Page 15 - Merimies 5 2015
P. 15

Laivatoimikunnan
kuultavana
TEKSTI SAnnALeenA KALLiO
Merimies: Minut kutsuttiin laivatoimikunnan kokoukseen vastaamaan päällikön kysymyksiin työkaverini myöhästelyistä. Mikä laivatoimikunta oikein on ja mitä sen tehtäviin kuuluu? Käsitelläänkö siellä myös työturvallisuusasioita?
Lakimies: Laivatoimikunta kokoontuu aina aluksen kapteenin eli toimikunnan puheenjohtajan kutsusta. Muutoin toimikunnan kokoonpano riippuu siitä, mitä tai ketä käsiteltävä asia koskee. Kun kyseessä on miehistön jäsentä koskeva asia, toimikunnan muodostavat kapteenin lisäksi toinen päällystöä edustava jäsen, yleensä yliperämies, konepäällikkö tai sen talousosaston esimies, jolla käsittelyn kohteena oleva työntekijä työskentelee. Kaksi muuta toimikunnan jäsentä edustavat miehistöä ja ovat ensisijai- sesti miehistön keskuudestaan valitsemia edustajia eli luottamus- miehiä tai työsuojeluvaltuutettuja. Mikäli tällaisia henkilöitä ei ole kutsuttavissa kokoukseen, voi kapteeni nimetä kenet tahansa miehistöstä toimikunnan varsinaiseksi jäseneksi eikä jäsenyydestä voi kieltäytyä ilman pätevää syytä. Päätösvaltainen toimikunta on ainoastaan täysilukuisena.
Laivatoimikunnan tehtävänä on käsitellä asiat, jotka koskevat työsopimuksen irtisanomista tai purkamista työntekijästä johtu- vasta syystä sekä tapaukset, joissa työntekijää epäillään rikoksesta. Näissä tapauksissa työsopimusta ei saa päättää ennen kuin asia on käsitelty laivatoimikunnassa. On tärkeätä huomata, että toimikun- nan asialliseen toimivaltaan kuuluvat vain sellaiset työsopimuksen päättämisen syyt ja tapahtumat, jotka on todettu tai tapahtuneet aluksella. Jos työntekijän työsuhde aiotaan päättää syistä, jotka ovat tapahtuneet esimerkiksi vapaavuoron aikana maissa tai liitty- vät hänen merityökelpoisuutensa puuttumiseen, nämä eivät kuulu laivatoimikunnan toimivaltaan.
Laivatoimikunnan on käsiteltävä asiat huolellisesti ja puolueet- tomasti. Tämä sisältää myös vaatimuksen asian käsittelemisestä
Merimies kysyy, lakimies vastaa
viivyttelemättä. Kokouksessa kuullaan itse asianosaista sekä kaik- kia niitä, jotka asiasta jotakin tietävät. Kokouksessa on käsiteltävä myös kaikki mahdollinen muu selvitys eli asiakirjat, valokuvat, valvontanauhoitteet tms, jotka liittyvät käsiteltävään asiaan. Mi- käli asian perusteellinen selvittäminen vaatii, voi laivatoimikunta kokoontua käsittelemään samaa asiaa useammassakin kokouk- sessa. asianosaisella, jota selvitettävä asia koskee, on oikeus käyttää avustajaa kokouksissa ja koko käsittelyn ajan.
Laivatoimikunnan päätökseksi tulee enemmistön kanta tai äänten mennessä tasan se mielipide, joka on työntekijän kan- nalta edullisempi. Päätös ei sido työnantajaa, vaan työnantajan edustaja tekee lopullisen päätöksen itsenäisesti. Tämä korostaa laivatoimikunnan roolia tutkivana ja selvitystä hankkivana toi- mielimenä.
Laivatoimikunnan kokouksista on pidettävä pöytäkirjaa. Sii- hen on merkittävä käsittelyssä esiin tulleet seikat ja selvitykset, kuultavien nimet, toimikunnan päätös sekä jäsenten mahdolli- set eriävät mielipiteet. Pöytäkirjan allekirjoittavat kaikki toimi- kunnan varsinaiset jäsenet. asianosaiselle on annettava pöytä- kirjasta kopio. Laivatoimikunnan kokouksesta tehdään merkintä laivapäiväkirjaan ja sen alkuperäinen pöytäkirja säilytetään lai- vapäiväkirjan erillisenä liitteenä.
Kaikilla, niin toimikunnan jäsenillä, tutkinnan kohteella, kuultavana olleilla ja avustajalla, on vaitiolovelvollisuus kaikista laivatoimikunnan kokouksessa saamistaan tiedoista.
Työturvallisuusasioita käsitellään työsuojeluyhteistoimintaa koskevan lain mukaisesti työsuojelutoimikunnassa, jonka on kokoonnuttava säännöllisesti vähintään 20 työntekijän työpai- kalla. Jossakin tapauksissa asia voi kuulua molempien toimi- kuntien asialistoille, jos kyseessä on esimerkiksi työturvallisuu- teen liittyvä rikkomus tai laiminlyönti, jonka perusteella työnantaja aikoo päättää työntekijän työsuhteen.
Kysymykset tervetulleita: sannaleena.kallio@smu. 
2015 • 4 // MS 15


































































































   13   14   15   16   17