Page 15 - Merimies 1 2018
P. 15

 EDUNVALVONTAOSASTO TIEDOTTAA
 Mitä tehdä, kun sinuun kohdistuu häirintää tai kiusaamista?
• ilmaise kiusaajalle selkeästi, että koet hänen toimintansa tai käytöksensä epäasiallisena
• jos häirintä jatkuu, ilmoita lähiesimiehellesi tai jos kiusaaja on esimies, tämän esimiehelle
• tee muistiinpanoja (erityisesti, jos häirintä on jatkuvaa)
• pyydä tarvittaessa apua luotta- musmieheltä tai työsuojeluval- tuutetulta
• jos asian käsittelemiseen ei ryhdytä työpaikalla, tee ilmoitus työsuojeluviranomaisille
                 Uusi liitesopimus epäasiallisesta kohtelusta
TEKSTI SANNALEENA KALLIO
P itkään työn alla ollut uusi ulkomaan-
liikenteen liitesopimus epäasiallises-
ta kohtelusta työpaikalla on valmis. Se tuli voimaan allekirjoituspöytäkirjan mukaan 22.12.2017. Sopimusneuvotteluja ei alun perin inspiroinut paljon puhuttu #MeToo-kampanja, vaan liitesopimuksen taustalla on kansainvälisten kuljetusjärjes- töjen tekemät linjaukset ja periaatepäätök- set. Esimerkiksi ETF (European Transport Workers’ Federation) ja ECSA (European Community Shipowners’ Association) jul- kaisivat ensimmäinen yhteisen ohjeistuk- sensa aiheesta jo vuonna 2013. Myös ILO:n MLC-merityöyleissopimuksessa on kiinni- tetty huomiota häirintään ja kiusaamiseen osana työturvallisuutta ja hyvinvointia työ- paikalla. Uudessa liitesopimuksessa ei ole keksitty pyörää uudestaan, vaan siihen on kerätty ja kirjattu lain ja viranomaisohjei- den sääntöjä, määritelmiä sekä hyväksi ha- vaittuja toimintatapoja.
LIITESOPIMUKSEN LÄHTÖKOHTANA on täydellinen kielto: kaikki epäasiallinen koh- telu sen muodosta, luonteesta ja tavoit- teesta riippumatta on työpaikalla ja työyh- teisön jäsenten kesken kielletty. Tämä tarkoittaa, että työntekijä, riippumatta hä- nen asemastaan työyhteisössä, ei saa har- joittaa muihin työntekijöihin kohdistuvaa epäasiallista kohtelua. Sopimuksen toinen lähtökohta perustuu työturvallisuuslakiin: työnantajalla on toimintavelvollisuus. Työnantajan edustajan on viipymättä puu- tuttava, selvitettävä ja ryhdyttävä asian vaa- timiin toimenpiteisiin saatuaan tiedon epä- asiallista kohtelua koskevasta epäilystä.
EPÄASIALLISELLA KOHTELULLA tarkoite- taan kaikkia häirinnän, kiusaamisen, väki- vallan ja muun epäasiallisen kohtelun
muotoja lukuun ottamatta työsyrjintää, jo- ka on suljettu sopimuksen ulkopuolelle. Epäasiallisen kohtelun tunnistaminen läh- tee siitä, miten sen kohde kokee häneen kohdistuvan toiminnan ja käytöksen. Sel- laiset sanat, teot, ilmaisut, käytös tai toi- minta, jotka koetaan muun muassa vasten- mielisenä, ahdistavana, uhkaavana ja nöyryyttävänä, ovat epäasiallisia. Erityistä huomiota kiinnitetään kolmeen eri epä- asiallisen kohtelun muotoon. Näitä ovat kiusaaminen, seksuaalinen tai sukupuoli- nen häirintä sekä sähköinen häirintä tai kiusaaminen. Työpaikkaan sidonnaiseksi epäasialliseksi kohteluksi luetaan siis myös vapaa-aikana ja työpaikalla ulkopuolella eli esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tapah- tuva häirintä, kun se tapahtuu työyhteisön jäsenten välillä.
Kaikki mahdollisesti epäoikeudenmu- kaiselta ja vastenmieliseltä tuntuva kohtelu ei kuitenkaan ole epäasiallista. Liitesopi- muksen mukaan esimerkiksi työnantajan työnjohto-oikeuteen kuuluva asiallinen oh- je, asiallisin perustein annettu varoitus tai työyhteisön yhteinen työtehtäviä koskevien ongelmien käsittely ei ole epäasiallista koh- telua.
Työnantaja on liitesopimuksen mukaan velvollinen tarkkailemaan työyhteisön toi- mivuutta ja oma-aloitteisesti puuttumaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa epäasialliseen kohteluun. Toimintavelvolli- suus alkaa viimeistään siitä, kun työnantaja on saanut tiedon työntekijään kohdistuvas- ta epäasiallisesta kohtelusta. Tieto voi tulla työntekijältä itseltään, toiselta työntekijältä, luottamushenkilöltä tai esimerkiksi työter- veyshuollosta. Työnantajan on selvitettävä ja tutkittava tapaus sekä harkittava, mitä toimenpiteitä tilanteen ratkaiseminen edel- lyttää. Työnantajalla on luonnollisesti vel-
vollisuus kieltää esiin tullut epäasiallinen kohtelu ja tarvittaessa ryhtyä kurinpidolli- siin toimenpiteisiin kuten varoituksen an- tamiseen, työntekijän siirtämiseen toisiin tehtäviin tai työsuhteen päättämiseen. Lii- tesopimuksessa kehotetaan varustamo- kohtaisen toimintamallin laatimiseen. Mal- lilla tarkoitetaan ohjeistusta, joka sisältää yksityiskohtaisemmat työnantajan organi- saatioon, toimintatapoihin ja henkilöstö- hallintoon räätälöidyt toimintaohjeet käsi- teltäessä ko. tapauksia.
Vastaava liitesopimus pyritään neuvot- telemaan myös osaksi muiden sopimus- alojen työehtosopimuksia. Liitesopimus on luettavissa kokonaisuudessaan:
smu.  > edunvalvonta > Pidä puolesi -neuvoja
2018 • 1 // MS 15














































































   13   14   15   16   17