Page 22 - Föräldraguide
P. 22

22Föräldraguide
Information och stöd för barnfamiljer i skilsmäss
Att ta hänsyn till barnet då föräldrarna skiljer sig
Barnet tvingas i samband med föräldrarnas skils- mässa att uppleva många slags känslor och för- ändringar I sitt liv. För barnet kan föräldrarnas skilsmässa vara en skrämmande, sorglig och för- virrande erfarenhet eller en erfarenhet som väcker ilska. Någon gång kan skilsmässan dock komma som en lättnad. Barn förhåller sig på olika sätt och individuellt till föräldrarnas skilsmässa.
Barnet kan sörja att den andra föräldern har  yt- tat bort eller frukta att föräldern helt försvinner ur dess liv. Samtidigt kan barnet undra över vad som händer det självt. Vad händer om också den andra föräldern försvinner? Vem tar då hand om mig? Barnet kan känna ilska och vrede gentemot den förälder som lämnat hemmet eller gentemot den förälder som det uppfattar som skyldigt till skils- mässan. Barnet kan också känna hjälplöshet då det inte kan påverka föräldrarnas skilsmässobeslut.
Även familjens situation före skilsmässan in- verkar på hur barnet förhåller sig. Har familjens liv och känsloklimat varit harmoniskt ur barnets synvinkel och stött uppväxten? Har det funnits mycket stridigheter eller andra faktorer som har be- lastat barnets liv? Föräldrarnas sätt att genomföra
skilsmässan i praktiken, föräldrarnas relation efter skilsmässan och föräldrarnas förmåga att sätta barnet i främsta rummet inverkar i hög grad på hur barnet upplever skilsmässan. Även barnets ålder och förhållande till föräldrarna samt barnets möjlighet att få stöd av andra trygga och bekanta vuxna inverkar på barnets reaktioner.
Hur berättar vi för barnet att vi skall skiljas?
Barnet har ingen förhandsuppfattning om hur föräldrarnas skilsmässa kommer att påverka dess liv. Hur man berättar för och förbereder barnet på att man ska skiljas är därför viktigt. Det är bra om barnet är medvetet om de förändringar som håller på att ske i familjens liv och särskilt i bar- nets eget liv. Barnet skall dock inte belastas allt- för mycket med de vuxnas relationsproblem eller skilsmässofunderingar. Parrelationsfrågor är ing- enting för barnet. Det är också bäst att berätta för barnet först när de vuxna vet vad de tänker göra. Ur barnets synvinkel blir skilsmässan verklighet först när den ena föräldern  yttar hemifrån eller
Barnet vet inte nödvändigtvis vad det innebär att skiljas och hur detta inverkar på barnets liv. Därför lönar det sig att prata.


































































































   20   21   22   23   24