Page 15 - Kotopolulla
P. 15

                  MITÄ ON ONNISTUNUT KOTOUTUMINEN? Liikkukaa! ry:n toiminnanjohtaja Christian Thibaultilla on vastaus valmiina.
– Jos ihminen viihtyy, hän on kotoutunut. Viihty- mistä lisää merkittävästi mieluisan urheiluharrastuk- sen löytyminen, hän toteaa.
Liikkukaa! ry on monikulttuurisen liikuntakentän asiantuntija- ja katto-organisaatio. Heidän vuosina 2016–2017 toteuttamansa Kolmospesältä kotoutumaan -hankkeen tavoitteena oli vahvistaa mukana olleiden järjestöjen hallintoa, markkinointia, verkostoitumista ja kehittää vapaaehtoistoimintaa moninaisemmaksi.
– Koulutimme urheiluseuroja moninaisuuden johtamiseen, opastimme maahanmuuttajajärjestöille käytännön asioita ja autoimme suunnittelemaan hallinto-, markkinointi- ja varainhankintatoimenpiteitä. Lisäksi järjestimme paneelikeskusteluita, liikunnallisia tapahtumia ja hankkeen päätyttyä palkitsemistilaisuuden.
MONINAISUUS JA MONIKULTTUURISET joukkueet eivät ole pelkkää sanahelinää. Tulevaisuudessa urhei- luseurojen on houkuteltava maahanmuuttajia mukaan toimintaansa, jos ne aikovat kasvaa ja menestyä.
– Tulos on hyvä motivaation lähde. Moninaisuus tuo urheiluun merkittävän määrän energiaa, kontakteja, ideoita ja näiden myötä myös tuloksia, Thibault sanoo.
Maahanmuuttajien saaminen mukaan järjestöjen tai seurojen toimintaan ei kuitenkaan aina ole ihan yksinkertaista. Mistä heidät tavoitetaan ja miten innostetaan osallistumaan?
– On tärkeää tunnistaa nuoriin vaikuttavat henkilöt eli mielipidevaikuttajat: vanhemmat, kaverit, maahan- muuttajataustaiset urheilijat tai vaikuttajat. Seuraava askel on saada heidät kiinni – useimmiten maahan muuttaneiden omat verkostot ovat paras kanava vies- tien välittämiseen.
Liikkukaa! ry on järjestänyt vanhempainiltoja maahanmuuttajaryhmille, jotta eri kulttuureista tulevat vanhemmat saataisiin ymmärtämään liikunnan merki- tys lasten ja nuorten kotoutumisessa.
– Olemme törmänneet tilanteisiin, joissa vanhem- mat kokevat urheiluharrastuksen ajanhukkana, eivätkä halua kannustaa lapsiaan osallistumaan harjoituksiin. Kun vanhemmat saadaan ymmärtämään liikunnan ilo ja jopa työllistävä vaikutus, pääsevät lapset treeneihin.
KUN IHMISET ERI MAISTA JA KULTTUUREISTA
kohtaavat, ei sattumuksilta vältytä. Liikkukaa! ry on vuosien varrella oppinut, että hauskimmat tarinat ta- pahtuvat yhdessä, eikä niitä voi suunnitella etukäteen.
– Kerran järjestimme Salibandyliiton moninaisuus- koulutusta, jossa oli mukana ihmisiä myös Olympia- komiteasta. Samaan aikaan yhteistyöjärjestöllämme Unipapualla oli lapsivieraita Indonesiasta. Ajattelin, että voisi olla hauskaa pyytää heidät piipahtamaan koulutuksessa – muutama lapsi, Indonesian suurlä- hettiläs ja järjestön edustajat voisivat kertoa terveiset Indonesiasta, Thibault muistelee.
”
Kävikin niin, että tulijoita oli yhteensä 25. Etuajassa paikalle tullut porukka pisti seminaariohjelman uusiksi: 20 minuutin tervehdys venyi tunnin mittaiseksi, keskus- telu ja kysymykset pulppusivat.
– Eiväthän indonesialaiset edes tienneet, mitä salibandy on. Tästä yhteensattumasta lopputuloksena oli, että Unipapua, Salibandyliitto ja muut seminaariin osallistuneet saivat runsaasti oppia ja uusia kontakteja. Yhteistyö näiden toimijoiden välillä jatkuu edelleen.
Kun vanhemmat ymmärtävät liikunnan ilon, lapsetkin pääsevät treeneihin.
  Urheilu yhdistää eritaustaisia ihmisiä – kentällä kaikki ovat vain pelaajia.
15
















































































   13   14   15   16   17