Page 17 - Merimies 5 2015
P. 17

tyjä ja että he eivät olleet laatineet merimie- hen työsopimusta. Työntekijöiden mukaan heihin noudatetaan aluksella hotelli- ja ra- vintola-alan työehtosopimusta, minkä palk- katason he tiesivät olevan alempi kuin mitä heille kuuluisi maksaa merenkulun työeh- tosopimuksen mukaan.
Palkkansa eteen he tekevät aluksella 14 (ja jopa 15) tuntia töitä vuorokaudessa: työ pitää sisällään kahvilanhoidon, miehistön ruoan- laiton ja messin, keittiön sekä yleisten tilojen kunnossapidon. Yhteysaluksen kahvila voi olla kesäisin aivan täynnä turisteja ja muita matkustajia, jolloin ruokittavana on yli 200 suuta.
Kahvilassa työskennelleet työntekijät te- kijät töitä haastattelun ajan reippaasti, mutta kiirettä piti. Yhteysalusten miehistö- jen onkin kuulleen valittavan ruoan laadun heikontumista yksityisen kahvilayrittäjän myötä: työntekijät tekevät kyllä parhaansa, mutta liika työmäärä ja pitkät työpäivät vaa- tivat veronsa. Harvat heistä ovat saaneet laivakokin koulutuksen, vaan ovat saatta- neet opiskella aivan muita aloja kuin ta- louspuolta.
Onko maakunta-
hallitus laskenut kilpailutuksessaan, että sillä on varaa maksaa yritystä Tukholmasta käsin operoiville johtajille, jotka eivät työskentele itse aluksen päällä aktiivisesti?
Yrittäjä otti yhteyttä toimitukseen
Laivavierailun jälkeen Merimies-lehti sai kir- jeen kahvilayrittäjä alexandra Mollgrenilta. Siinä hän totesi muun muassa yrityksen johdon jättäneen nostamatta omia palkko- jaan kahteen vuoteen. Se tuntuu erikoisel- ta, koska tuskin löytyy yrittäjää, joka pyörit- täisi toimintaansa ilmaiseksi.
Tiedossa ei ole myöskään, että omista- jat Mollgren ja Östlind itse tekisivät töitä säännöllisesti aluksilla, koska asuvat Tuk- holmassa ja kertovat hoitavansa yhteyden- pitoa työntekijöihinsä muun muassa Face- bookin avulla. Yrityksen verotietoja ei ole
toimitettu kaupparekisteriin, joten yrityk- sen liikevaihtoa ja tilinpäätöstä on vaikea tarkistaa. Tiedossa kuitenkin on, että maa- kuntahallitus maksaa yrittäjille kuukaudes- sa lähes 24 800 kuukaudessa rahaa kahvi- loiden hoidosta.
Kahvilayrittäjä Mollgren kertoi Meri- mies-lehdelle lähettämässä kirjeessä, että hän on saanut ahvenanmaalla toimivalta aVI:n työsuojelutarkastajalta Henning Karlssonilta luvan käyttää aluksella hotelli- ja ravintola-alan työehtosopimusta. Mikäli tarkastaja on antanut hänelle tällaisen lu- van, niin Merimies-lehti kuulisi mielellään tarkastajalta itseltään perusteet kyseisen sopimuksen käyttöön ja herää myös kysy- mys, onko henkilö tehtäviensä tasalla.
Yhteysalusten työntekijät pelkää-
vät kertoa asioista
Haastattelun antaneet työntekijät antoi-
vat Merimies-lehdelle luvan kirjoittaa aluksen työolosuhteista, mutta lähettivät jutun laatimisen jälkeen toimitukseen ly- hyen kirjeen, jossa he kertoivat olevansa tyytyväisiä töihinsä, eikä heillä ole valitta- mista. Se kertoo siitä, että työntekijät eivät uskalla puhua ja varmasti pelkäävät työ- paikkojensa puolesta. Yhteysalusten kilpai- luttamisen tuomista ongelmista uutisoi elo- kuussa myös Yle, josta kävi ilmi myös työntekijöiden pelko puhua.
YHTEYSaLUSTEN KaHVILOISSa on suuri työntekijöiden vaihtuvuus: suurin osa ei palaa enää aluksille seuraavana vuonna. Se vaikeuttaa asioiden hoitoa. Meri- mies-Unioni on tarjonnut kahvila- työntekijöille useaan otteeseen apua, että asiaa alettaisiin hoitaa eteenpäin. Työntekijöistä kukaan ei ole toistaisek-
si halunnut lähteä peräämään väärän sopimuksen mukaan maksettuja palkkoja.
2015 • 4 // MS 17


































































































   15   16   17   18   19