Page 17 - Kotopolulla
P. 17

                  Kokemusasiantuntija toimii linkkinä kahden kulttuurin välillä
Kokemusasiantuntijan avulla on mahdollista helpottaa uuteen maahan ja kulttuuriin tutustumista ja kotoutumista. Samaa kieltä puhuvan tai samanlaisen polun kulkeneen ihmisen kanssa voi opetella vaikka uimaan tai käydä metsäretkellä.
FOLKHÄLSANIN MÅNGKULTURELL FOLKHÄLSA
-hanke ja Yhteiset Lapsemme ry:n Kotouttavan ker- hotoiminnan hanke ovat oivia esimerkkejä siitä, miten vertaistukea tarjoamalla on onnistuttu auttamaan maahan muuttaneita löytämään uusia harrastuksia
ja verkostoja Suomesta.
Mångkulturell Folkhälsa -hankkeen tavoitteena oli
kotouttaa maahan muuttaneita Suomen ruotsinkie- lisillä alueilla. Heidät haluttiin tuoda mukaan yhdis- tysten toimintaan jo hankkeen suunnitteluvaiheessa. Järjestön rekrytoimat 15 kokemusasiantuntijaa aut- toivat Folkhälsanin paikallisyhdistyksiä huomioimaan kulttuurisia eroja ja maahan muuttaneiden tarpeita.
– Halusimme tuoda maahan muuttaneet osaksi paikallisyhdistysten normaalia toimintaa: uimakoulu- ja, perhekahviloita ja muita tapahtumia, emmekä eristää heitä omaksi ryhmäkseen. Kokemusasiantun- tijoiden apu oli tässä korvaamatonta, kertoo
Pia Rosengård-Andersson Folkhälsanista.
”Kaikilla meillä on erityistaitoja, joita voi hyödyntää.
YHTEISET LAPSEMME RY:N Kotouttavan kerho- toiminnan hankkeessa maahan muuttaneista ja suomalaistaustaisista vapaaehtoisista muodos- tettiin työpareja.
– Malli toimi erinomaisesti. Meillä on ollut esimer- kiksi retkitoiminnassa mukana Irakista tulleita vapaa- ehtoisia ja suomalaistaustaisia henkilöitä. Olemme käyneet tutustumassa kaupunkiin vastaanottokeskuk- sen väen kanssa. Mukana on ollut arabiaa tai kurdin
Yhteiset Lapsemme ry:n mukaan kotoutuminen on aina kahden- suuntaista. Auttajat oppivat samalla kun autettavatkin.
kieltä puhuva vapaaehtoinen, joka tuntee kulttuuria ja käytännön asioita sekä henkilö, jolla on tuntemusta esimerkiksi ympäristöstä ja liikennevälineistä, sanoo viestintä- ja vaikuttamistyön koordinaattori Irma Marttinen Yhteiset Lapsemme ry:stä.
Molemmat haastateltavat pitävät työskentelyä ko- kemusasiantuntijoiden kanssa erittäin suositeltavana.
– Kaikilla meillä on erityistaitoja ja osaamista, jota voi hyödyntää elämässä. Olen iloinen, että olemme löytäneet vapaaehtoisiksi myös maahan- muuttajataustaisia ihmisiä, sillä heillä on tietämystä ja kokemuksia, joista on apua kotouttamisessa, Marttinen kertoo.
Folkhälsanin hankkeessa oli haasteena löytää riittävästi ruotsinkielisiä kokemusasiantuntijoita, mutta lopulta tavoitteet jopa ylitettiin.
– Yhteistyö kokemusasiantuntijoiden kanssa onnistui niin hyvin, että päädyimme palkkaamaan muutamia heistä vakituisiksi työntekijöiksemme.
   17
Kuva: Marjukka Rauhala















































































   15   16   17   18   19