Page 35 - Merimies 2 2018
P. 35

                                 Orsaker att lämna Allmänna arbetslöshets- kassan
YTK ÄR ENBART en arbetslöshets- kassa, medan fackförbunden bevakar arbetstagarnas intressen i ett brett perspektiv.
Man kan köpa juristtjänster till en extra kostnad, men denna tjänst har köpts in utifrån från LähiTapiola, som inte garanterar arbetstagaren ens mi- nimiskydd vid en konflikt.
Inom fackföreningsrörelsen behö- ver konflikter oftast inte tas till slit- samma rättegångar, då förtroende- männen på arbetsplatserna i förväg förhindrar att konflikter uppstår.
Personer med hög inkomst får mycket högre inkomstrelaterat ar- betslöshetsskydd än deltidsarbetan- de med låg lön, även om YTK tar ut samma årsavgift av dem.
YTK:s yttersta syfte är att förstöra arbetstagarnas skydd i framtiden. När arbetstagarna inte längre har nå- got skydd kan man börja försämra deras anställningsskydd.
 Arbetslöshetskassan
I Finland finns det 27 olika kassor, varav många är knutna till en fack- organisation. Kassan ansvarar på bestämda villkor för medlemmarnas arbetslöshetsskydd genom att betala ut inkomstrelaterad arbetslöshets- dagpenning.
De flesta kassor är bransch- eller yrkesspecifika löntagarkassor. Ma- joriteten av arbetslöshetskassorna i Finland förutsätter ett medlemskap
i löntagarnas centralorganisationer Akavas, FFC:s eller STTK:s medlemsor- ganisation, men det finns även öppna arbetslöshetskassor.
TYJ har i mars i år även tagit fram en ta- bell åt Taloussanomat, enligt vilken JATTK-kassan är förmånligast. De flesta av dess medlemmar tillhör arbetslöshetskas- san via fackorganisationen i sin egen bransch. Den är egentligen avsedd för tjänstemän inom den offentliga förvalt- ningen, men man kan gå med i den oavsett bransch och arbetsgivare. Medlemsförbun- den i JATTK verkar inom hälsovårds-, mili- tär- och räddningssektorn.
YTK säljer studentmedlemskap för en årsavgift på 18 euro. I en stor del av fackför- bunden är studentmedlemskapet gratis.
Svalde inte reklamen
Under sina tidiga år gjorde inte YTK knappt någon reklam för sig. De senaste åren har läget däremot varit ett helt annat. Vi har sett tv-reklam där det tvistats om påståen- den om storleken på arbetslöshetskassor- nas medlemsavgifter.
I höstas ansåg Marknadsdomstolen i sitt avgörande att YTK:s marknadsföring under 2013–2015 var delvis vilseledande. YTK är inte förmånligast, även om den gav intryck av att vara det. YTK står redo med motive- ringar och har redan gett offentliga uttryck för att de förväntar sig motreklam, men FFC har inte kommit med någon.
Fackförbund och arbetslöshetskassa eller bara arbetslöshetskassa?
Om man enbart stirrar sig blind på pengar- na som går till arbetslöshetskassan missar man helheten. En kassa utan ett fackför- bund är ett instrument som inte kan få till stånd förmåner för lönearbetare. Sådana är bland annat intressebevakning, många av- tal och förhandlingar. Förbundet förhandlar fram löne- och arbetsvillkor åt dig och ser via förtroendemannen till att avtalen följs på din arbetsplats. Dessutom stöttar för- bundet dig om det planeras uppsägningar på din arbetsplats. I ett bredare perspektiv förhandlar fackförbundet om lagstiftning som rör arbetslivet, arbetslöshetsskyddet och den sociala tryggheten.
Samma lön håller ordning i ledet
På till exempel svenska fartyg är betjänings- arvodet som Unionen förhandlat åt sina medlemmar ett problem för YTK:s med- lemmar.
Lönestrukturen är sådan att endast medlemmar i fackförbundet får dela på procentpotten från kundserviceförsäljning. Alla ska dock ha samma lön för samma ar- bete. Skulle rederiet betala skillnaden till icke-medlemmar? Skulle inte tro det. Ur rederiets synvinkel vore det bättre om be-
tjäningsarvodet betalades ut så som det avtalats om. YTK:s medlemmar har alltså om inte en svag så åtminstone en förarglig ställning i detta avseende.
I oktober förra året sade mer än 400 000 medlemmar starka YTK upp åtta anställda i arbetslöshetskassan. Kassan är privat och följer inget bestämt kollektivav- tal. Så var är dess personal organiserad? Hos vilken kassa får de hjälp? Om någon av de uppsagda läser detta kan de kontakta oss. Låt oss göra en artikel av det – öppet eller anonymt.
Källor: FFC, ytk.fi ja Juha Häkkinens pro gradu-arbete om arbetslöshetsförsäkrings- systemet och YTK:s historia.
 2018 • 2 // MS 35











































































   33   34   35   36   37