Page 16 - Suomalaisen johtamisen_tila ja tulevaisuus
P. 16

Paradoksien tiivistys:
Insinöörimäisyyttä hyvässä ja pahassa
Hieman leikkimielisesti sanottuna suomalaisen joh- tamistyylin voidaan nähdä kiteytyvän tietynlaiseen insinöörimäisyyteen. Asiaosaaminen on hyvää, prosessit rullaavat. Suomalainen johtaja ei pönötä eikä hienoste- le. Hän sanoo hoitavansa homman ja tekee sitten niin. Suomalainen johtaja menee asia edellä, eikä näe tarpeel- liseksi korostaa hierarkioita tai nostaa itseään jalustalle. Suomalainen johtaja luottaa alaisiinsa ja antaa heille tilaa tehdä työnsä.
Valtaetäisyydet ovat matalia ja johtaja helposti lähestyt- tävä. Suomalainen johtaja osaa myös tehdä päätöksiä. Hän ei jää jumiin keskusteluun ja vaihtoehtojen moninaisuuk- siin, vaan osaa vetää langat yhteen ja päättää, miten ede- tään. Tämän ominaisuuden nähtiin erottavan suomalaisen johtajan esimerkiksi ruotsalaisen johtajan stereotyypistä, jossa keskusteleva päätöksenteko on yleisempää.
”Insinöörimäisyydellä” on kuitenkin myös kääntöpuo- lensa. Se kiinnittää katseen järjestelmiin ja prosesseihin ihmisten sijaan, ja suomalaisen johtajan heikkoudeksi nähtiinkin verrattain heikko kyky innostaa ihmisiä ja johtaa merkityksellisyyden tunteen kautta. Tänä päivänä paljon peräänkuulutetut heittäytyminen ja haavoittu- vuuden osoittaminen eivät ole insinöörin arkkityypin keskeisiä ominaisuuksia.
Luottamus prosesseihin saattaa myös vaikeuttaa uudistu- mista. Prosessien ulkopuolelle astuminen tuntuu epämiel- lyttävältä, mikä hidastaa vanhasta luopumista. Keskuste- lukulttuurin niukkuus heikentää erilaisten näkemysten mahdollisuuksia päästä osaksi uuden synnyttämistä.
Suomalainen johtaja ei uskalla antautua laajaan ja syvään koko organisaation läpäisevään dialogiin. Suo-
                                           16 Suomalaisen johtamisen tila ja tulevaisuus



























































































   14   15   16   17   18