Page 13 - Työpoliittinen aikakauskirja
P. 13

Työpoliittinen aikakauskirja 1/2017
Artikkeleita
Päivärahakauden pituus
Vuodesta 1984 alkaen aivan viime vuosiin asti ansioturvan enimmäiskesto on ollut 500 päivää. Ensimmäinen muutos tapahtui vuonna 2014, jol- loin ansiopäivärahakauden kesto lyhennettiin 400 päivään työttömiltä, joilla oli enintään kol- men vuoden työhistoria. Näiden päivien jälkeen maksettiin kuitenkin peruspäivärahan tasoista korvausta vielä sadan päivän ajan. Kuluvan vuo- den alussa astui voimaan iso heikennys, kun päivärahakauden enimmäiskestoa lyhennet- tiin sadalla päivällä lähes kaikilta työttömiltä. Ainoastaan 58-vuotiaat, joilla on vähintään vii- den vuoden työhistoria 20 viimeisen vuoden ajalta, välttyivät tältä lyhennykseltä.
Myös koulutuspäivärahan ja koulutustuen lakkauttaminen vuonna 2010 vaikuttivat epä- suorasti ansiosidonnaisten työttömyysetuuksien maksimikestoon. Ennen uudistusta työvoima- poliittisen aikuiskoulutuksen ajalta maksettiin ansiopäivärahan suuruista koulutustukea, joten koulutukseen osallistuminen ei kuluttanut päi- värahapäiviä. Näin ollen oli ainakin teoreettisesti mahdollista saada ansiopäivärahan suuruista korvausta useita vuosia osallistumalla toistu- vasti eri koulutusjaksoille. Vuodesta 2010 alkaen ansiopäivärahaa on maksettu myös työvoimapo- liittisen koulutuksen ajalta, joten koulutuspäivät luetaan nykyisin ansioturvan enimmäiskestoon. Samassa uudistuksessa lakkautettiin myös eril- linen (myös ansiopäivärahan suuruinen) kou- lutuspäiväraha, jota maksettiin omaehtoiseen ammatilliseen koulutukseen osallistumisen ajalta. Ennen vuoden 2010 muutosta oli mah- dollista saada vuorotellen sekä koulutuspäivä- rahaa että ansiosidonnaista päivärahaa yhteensä 565 päivän ajan.
Ikääntyneiden työttömien kohdalla mer- kittävä ansioturvan kestoon vaikuttava tekijä on lisäpäivät, joilla ansioturvan kestoa voi- daan venyttää aina eläkkeelle jäämiseen asti. Lisäpäiviin on oikeus riittävän pitkän työuran tehneillä työttömillä, jotka ylittävät tietyn ala- ikärajan ansioturvan enimmäiskauden aikana. Alaikärajaa on nostettu kolmesti 2000-luvulla.
Vuonna 2005 ikäraja nousi 57 vuodesta 59 vuo- teen (1950 tai sen jälkeen syntyneille), vuonna 2012 60 vuoteen (1955 tai sen jälkeen synty- neille) ja vuonna 2015 61 vuoteen (1957 tai sen jälkeen syntyneille). Lisäksi ennen vuotta 1950 syntyneet pääsivät lisäpäiviltä työttömyyseläk- keelle 60 vuotta täytettyään. Sittemmin työttö- myyseläke on lakkautettu, mutta lisäpäiviä voi nykyisin saada aina vanhuuseläkkeelle jäämiseen asti. Vuosina 1950–1957 syntyneet voivat halu- tessaan siirtyä lisäpäiviltä vanhuuseläkkeelle ilman varhennusvähennystä jo 62-vuotiaina.
Päivärahan suuruus
Kuten aiemmin todettiin, ansio-osa on tällä hetkellä 45 prosenttia henkilön aiemman päi- väpalkan ja perusosan erotuksesta 3 078 euron kuukausipalkkaan asti ja 20 prosenttia tämän taitekohdan mahdollisesti ylittävältä osalta. Ansioturvan perusosa on määritelty peruspäi- värahan suuruiseksi, joten sitä päivitetään perus- päivärahan tavoin kansaneläkeindeksin mukai- sesti. Prosenttiosuuksien taitekohta määritel- lään suhteessa perusosaan, joten se siirtyy perus- osan indeksikorotuksen mukana. Tällä hetkellä taitekohta on 95 kertaa perusosa (95 x 32,40 euroa = 3 078 euroa).
Muutoksia ansioturvan tasoissa ja kor- vausasteissa on havainnollistettu kuviossa 1. Korvausasteella ilmaistaan työttömyysetuuden suuruutta tuen saajaan aiempaan palkkatasoon verrattuna. Esimerkiksi jos aiemmin 2 000 euroa kuukaudessa ansainnut henkilö saisi ansiosidon- naista päivärahaa 1 200 euroa kuukaudessa, olisi korvausaste 1 200 / 2 000 = 0,6. Kuvaajissa näky- vistä taitekohdista voi huomata, kuinka tietyn rajan ylittävät tulot kasvattavat päivärahaa suh- teellisesti huomattavasti vähemmän.
Ansiopäivärahan tasoa on perusosan vuotuis- ten indeksikorotusten lisäksi muutettu neljästi. Vuonna 2002 päivärahan laskukaavassa käytet- tävää suurempaa prosenttilukua kasvatettiin 42 prosentista nykyiseen 45 prosenttiin ja perustur- vaa nostettiin hieman. Vuonna 2012 perustur- vaa korotettiin noin 17 prosentilla. Perusturvan
13


































































































   11   12   13   14   15