Page 50 - Merimies 1 2018
P. 50

                                 SJÖMANNEN FRÅGAR, JURISTEN SVARAR
                     Min hytt är min borg
TEXT SANNALEENA KALLIO
SJÖMANNEN: Det  nns misstanke om mögelproblem på fartyget och rederiet har meddelat att alla personalutrymmen ska undersö- kas och testas. Alla hytter undersöks och prov tas från golvbelägg- ningarna, möblernas in- och utsida samt tvättutrymmena. Besätt- ningens hytter används hela tiden och alla har sina personliga ägodelar i skåp och lådor även under lediga perioderna. I vilka situationer har arbetsgivaren rätt att gå in i arbetstagarnas hytter och röra deras personliga ägodelar? Vad står det i lagen om detta?
JURISTEN: Arbetstagarens hytt omfattas av hemfriden. Enligt 10 § i grundlagen är allas privatliv, heder och hemfrid tryggad. Enligt tolkningspraxisen som grundlagsutskottet i riksdagen tillämpar omfattar hemfriden i första hand personens (stadigvarande) bo- stad men även övriga utrymmen som är avsedda för boende, så- som fartyg eller husvagn. Med hemfrid menas att en person har skyddad rätt till ett eget, fritt och privat liv utan att en utomstående part har rätt att obefogat eller godtyckligt kränka denna rätt. Detta innebär bland annat att handlingar riktade mot hemfriden bestäms enligt lag.
Inspektion av bostadsutrymmen föreskrivs i lagen om far- tygspersonalens arbets- och boendemiljö samt mathållningen om- bord på fartyg (395/2012). Enligt 12 § i lagen har fartygets befälha- vare rätt att inspektera de bostadsutrymmen som fartygspersonalen förfogar över om det  nns anledning att misstänka att bostadsutrym- mena inte uppfyller kraven på säkerhet och hälsa eller om inspektionen är nödvändig för att kontrollera att bostadsutrymmena är beboeliga. Om man i bostads- eller arbetsutrymmena funnit indikationer på mögel, exempelvis på basis av mätning av inomhusluften, ska man självklart utreda var möglet  nns, vilken sorts mögel det är frågan om och hur stort spridningen är. Mögel kan orsaka allvarliga sjuk- domar och hälsoproblem hos arbetstagarna och väsentligt påverka arbetsförmågan.
Enligt 11 § i nämnda lag ska redaren se till att fartygspersonalens bostadsutrymmen är ändamålsenliga och säkra. Ändamålsenlig- het och säkerhet innefattar även faktorer gällande hälsan och inte endast att hytten ligger ovanför lastlinjen och att sängen och övri- ga möbler hålls på plats även i hård sjögång. Det torde alltså vara klart att det är fråga om en situation där arbetsgivaren enligt både lagen om fartygspersonalens bostadsmiljö, arbetarskyddslagen (738/2002) och lagen om företagshälsovård (1383/2001) har skyl- dighet att agera, utreda situationens allvar och omfattning och skydda arbetstagaren mot hälsoproblem. Inspektören får och kan röra arbetstagarens privata ägodelar för att  ytta dem ur vägen för att exempelvis ta prov och mätningsresultat bakom möblerna. I sådana fall är det naturligt att planera inspektionerna så att hyttin-
vånaren är med och hjälper till under inspektionen. Hyttinvåna- rens närvaro krävs dock inte enligt lag.
En annan situation som nämns i lagen om sjöarbetsavtal (756/2011) är när arbetsgivarens representant enligt lag har rätt att låta inspektera de utrymmen som arbetstagarna förfogar över, dvs. förutom hytten exempelvis kläd- och utrustningsskåp som  nns på annan plats på fartyget. Enligt 4 kap. 7 § har fartygets befälhavare rätt att låta inspektera ett utrymme om det  nns särskild anledning att misstänka att det i utrymmet  nns föremål eller ämnen som kan förorsaka fara för fartyget eller personer eller egendom ombord eller allvarligt störa den allmänna ordningen ombord. Utrymmen som är avsedda för boende får inspekteras endast om det är nödvändigt för att utreda omständigheter som inspektionen gäller. På den här stadgan grundar sig även bestämmelsen i kollektivavtalsbilagan Drogpolicy enligt vilken alkohol kan utgöra ett ämne som medför fara om farliga mängder med tanke på brandsäkerheten förvaras i hytten. Vid behov har befälhavaren rätt att beslagta det ämne eller föremål som ger upphov till fara eller men. Det överlämnas antin- gen till polisen eller återlämnas till arbetstagaren då denne går av fartyget.
Enligt lagen om fartygspersonalens bostadsutrymmen kan en- dast fartygets befälhavare personligen inspektera bostadsutrym- men. Vid inspektionen ska även en annan representant för besätt- ningen alltid delta som vittne. Ofta är denna person en förtroendeman. Ett protokoll eller åtminstone en anteckning i skeppsdagboken ska upprättas över inspektionen. Efter inspektio- nen har befälhavaren rätt och skyldighet att fatta beslut om fort- sättningen. I händelse av mögel ska man fatta beslut om hurdana och hur omfattande åtgärder en reparation av problemet kräver, kan personalen  yttas till passagerarhytterna, måste fartyget dockas och vilken roll har representanterna för företagshälsovården och myndigheterna. I händelse av farligt föremål eller ämne ska man besluta om var föremålet ska förvaras på fartyget innan det över- lämnas till polis i land eller om det alls är nödvändigt att omhän- derta föremålet.
Frågor är välkomna:
sannaleena.kallio@smu. 
    50 MS // 1 • 2018






















































































   48   49   50   51   52