Page 43 - Merimies 3 2015
P. 43

avtalstiden eller den helhet som avtalen bildar visar att arbetsgiva- rens behov av arbetskraft är permanent. Med denna bestämmelse vill man bl.a. förhindra att arbetsgivaren kringgår lagen och sina skyldigheter med hjälp av tidsbundna arbetsavtal vid permanenta och långvariga anställningsförhållanden. Sådana skyldigheter är t.ex. bestämmelser rörande motivering, uppsägningstid och förfa- rande vid upphörande av ett anställningsförhållande. Rättspraxis för arbetsavtal i följd är mycket brokig – t.o.m en kedja av ett tiotal arbetsavtal i följd har betraktats som motiverat och lagligt. Så för att sammanfatta: man kan ingå  era tidsbundna arbetsavtal i följd så länge det  nns en lagligt motiverad anledning till vart och ett av dem och deras antal eller varaktighet i verkligheten inte innebär att arbetsgivaren har ett permanent och fast behov av arbetskraft.
Sjömannen: Får jag som visstidsanställd arbetstagare samma anställningsförmåner som fastanställda?
Juristen: Arbetsgivaren är enligt den tvingande lagstiftningen skyl- dig att bemöta arbetstagarna opartiskt, om det med hänsyn till ar- betstagarnas uppgifter och ställning inte  nns anledning att avvika från detta. Det är inskrivet i 2 kap. 2 § i lagen om sjöarbetsavtal. Det gäller lika mycket anställningsförmåner som beviljats utifrån ar- betsgivarens eget beslut som de anställningsförmåner som base- ras på lagen, kollektivavtalet eller något annat avtal. Paragrafen fortsätter med en bestämmelse enligt vilken tidsbundna anställ- ningsförhållanden inte får tillämpas ofördelaktigare anställnings- villkor än i andra anställningsförhållanden enbart på grund av ar- betsavtalets giltighetstid. Man får endast avvika från det om det är motiverat av objektiva skäl. Det är med andra ord förbjudet att er- bjuda anställningsförmåner endast till t.ex. fastanställda, men tillå- tet att binda eller proportionera förmånerna till anställningsförhål- landets längd eller arbetstagarens ställning som t.ex. förman.
Enligt 1 kap. 6 § i lagen om sjöarbetsavtal anses dessutom an- ställningsförhållandet ha fortgått utan avbrott när anställnings- förmånerna bestäms då  era tidsbestämda arbetsavtal efter var- andra har ingåtts mellan arbetsgivaren och arbetstagaren utan avbrott eller endast med korta avbrott. Ett kort avbrott kan enligt rättslitteraturen vara ett uppehåll på allt från ett par dagar upp till  era veckor mellan arbetsavtalen. Fallet måste alltid utvärderas med hänsyn till den totala längden på perioden under vilken arbe- tet utfördes, antalet arbetsavtal och förmånens natur. Bestäm- melsen är naturligtvis avsedd att förhindra tricksande med ar- betsavtal till arbetstagarens nackdel.
Sjömannen: arbetsgivaren avslutade mitt anställningsförhållan- de innan visstiden upphört. Har jag inte rätt till lön under uppsäg- ningstiden?
Juristen: Enligt 7 kap. 1 § i sjöarbetsavtalslagen upphör ett ar- betsavtal som ingåtts för viss tid utan särskild uppsägning då den avtalade tiden går ut eller när en arbetstagare som t.ex. varit fa-
miljeledig återvänder till arbetet och vikariatet upphör. Arbetsgi- varen ska utan dröjsmål informera om en sådan tidpunkt efter att ha fått kännedom om den. I huvudregel kan man alltså inte säga upp ett tidsbundet arbetsavtal med uppsägningstid, utan avtalet gäller under hela den avtalstiden. Ett tidsbundet arbetsavtal kan däremot hävas med omedelbar verkan om det  nns grund för hävning enligt kapitel 9 i sjöarbetsavtalslagen. Om arbetsavtalet hävs har arbetstagaren inte rätt till lön under uppsägningstiden.
Sjömannen: jag har för avsikt att ingå ett ettårigt tidsbundet arbetsavtal. Kan jag säga upp avtalet om jag till exempel hittar ett bättre jobb?
Juristen: Man kan skriva in ett eget avtalsvillkor i arbetsavtalet som gör det möjligt att säga upp sig. Då kan man säga upp ar- betsavtalet med beaktande av den i arbetsavtalet eller kollektiv- avtalet angivna eller i lagen fastställda uppsägningstiden. Arbets- tagarens uppsägningstid får inte vara längre än arbetsgivarens uppsägningstid. Avtalsvillkoret är alltså oftast ömsesidigt, dvs. ger även arbetsgivaren rätt att säga upp arbetsavtalet på grunder som regleras i sjöarbetsavtalslagen.
7 kap. 5 § i sjöarbetsavtalslagen har en särskild undantagsbes- tämmelse som bara rör anställningsförhållanden till sjöss, dvs. något liknande  nns inte i arbetsavtalslagen för arbeten i land. Enligt den kan ett arbetsavtal, såväl tills vidare gällande som avtal för viss tid, sägas upp utan uppsägningstid med omedelbar ver- kan om någon av situationerna som listas i paragrafen inträffar. Situationerna är farlig smittsam sjukdom i destinationshamnen, att fartyget rör sig i ett område där det förekommer krigshot eller ett krigsliknande hot eller att en nära anhörig till arbetstagaren har dött eller blivit allvarligt sjuk. En annan situation är att arbets- tagaren har blivit antagen till någon läroanstalt eller fått en viktig anställning samt ändrade omständigheter. En ytterligare förut- sättning i den sistnämnda situationen är att fartyget inte blir sjö- odugligt på grund av att anställningsförhållandet sägs upp, dvs. att man vid behov kan hitta en lämplig vikarie.
Med andra ord kan ett tidsbundet arbetsavtal sägas upp mitt under avtalet i vissa specialsituationer som nämns i lagen samt alltid när det uttryckligen har avtalats i arbetsavtalet.
Sjömannen: Kan jag bli medlem i FSu även om jag har en tids- bunden anställning?
Juristen: Självklart. Det lönar sig alltid att vara medlem i förbun- det. Som medlem i förbundet är du t.ex. automatiskt medlem i Transportbranschens Arbetslöshetskassa. Utförda arbetsveckor under alla slags anställningsförhållanden räknas som tid i arbete enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa. När du har samlat ihop minsta erfordrade antal veckor är du berättigad till inkomst- relaterat arbetslöshetsunderstöd.
Tack till alla som skickat in frågor! Ni kan skicka  er frågor via e-post till sannaleena.kallio@smu. .


































































































   41   42   43   44   45