Page 29 - 4 2018
P. 29

Työpoliittinen aikakauskirja 4/2018
Artikkeleita
 Sosiaali- ja terveysalalle rekrytoidaan vähem- män työttömiä sekä opiskelijoita tai koululai- sia kuin toimialoille keskimäärin. Vastaavasti työssä olevien osuus rekrytoiduista on suurempi kuin muilla aloilla. Vaikka erot eivät ole suuret, havainto vahvistaa kuvaa, että sosiaali- ja terve- ysalalla rekrytoinnit ovat usein työpaikan vaih- toja ja sijaisuuksien täyttämistä, ja vastaavasti uusien työpaikkojen luominen on alalla harvi- naista.
Sosiaali- ja terveysalan toimipaikoilla työs- kentelee vähän ulkomailta palkattua tai vuokrat- tua työvoimaa. Kaikista toimipaikoista 3,4 %:ssa työskentelee ulkomailta palkattua tai vuokrattua työvoimaa, mutta sosiaali- ja terveysalan toimi- paikoista vain 1,7 %:ssa. Sen sijaan äidinkiele- nään muuta kuin suomea tai ruotsia puhuvia työntekijöitä on sosiaali- ja terveysalan toimi- paikoilla suhteellisesti enemmän kuin muilla aloilla. Sosiaali- ja terveysalan toimipaikoista 12 %:iin on viimeksi kuluneen 12 kuukauden aikana rekrytoitu henkilöitä, joiden äidinkieli on muu kuin suomi tai ruotsi. Kaikilla aloilla keskimäärin tämä osuus on 9 %.
40 % työvoimaa hakeneista sosiaali- ja ter- veysalan toimipaikoista oli kokenut rekrytoin- tiongelmia. Ongelmien syistä yleisimmin mainit- tuja olivat koulutus ja työkokemus. Koulutuksen rooli rekrytointiongelmien syynä on sosiaali- ja terveysalalla suurempi kuin muilla aloilla, kun taas työkokemuksen, henkilökohtaisten ominai- suuksien ja ”muun työn vaatiman taidon” rooli pienempi.
Biotalous
Biotalous on laaja toimialapohjaisesti määritelty kokonaisuus. Biotalouteen kuuluu toimialojen kolminumerotasolla luokiteltuna 35 toimiala- luokkaa kokonaan, yksi toimialaluokka 2-nume- rotasolla luokiteltuna sekä lisäksi 15 toimiala- luokkaa 25–30 %:n osuudella sekä energiatoi- mialat uusiutuvien energialähteiden osuudella.
Työvoiman hankintaa osittain biotalouteen kuu- luvilla aloilla arvioidaan biotalouden laskennal- lisella osuudella toimialasta.
Kokonaan biotalouteen kuuluvilla toi- mialoilla on aineistossa 9552 toimipaikkaa. Toimialoista suurin on maatalous, jonka toimi- paikkoja on 36 % kokonaan biotalouteen kuu- luvien toimialojen toimipaikoista. Muita koko- naan biotalouteen kuuluvia toimialoja ovat esi- merkiksi puunkorjuu ja metsätaloutta palveleva toiminta.
Osittain biotalouteen kuuluvilla toimialoilla on aineistossa yhteensä 31709 toimipaikkaa, mutta biotalouden osuus on tästä vain osa. Osittain biotalouteen kuuluvia toimialoja ovat esimerkiksi maa- ja vesirakentaminen, majoitus ja ravitsemistoiminta. Energiatoimialat kuulu- vat biotalouteen uusiutuvien energialähteiden osuudella. Viimeisimpien käytettävissä olevien tietojen3 perusteella sähkövoiman tuotannon, siirron ja jakelun toimialaryhmän uusiutuvien energialähteiden osuus on 47 % ja lämmön ja kylmän tuotannon ja jakelun 38 %.
Kokonaan biotalousalojen toimipaikko- jen osuus Uudellamaalla on merkittävästi pie- nempi kuin osittain biotalousalojen toimipaik- kojen osuus. Tämä johtuu osaltaan maatalou- den ja muiden alkutuotannon ja niihin kyt- keytyvien elinkeinojen suhteellisen pienestä osuudesta Uudellamaalla. Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla näitä on taas suhteessa huomat- tavan paljon.
Biotaloudessa haettiin 52 000 työntekijää vuonna 2017. Vuodesta 2016 rekrytointien määrä on biotalousaloilla kasvanut 48 %. Samalla työ- voimapulan määrä biotaloudessa on enemmän kuin kolminkertaistunut vuodesta 2016.
Biotalouden rekrytoinnit ovat usein kansainvä- lisiä. Ulkomailta haettiin noin 6000 työntekijää, joista 57 % uusiin työpaikkoihin. Muita kuin suo- men- ja ruotsinkielisiä haettiin biotaloudessa noin 11 100 henkilöä, joista 53 % uusiin työpaikkoihin.
 3 Tiedot perustuvat TEM:n energiaosaston toimittamiin uusiutuvien energialähteiden osuuksiin.
29




















































































   27   28   29   30   31