Page 27 - Yrityskatsaus 1 2017
P. 27

ESIMERKKI 2.
Afrikan suurin tuulipuisto nou- see suomalaisella rahoituksel- la – suomalaisille jaloille Kenian Turkanajärvelle nousee Saharan eteläpuolisen Afrikan suurin tuulivoimapuisto, joka tuottaa valmistuttuaan 365 tuulimyllyn voimin 310 MW sähköä kenialaisille. Se vastaa jatkossa noin 18 prosentista maan energiantarpeesta. Puis- ton on määrä valmistua tämän vuoden aikana. Tuulivoimalois- sa on lahte-laisen perheyhtiön Peikon suunnittelemat ja val- mistamat jalustat. Finnfundilla on vahva rooli yhtenä hank- keen rahoittajista.
Agenda 2030:n tavoitteita ei voida saavuttaa pelkästään julkisella kehitysavulla.
ESIMERKKI 3.
Finnfund arvioi yritysten vastuullisuutta rahoituspää- töksissään Kehitysrahoituslaitos Finnfund vaatii rahoittamiltaan yrityk- siltä kansallisen lainsäädännön lisäksi kansainvälisten ympä- ristö- ja yhteiskuntavastuun periaatteiden ja standardien, kuten Maailmanpankkiryh- mään kuuluvan IFC:n (Inter- national Finance Corporation) standardien noudattamista. Finnfund on myös sitoutunut noudattamaan investoinneis- saan muun muassa UN Global Compactin periaatteita, YK:n yritystoimintaa ja ihmisoikeuk- sia koskevia periaatteita sekä Kansainvälisen työjärjestön (ILO) julistamia työelämän perusperiaatteita ja -oikeuksia. Finnfund arvioi rahoitettavien yritysten vastuullisuutta in- vestointipäätöstä tehtäessä ja tukee vastuullisuuden toteutu- mista ja kehittämistä hankkeen edetessä.
etu on, että suhteet paikalliseen väestöön säilyvät hyvinä, ympäristön tila kohe- nee tai että talouskasvu on ympäröivää yhteiskuntaa hyödyttävää.
Vastuulliset yritykset voivat toimia omalla esimerkillään suunnannäyttäjinä, jotka vaikuttavat kohdemaassa koko sek- torin kehitykseen ja parhaiden käytäntö- jen leviämiseen. Näitä voivat olla esimer- kiksi kansallista lainsäädäntöä tiukem- mat ympäristönormit ja paremmat työn- tekijöiden oikeudet, yrityksen tarjoamat koulutusmahdollisuudet tai toisaalta pai- kallisten yhteisöjen ja kansalaisyhteis- kunnan kanssa tehtävä yhteistyö.
Kehitysrahoittajat, kuten Finnfund, pyrkivät vahvistamaan yksityissekto- rin investointien kehitysvaikutuksia ja lisäämään vastuullisuutta niin ihmis- ten, ympäristön ja yhteiskunnan kan- nalta. Käytännössä tätä tehdään esi- merkiksi sitomalla maksatuseriä vas- tuullisuutta edistävien toimenpiteiden toteuttamiseen. Lisäksi pyritään tarjoa- maan asiantuntemusta tarpeen mukaan vastuullisuusasioiden kehittämiseen. Kehitysrahoittajat eroavat tällä tavoin usein kaupallisista rahoittajista.
Suomalaiselle osaamiselle on kysyntää maailmalla
Agenda 2030:n tavoitteiden saavutta- minen vaatii niin valtavia rahasummia, että sellaisia ei julkiselta sektorilta löydy. Tarvitaan yksityissektorin vahvaa roolia, mikä on selvästi nähtävissä myös viime vuosina Suomen kehityspolitiikan suun- tautumisessa lisääntyvässä määrin yksi- tyisen sektorin suuntaan. Siten yritykset – myös suomalaiset – ovat siirtyneet kes- keiseen asemaan Agenda 2030:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa.
Suomalaiselle osaamiselle on kysyntää tällä hetkellä. Uusiutuva energia, ener- giatehokkuuden parantaminen, kestävä metsätalous, cleantech, sähköiset oppi- misympäristöt ja erilaiset mobiiliratkai- sut ovat vain esimerkkejä osa-alueista, joilla on nyt kysyntää. Suomalaisten yri- tysten on vain tartuttava mahdollisuu- teen.
Yritystoiminta edistää kehitystä maailmalla • Yrityskatsaus 1/2017 27


































































































   25   26   27   28   29