Page 23 - Merimies 5 2015
P. 23

Tvingande, tvång, tårta
Arbetslagstiftningen innehål- tvångslag, som istället för en minimi-
ler många tvingande stad- ganden, vars uppgift är att fastställa miniminivån för de villkor som ska följas i
en anställning. Dessa tvingande stad- ganden har traditionellt inneburit att arbetsavtalsparterna, och ibland även arbetsmarknadsparterna, inte får avtala om eller tillämpa arbetsvillkor som är sämre än de lagstadgade villkoren. Grunden till och syftet med de tvingande stadgandena är att skydda den svagare parten i anställningen: arbetstagaren. Detta skydd är och har redan länge varit en grundprincip inom  nländsk arbets- rätt och utgör grunden för både kollektiv- avtal och arbetsrättslig tolkning. En an- nan viktig princip är förmånlighetsregeln. Enligt den har avtalsparterna alltid rätt att avtala om för arbetstagaren bättre och förmånligare villkor än exempelvis lagens tvingande stadgande eller villko- ren i ett allmänt bindande kollektiv- avtal. Sist men inte minst kan nämnas den förhandlingsrätt och rätt att sluta avtal som härstammar från arbetsmark- nadsparternas förenings- och organisa- tionsfrihet. Den utgör grunden för trepartssystemet som skapat stabilitet i vårt land alltsedan 1940-talet.
På sistone har vi sett hur man kullkas- tat både de tvingande stadgandena och principerna, eller åtminstone lagt dem på hyllan. Man har diskuterat tvingande lagar i en betydelse som fått experterna på arbetsrätt att tvivla på både sin hörsel och sitt förstånd. Tvingande avser nu en
bestämmelse utgör ett slags maximi- bestämmelse: en paragraf som varken ska under- eller överskridas utan följas exakt. Semester får intjänas maximalt sex veckor per år. För sjukfrånvaro utbe- talas efter en karensdag högst 80 % av lönen. Semesterpeng får betalas enligt vad som stipuleras i lagen, oberoende av om kollektivavtalet tidigare gett rätt till detta eller inte. Och inga tilläggsförmå- ner som baserar sig på avtal, punkt slut. Grunden för hörnstenarna i  nländsk arbetsrätt raseras alltså och årtionden av rättspraxis slängs på sophögen. Men märk väl: naturligtvis bara tillfälligt.
De senaste månaderna har mycket tydligt påvisat att också statsledningen behöver göra sina hemläxor. De ska dessutom göras ordentligt och inte i all hast vid frukostbordet. att regeringen kör över arbetsmarknadsparternas rätt att avtala och trampar på grundlagsrät- tigheterna är inte de enda orosmomen- ten. Man viftar dessutom nonchalant bort Finlands bindande internationella avtal och Europeiska unionens rättsnor- mer som förpliktigar oss som medlems- land genom att tala om samhällets ”ex- trema” ”kris”. Man har stirrat sig blind på det som  nns i de egna hörnen och exceltabellerna och alldeles glömt bort att jämföra julklappslistan med pappe- ren från Genève och Bryssel. Förhopp- ningsvis kan riksdagens grundlags- utskott förses med starkt kaffe och superfood-smörgåsar inför sitt möte, så att de kan hålla sig vakna medan de
behandlar dessa frågor och korrigerar ”skoluppsatser”.
”Låt dem äta tårta!” Enligt en histo- risk urban legend sa drottningen av Frankrike Marie Antoinette så här strax före franska revolutionen, när hon  ck höra att parisarnas bröd tagit slut och det hungriga folket ställt sig på barrika- derna.
Vi får se hur det går för herrskapet i Sipiläs regering. Kommer huvuden att rulla även nu?
SAnnALeenA KALLiO
jurist
sannaleena.kallio@smu. 
innehåll:
24 Finlands  agga och internationell konkurrens
28 Snyggheten i kaféet på M/s Skiftet  ck ännu en gång en anmärkning av miljöskyddsinspektören
35 Skriftlig fråga till landets regering om hotet att skära ner på bemanningsstödet till passagerarfartyg
33 Sjömannen frågar, juristen svarar
37 FFC:s kulturfonds stipendier för 2016
2015 • 4 // MS 23
LEdARE
På svenska


































































































   21   22   23   24   25