Page 44 - Merimies 3 2015
P. 44

VARdAGSJURidiK
Medlemmar i Sjömans-unionen har som medlemsförmån rätt att få telefonrådgiv- ning av Eversheds Advokatbyrå Ab i juridiska frågor som rör medlemmarnas privatliv. Genom att ta reda på sina rättigheter och skyldigheter i förväg undviker man kon ik- ter och skador. tjänsten är gratis för medlemmar. www.jbeversheds.com
MEdLEMS
FörMån
KOM iNtE NÄRMARE
alla har rätt till en tryggad vardag. Ibland kan dock t.ex. en skils- mässa eller andra kon ikter i livet leda till situationer där man märker att man utsätts för ett kontinuerligt hotfullt beteende och iakttagande från en annan person. Ett utvidgat besöksförbud kan vara den mest effektiva lösningen för att få tillbaka en förlorad trygghetskänsla.
Vem som helst som av välgrundade skäl känner sig hotad eller besvärad av en annan person kan ansöka om besöksförbud hos polisen eller tingsrätten. En person som meddelats ett normalt besöksförbud får inte träffa personen som ska skyddas eller på något annat sätt kontakta eller försöka kontakta honom/henne. Man får inte heller följa eller övervaka personen som ska skyddas. Besöksförbudet omfattar även positiva kontakter, vilket innebär att det är förbjudet att t.ex. skicka kort och gåvor till personen som skyddas av förbudet.
Besöksförbudet kan utfärdas i utvidgad form om skyddet som det normala besöksförbudet erbjuder av någon anledning inte an- ses som tillräckligt i t.ex. om personen upprepat och utan någon godtagbar anledning dyker upp på den skyddade personens ar- betsplats. Ett utökat besöksförbud kan även gälla inom familjen. Då bor parterna i samma bostad, och personen som meddelats förbud ska utöver de övriga vistelsebegränsningarna även lämna partnernas gemensamma hem och får inte återvända under förbu- dets giltighetstid.
Ett utökat besöksförbud innebär förbud att vistas på ett visst område, t.ex. i närheten av den skyddade personens fasta bostad, semesterbostad, arbetsplats eller annan plats som fastställs sepa- rat i rättens avgörande. Som vistelse kan man dessutom betrakta upprepad förbikörning med bil av den skyddade personens hus utan motiverat skäl.
Andra vistelseplatser kan vara t.ex. personens läroanstalt eller dennes barns daghem eller skola. Eftersom personen som ska skyddas kan känna sig särskilt hotad t.ex. när han/hon regelbun- det rör sig med sitt lilla barn längs en viss rutt kan även en etable- rad rutt betraktas som vistelseplats – t.ex. vägen från bostaden till daghemmet. Däremot vore det orimligt att förbjuda personen att vistas i t.ex. köpcentrum eller jämställbara offentliga platser eller platser som erbjuder fritidstjänster. Personen som meddelas be- söksförbud får dock inte ta någon som helst kontakt med perso- nen som skyddas i dessa lokaler heller.
I sitt beslut om besöksförbud fastställer domstolen de dagar och tider på dygnet som vistelse på ett visst område är förbjudet. Platsde nitionen sker t.ex. genom att man i beslutet fastställer de gator där det är förbjudet att vistas inom ett avgränsat område. För tydlighetens skull kan man även bifoga en karta med beslutet där man märker ut t.ex. vägen från hemmet till dagvården. I beslu- tet om besöksförbud utvärderar man i förväg de nödvändiga kon- takterna mellan parterna. För att undvika hotfulla situationer kan man bestämma att de ska anordnas i närvaro av en jurist, social myndighet eller andra utomstående.
Ansökan om besöksförbud hanteras snabbt. Precis som ett brottmål behandlas ärendet i en enkel rättegång där man går ige- nom utredningen i ärendet och hör båda parter och eventuella vittnen. Besöksförbudet gäller under den tid som tingsrätten fast- ställt, dock högst ett år. Förbjudet kan vid behov förnyas utifrån en ansökan, dock i högst två år. Ett besöksförbud inom familjen kan dock bara lämnas i tre månader åt gången. Brott mot besöksförbu- det kan bestraffas med böter eller med fängelse i högst ett år. Brott mot förbudet faller under allmänt åtal, varvid åklagaren har rätt att ta ärendet till domstol.
Alla besöksförbud förs in i ett särskilt personregister hos poli- sen. Eftersom polisen inte har resurser att övervaka personer som meddelats besöksförbud är det i praktiken personen som besöks- förbudet utfärdats till skydd för som övervakar att förbudet följs. Personen som skyddas med förbudet ska anmäla brott mot förbu- det till polisen, som baserat på anmälan åker till händelseplatsen och tar in personen som brutit mot förbudet i förvar.
Lagen om besöksförbud har visat sig fungera. Baserat på anta- let ansökningar kan man dra slutsatsen att det  nns ett verkligt behov av förhandsskydd. Tack vare den snabba och enkla behand- lingen och det effektiva samarbetet mellan myndigheterna är be- handlingen av besöksförbudsärenden ett av de bäst fungerande delområdena inom det  nska rättssystemet.
johanna naarala
Advokat, vicehäradshövding Eversheds Advokatbyrå Ab johanna.naarala@jbeversheds.com www.jbeversheds.com


































































































   42   43   44   45   46