Page 26 - MS_4_2018
P. 26

                           Sipilän hallituksen tekemät
leikkaukset ovat kurittaneet
etenkin lapsiperheitä ja työttömiä
   Sipilän hallituksen syntilista on pitkä ja raskas. Irtisanomisen helpottaminen oli SAK:laisille liitoille viimeinen pisara.
TEKSTI emiLia kUkkaLa
H allituksen tuorein esitys on irtisanomissuojan heikentä- minen alle 20 hengen yrityk- sissä niin, että potkuja voisi jaella käytännössä täysin
mielivaltaisesti.
Tähän pisteeseen ei ole päädytty hetkessä
eikä sattumalta. Sipilän hallitus on leikannut ahkerasti pienituloisilta ja heikentänyt pal- kansaajien asemaa johdonmukaisesti koko kautensa ajan.
Ennen irtisanomisten helpottamista ke- hysriihessä esitettiin alle 30-vuotiaiden pe- rusteettomien määräaikaisuuksien sallimis- ta. Vuoden alusta voimaan tullut aktiivimalli puolestaan leikkasi 150 000 ihmisen työttö- myysetuuksia.Esitysaktiivimallikakkosesta on menossa eduskunnalle vielä tänä syksynä.
Pakkolaeilla pelottelua
Sipilän hallitusohjelmaa arvosteltiin epäta- sa-arvoiseksi ja perustuslain vastaiseksi jo tuoreeltaan vuonna 2015. Leikkauslistalle päätyivät heti muun muassa päivähoito-oi- keus, ansiosidonnainen ja työttömyysturva.
Seuraavaksi hallitus siirtyi valmistele- maan ”yhteiskuntasopimusta” eli kilpailu- kykysopimusta. Kikylle vaihtoehtona se esitti työehtoja rajusti leikkaavat pakkolait, joiden perustuslainmukaisuus jäi epäsel- väksi.
Pakkolakeihin kuuluivat muun muassa vuosiloman lyhentäminen, sairausloman palkan leikkaaminen ja karenssipäivien li- sääminen, arkipyhistä luopuminen, työajan pidentäminen ja lomarahojen leikkaus.
Lapsiperheiden kuritus jatkuu
Keväällä 2016 hallitus kiristi vuorotteluva- paan ehtoja, lyhensi sen kestoa puolella ja poisti mahdollisuuden jaksottamiseen.
Hallitus leikkasi myös vanhempainpäi- värahoja. Sairausajan vuosilomista leikkaa- minen on parhaillaan EU-tuomioistuimen tutkittavana, päätös asiasta tulee ensi vuonna.
Vuosilomalain muutos vähensi loma- kertymiä myös vanhempainvapaiden ajalta massiivisesti. Muutoksen jälkeen vuosilo- maa kertyy vanhempainvapailta enintään puolen vuoden ajalta.
Paikallista sopimista yritetään lisätä ja ohittaa työehtosopimukset. Keksitään työ- näytepalvelu, jossa työttömällä voidaan teettää töitä päivärahalla neljä kuukautta ilman työsuhdetta ja palkkaa.
karvas kiky astuu voimaan
Kesällä 2016 solmitussa kikyssä julkisten alojen työntekijöiden lomarahoja leikataan 30 prosentilla ja vuosittainen työaika pite- nee palkattomasti 24 tunnilla. Hallitus siir- tää työnantajamaksuja palkansaajille.
Työttömyysturvan lisäleikkaukset ja pak- kolait perutaan vastineena kikystä, mutta ennen kikyä sovitut 200 miljoonan euron leikkaukset työttömyysturvaan tulevat voi- maan keväällä 2017. Ansiosidonnaisen kes- to lyhenee, määrä pienenee ja omavastuu- päiviä tulee lisää.
Työsopimuslakiin tulee palkansaajan asemaa heikentäviä uudistuksia. Työnanta- ja voi jatkossa palkata pitkäaikaistyöttö-
män määräaikaiseksi ilman syytä jopa vuo- deksi. Koeaika pitenee neljästä kuuteen kuukauteen ja takaisinottovelvollisuus ly- henee yhdeksästä neljään kuukauteen irti- sanomisten yhteydessä.
koulutuslupaukset petetään
Vuonna 2017 myös koulutuksesta leikataan valtavasti, kun aikuiskoulutustuen kesto ly- henee neljällä kuukaudella ja perusosa pie- nenee 15 prosentilla. Hallitus yrittää myös muuttaa tuen kokonaan lainaksi.
Hallitus leikkaa ammatillisesta koulu- tuksesta 190 miljoonaa euroa, mikä näkyy sekä opetuksessa että aloituspaikkojen määrässä. Asiaa tuntevat kriitikot kuvaavat toimeamuunmuassa”vaaralliseksiihmis- kokeeksi”.
Sipilän giljotiinin rumat jäljet
Työttömiä kuritetaan edelleen. Työttömyys- päivärahan enimmäisaika lyhenee 400 päi- vään ja alle kolmen vuoden työhistorialla 300 päivään.
Hallitus leikkaa miltei kaikkia Kelan etuuksia: lapsilisiä, työmarkkinatukea, pe- ruspäivärahaa, ansiopäivärahan perusosaa, sairaus-, äitiys-, isyys- ja vanhempainpäivä- rahoja, kansaneläkettä ja takuueläkettä.
Sipilän hallitus on kolmessa vuodessa ehtinyt leikata lapsilta, perheiltä, vanhuksil- ta, opiskelijoilta, työttömiltä ja työntekijöil- tä ennätysmäisesti. Sosiaali- ja terveysalan Soste-järjestön selvityksen mukaan leikkaukset kurittivat pahiten pienituloisia lapsiperheitä, työttömiä ja opiskelijoita.
 26 MS // 4 • 2018
  


































































   24   25   26   27   28