Page 5 - Merimies 2 2015
P. 5

keväiset työehtosopimusneu- vottelut osoittautuivat haas- tavimmiksi vuosiin. TeS- neuvottelut Arctia Shippin- gin kanssa kestivät kaikki- neen neljä kuukautta.
Arctia Shipping esitti
jäänmurtajille sekamiehitystä Työehtosopimusneuvottelut aloitettiin hy- vissä ajoin ennen sopimuksen umpeutu- mista, mutta jo alkumetreillä selvisi, että osapuolten välillä on useita hiertäviä kiviä. Työkiistan sovittelu siirtyi uudelle valtakun- nansovittelijalle Minna Helteelle 11. helmi- kuuta. Tilanne oli haastava: työnantaja esit- ti neuvottelupöydässä työehtosopimukseen mittavia heikennyksiä, kuten palkkojen alentamista, alusten miehitysten vähentä- mistä, vuosilomaoikeuksien heikentämis- tä, ikälisä- ja kokemusjärjestelmän romut- tamista ja ylityökorvausten pienentämistä. Työnantajan räikein esitys oli ottaa käyt- töön murtajilla sekamiehitys, eli ulkomai- nen halpatyövoima, mitä Merimies-Unioni ja Suomen Konepäällystöliitto eivät voineet missään tapauksessa hyväksyä eikä se ole lain mukaan edes mahdollista.
Arctia Shipping on sata prosenttisesti valtion omistama yhtiö ja sen esitys hei- kentää työntekijöidensä työehtoja tilan- teessa, jossa varustamo suunnittelee sa- maan aikaan murtajakalustonsa uusimista, olivat häikäilemättömiä. Työnantajan työ- ehtoihin esittämät heikennykset olisivat tarkoittaneet noin 15–30 prosentin leik- kauksia työntekijöiden palkoista. Samaan aikaan varustamon johto syötti julkisuu- teen perättömiä väitteitä siitä, että työnte- kijät vaativat omien palkkojensa nostamis- ta 30–40 prosentilla ja useilla kymmenillä miljoonilla euroilla. Väitteet olivat täysin tuulesta temmattuja. Todellisuudessa työntekijäliitot eivät hakeneet työehtosopi- musneuvotteluissa tyka-sopimuksesta poikkeavia korotuksia ja taistelivat olemas- sa olevien työehtojensa puolesta sekä siitä, että liittojen tekstiehdotuksissa haluttiin vahvistaa työnantajan sitoutumista jo ole- massa oleviin työehtoihin.
Kuva: Jussi Helminen
Työntekijöiden tavoite: jäänmurtoon yleissitova työehtosopimus Merimies-Unionin ja Suomen Konepäällys- töliiton tärkein tavoite työehtosopimus- neuvotteluissa oli saada alalle aikaan yleis- sitova työehtosopimus, koska alan työntekijöistä 95 prosenttia kuului jo sopi- muksen piiriin. Yleissitovuus toisi alan muut yrittäjät samalle viivalle Arctian kans- sa tulevaisuudessa ja se näin ollen vain vahvistaisi yhtiön asemaa ja takaisi reilun kilpailun markkinoilla. Työntekijöille se ta- kaisi vähimmäisehdot, joita kaikkien tulee noudattaa, eli kaikki osapuolet hyötyisivät sopimuksesta.
Työtaisteluvaroitus jäänmurtajille
Arctia Shippingin jäänmurtajia koskeva työehtosopimus umpeutui helmikuun vii- meinen päivä, minkä jälkeen osapuolet oli- vat sopimuksettomassa tilassa. Työnanta- jan ja työntekijöiden näkemykset olivat neuvotteluissa kaukana toisistaan. Työnan- tajapuoli vaikutti pelaavan neuvotteluissa aikaa, eikä vastaantuloa tuntunut olevan. Siitä syystä Merimies-Unioni ja Suomen
Konepäällystöliitto antoivat työtaisteluva- roituksen, joka koski Arctia Shippingin pe- rinteisiä murtajia ja monitoimimurtajia.
Työ- ja elinkeinoministeriö siirsi työtais- telun alkua uuden valtakunnansovittelija Minna Helteen esityksestä kahdella viikolla, jolloin sen uudeksi alkamisajankohdaksi tuli 12.3.2015. Työntekijäjärjestöt alkoivat epäil- lä, pelattiinko työtaistelun siirrolla aikaa työnantajan pussiin ja onko uusi sovittelija valtionyhtiötä koskevaan työkiistaan jäävi neuvottelija. Helle joutuikin selittämään rooliaan julkisuudessa, jossa hän totesi voi- vansa neuvotella myös valtionyhtiön asiois- ta. Sitä ei ole kuitenkaan kuultu, mistä jään- murtaja Urholla puhuttiin 12. joulukuuta, jossa Helle vieraili Arctia Shippingin toimi- tusjohtaja tero Vaurasteen henkilökohtaise- na vieraana vain hetki ennen valtakunnan- sovittelijan virkaan valintaansa.
Valtakunnansovittelijan päätös siirtää jäänmurtajia koskevaa työtaistelua antoi työnantajalle aikaa ja mahdollisuuden jär- jestellä toimintojaan. Huhuja rikkurityövoi- man rekrytoimisesta aluksille esiintyi il- massa.
Jäänmurtajien miehistö barrikadeilla. Työtuomioistuin totesi työtaistelun lailliseksi.
2015 • 1 // MS 5
>>


































































































   3   4   5   6   7