Page 25 - MS_4_2018
P. 25

                 Riosta Rotterdamiin on
Rauli Virtasen hatunnosto
entisajan merimiehille
John Nurmisen Säätiön uutuuskirja palauttaa mieleen satamaromantiikan ajat
Toimittaja ja tietokirjailija Rauli Virta- sen uutuusteos Riosta Rotterdamiin – Suomalaisten merimiesten satama- reissuja avaa lukijalleen uuden maailman 1800- ja 1900-luvun merimiesten vähän tunnettuun elämään satamakaupungeissa kaukana kotoa. Lukijan mielikuvissa entisa- jan merimiesten elämä oli rosoista, jännit- tävää ja jopa vaarallista: tappelut olivat ar- kipäivää ja puukko kulki vyötäisillä; väkijuomat maistuivat, ja eksoottiset nai- set houkuttelivat. Kirjan edetessä paljastuu kuitenkin monivivahteisempi totuus: meri- miehet olivat Rauli Virtasen kaltaisten ulko- maankirjeenvaihtajien edeltäjiä ja pionee- reja, joilla oli oma roolinsa Suomen viemisessä maailmankartalle, samalla kun he toivat meille kansainvälisiä kulttuurivir- tauksia. Tärkeän roolin kirjassa saa myös merimiespastoriemme työ maailmalla.
”Niin sanottuihin merimiesjuttuihin on aina suhtauduttu osittain epäilevästi, mut- ta tämä kirja sisältää valtavan määrän do- kumentoituja merimieskohtaloita. Todelli- suus on aina tarua ihmeellisempää”, kertoo Virtanen. Hän keräsi kirjaansa histo- riallista materiaalia mm. ulkoministeriön, Merimieskirkon ja merimuseoiden arkis- toista sekä kansainvälisistä lehtiarkistoista 1800-luvulta lähtien.
Riosta Rotterdamiin kertoo ajasta, jolloin Suomi oli kauppamerenkulun pieni suur- valta ja ”venäjänsuomalainen” merimies tuttu näky Hullista Honoluluun. Teoksessa kerrotaan uskomattomista ihmiskohtalois- ta: jotkut rikastuivat huimasti, toisten elä- mä päättyi traagisesti trooppisiin sairauk- siin tai pommituksiin internointileireillä. Kirja palauttaa mieleen kaukorakkauden ja
satamaromantiikan ajat. Vieraissa satamis- sa lastattiin muutakin kuin kolia ja kahvia, kuten pirtua ja pakolaisia, sekä setelikont- teja ja sotatarvikkeita.
merimiehet ulkomaankirjeenvaihtajina
”Merimiehet avarsivat 1800- ja 1900-luvuil- la kirjeineen, tarinoineen ja tuliaisineen suomalaisten maailmankuvaa ennen ulko- maankirjeenvaihtajia”, Rauli Virtanen kir- joittaa. Virtasen kiinnostus merimieskult- tuuriin syntyi jo pikkupoikana, kun naapurissa asunut merimies lumosi hänet uskomattomilla jutuillaan matkoiltaan Ete- lä-Amerikkaan ja Australiaan. Kirjailijan en- simmäinen kaukomatka Porista Rio de Ja- neiroon Etelä-Amerikan-linjan rahtilaivalla m/s Actinialla vuonna 1970 vahvisti tätä tunnetta entisestään. ”Merimiehet ovat sielunveljiäni, jos maakrapuna voin niin sa- noa. Hienostelematon satamaelämä, meri- museot, lähtevät laivat ja ihmiset kiehto- vat. Vieraisiin satamiin kielitaidottomina ja usein pennittöminä jääneet teini-ikäiset suomalaiset merimiehet olivat niitä todelli- sia sankarimatkailijoita, joista kerron”, sa- noo Virtanen.
Rauli Virtanen on saanut vuosien mit- taan useita eri tunnustuksia työstään jour- nalistina ja tiedonvälittäjänä. Virtanen on palkittu mm. Tiedonjulkistamisen valtion- palkinnolla, Suomen Kuvalehden journalis- tipalkinnolla, Urho Kekkosen 70-vuotisjuh- lasäätiön tunnustuspalkinnolla ja Alfred Kordelinin palkinnolla. Journalistina Virta- nen on raportoinut maailman kriisialueilta aina 1970-luvulta lähtien sekä matkusta- nut maailman jokaisessa itsenäisessä val- tiossa.
Kirjan voi tilata myös säätiön verkkokaupasta: jnsshop.fi
Katkelmia kirjasta löytyy John Nurmisen Säätiön merellisestä Loki-verkkopalvelusta www.lokistories.fi hakusanalla #riostarotterdamiin
Riosta Rotterdamiin – Suomalaisten merimiesten satamareissuja Kirjoittaja: Rauli Virtanen Kustannustoimittaja: Vuokko Hosia Kuvatoimittaja: Lauri Kaira Graafinen suunnittelu ja taitto: Mika Tuominen
Kustantaja: John Nurmisen Säätiö Paino: GPS Group, Slovenia 2018 ISBN: 978-952-9745-57-9
Luokka: 40.8, 69.63
Koko: 160 x 210 mm
Sivuja: 304 + kuvaliite 16 Kuvat: 57 kuvaa
OVH: 29,90 € (sis. alv 10%) Ilmestynyt: 6.9.2018
kaNsiEN välistä
  2018 • 4 // MS 25














































































   23   24   25   26   27