Page 33 - Merimies 2 2018
P. 33

                                 Elin Sundback är nytt fackligt ombud på Åland – vill få fler att våga bli förtroendemän
På Åland är det få som vill ställa upp som förtroendemän. Det är en konkret fråga som det nya fackliga ombudet Elin Sundback ska ta tag i. En arbetsplats utan förtroendeman blir per automatik sämre organiserad fackligt.
TEXT HELENA FORSGÅRD BILD KJELL SÖDERLUND
 Elin Sundback hoppas på en ny vår för den fackliga aktiviteten på Åland.
Elin Sundback, född i Vasa men som- marålänning sedan barnsben, tog vid årsskiftet över som fackligt ombud på
Åland. Därmed fyllde hon den lucka som har funnits i nästan ett år sedan företrädaren Henrik Lagerberg gick i pension.
Till skillnad från föregångaren har hon Servicefacket PAM som arbetsgivare, inte Sjömans-Unionen, men i likhet med ho- nom arbetar hon även för Sjömans-Unio- nen samt för några andra fackförbund och för centralorganisationen FFC.
Elin Sundback har sitt kontor i ett hus i centrala Mariehamn där även anställda vid andra föreningar finns, bland dem verksam- hetsledaren för ABF-Åland, Arbetarnas bild- ningsförbund, och där styrelser kan mötas.
– Det skapar en dynamik och jag är inte ensam fastän jag är ensam i själva jobbet, säger hon.
Informella träffar
Det känns bra efter drygt två månader på det nya jobbet – utmanande, stimulerande och kreativt.
– Min huvudsakliga uppgift är att arbeta med organisering, medlemsrekrytering och information. På många arbetsplatser är den fackliga aktiviteten dåligt organiserad. För att få till stånd en förändring krävs ett lång- siktigt och systematiskt arbete, säger Elin Sundback.
Att bygga upp ett nätverk – bland annat genom att besöka arbetsplatser och ordna öppna träffar under mottot ”nacka om ar- bete och livet” – har fyllt de första arbets- veckorna. Till träffarna, som går i en infor- mell stil, är alla intresserade välkomna och på plats finns personer med kunskap om ämnet för dagen.
En träff i vår har rubriken ”Förtroende- man – vad är det?” Vid ett annat tillfälle diskuteras frågor som me too-kampanjen har väckt.
Viktigt att våga ställa upp
Bristen på förtroendemän är ett problem på Åland, många arbetsplatser saknar en egen och intresset för att ställa upp tycks ofta vara skralt.
– Det är viktigt att det på varje arbetsplats finns någon som är insatt i kollektivavtalet, och viktigt att fler vill och vågar ställa upp. Jag hjälper gärna till med processen att vär- va nya förtroendemän, säger Elin Sund- back.
Många hör också av sig till henne med frågor om stort och smått.
– Allt kan jag givetvis inte svara på di- rekt, men de olika förbunden har sakkunni- ga som jag kan vända mig till. Jag har också kolleger på fastlandet som jag kan diskute- ra med och använda som bollplank.
Körsång och skidning
Elin Sundback kommer närmast från ett jobb som föreståndare vid Ålands om- sorgsförbund – ett kommunförbund som ger service som boende och dagverksam- het för personer med utvecklingsstörning.
Hon hade totalansvaret för två boende- enheter där även ekonomi- och personal- frågor ingick.
– Jag trivdes men kände att det var dags att byta. Jag har studerat offentligt ledar- skap och har alltid tyckt att det är intres- sant med kollektivavtal, jag är lite av en paragrafryttare, säger hon.
Om det blir någon fritid över – efter jobb och familjeliv där make och två söner på fem och tre år ingår – sjunger hon gärna i kör. Dessutom är hon ersättare i stadssty- relsen i Mariehamn.
– Jag är också barnsligt förtjust i vintern och har trivts i år när det har varit kallt och man har kunnat skida.
Artikeln har tidigare publicerats i Löntagarens nyhetsbrev. Beställ nyhetsbrevet på adressen www.lontagaren.fi/nyhetsbrev så får du de senaste nyheterna om facket och arbetslivet i din e-post varannan vecka.
 2018 • 2 // MS 33








































































   31   32   33   34   35