Page 15 - Merimies 5 2015
P. 15

Älä viivyttele
virheellisesti maksetun
palkan korjaamispyynnön
tekemisessä!
TEKSTI sANNALeeNA kALLio
Merimies: tulimme työkaverin kanssa palkkalaskelmia vertail- tuamme siihen lopputulokseen, että meille ei ole maksettu muun muassa kaikkia ylityökorvauksia ja luontaisetuja työehtosopimuk- sen mukaisesti. Nyt meidän täytyy vielä tarkistaa aikamoinen määrä vanhoja palkkalaskelmia. Miten pitkältä ajalta taaksepäin maksamatta olevaa palkkaa voi vaatia ja miten se tehdään?
Lakimies: Merityösopimuslain 13 luvun 11 §:n mukaan työntekijän palkkasaatava ja myös muut merityösopimuslaissa mainitut saata- vat vanhentuvat viiden vuoden kuluttua erääntymispäivästä. Palk- kasaatavalla tarkoitetaan kaikkia työsuhteeseen perustuvia raha- määräisiä suorituksia riippumatta siitä, perustuvatko ne lakiin, työehtosopimukseen tai työsopimukseen. Ne voivat koostua sopi- mukseen perustuvasta palkasta, palkan lisistä, rahassa maksetta- vista luontaiseduista tai muista erityisistä korvauksista. Saatava on siis työnantajan velkaa työntekijälle.
Mainittu viiden vuoden vanhentumisaika lasketaan alkaen jokai- sen palkkasaatavan erääntymispäivästä eli yleensä palkanmaksu- kauden viimeisestä eli sovitusta palkkapäivästä. Jos esimerkiksi sama virhe on toistunut palkkalaskelmissa ja -maksussa useana kuukautena peräkkäin, alkaa vanhentumisaika jokaisen virheellisen kuukausipalkan osalta eri päivänä erääntymisen mukaisesti.
Merimiesten vuosilomalaissa sekä molemmissa merityötä kos- kevissa työaikalaeissa on omat saatavan vanhentumista koskevat säännökset. Merimiesten vuosilomalain 22 §:n mukaan oikeus vuo- silomapalkkaan tai lomakorvaukseen on rauennut, jollei saatavaa koskevaa kannetta ole nostettu tuomioistuimessa kolmen vuoden kuluessa sen kalenterivuoden päättymisestä, jonka aikana vuosi- loma olisi ollut annettava tai lomakorvaus maksettava. Samanlai- set ylityökorvauksien maksamiseen liittyvät vanhentumissäännök- set ovat merityöaikalain 15 §:ssä ja kotimaanliikenteen työaikalaissa 25 §:ssä. Näissä tapauksissa kolmen vuoden vanhentumisaika las- ketaan sen kalenterivuoden päättymisestä, jonka aikana oikeus kor- vaukseen syntyi eli aina 1. tammikuuta alkaen.
Kysymyksessä mainittuja puuttuvia luontaisetukorvauksia voi siis vaatia viisi vuotta taaksepäin ottaen huomioon jokaisen mak- susuorituksen oman erääntymispäivän ja ylityökorvauksia viimei- simmiltä kolmelta kalenterivuodelta.
Merimies kysyy, lakimies vastaa
On huomattava, että työsuhteen päättymisen jälkeen sovel- letaan tiukempia sääntöjä. vanhentumisaika on lyhyempi eli kolme vuotta, ellei kyse ole merityösopimuslaissa mainitusta työehtosopimuksen tulkintaan liittyvästä epäselvyydestä, jolloin vanhentumisaika venyy viiteen vuoteen.
viiden vuoden vanhentumisajan kuluminen voidaan katkais- ta työsuhteen voimassa ollessa esittämällä työnantajalle palkka- saatavan maksamista koskeva vaatimus todistettavalla tavalla eli kirjallisesti. Toinen vaihtoehto on nostaa kanne tuomio- istuimessa, mikä on ainoa tehokas tapa katkaista yllä mainitut kolmen vuoden vanhentumisajat. vaatimusta, joka koskee van- hempia kuin tuo viisi/kolme vuotta sitten erääntyneitä saatavia, ei enää oteta käsittelyyn tuomioistuimessa. vanhentuminen siis vaikuttaa siten, että työntekijä, eli velkoja, menettää oikeutensa vaatia saatavaa.
Puutteellisesti tai muutoin virheellisesti maksettua palkka- saatavaa vaaditaan ensin itse laatimalla kirjallinen palkankorjaus- pyyntö työnantajalle. Siinä toteat, miten palkkalaskelma on mie- lestäsi virheellinen tai mitä siitä puuttuu. Mikäli työnantaja ei suostu korjaamaan palkkaa tai asiasta syntyy tulkinnallinen rii- ta, ota yhteys aina ensin luottamusmieheen tai mikäli sellaista ei ole, liiton asiantuntijaan. Tarvittaessa liitto antaa oikeusapua asian viemiseksi tuomioistuimeen.
Pidä tekemistäsi työvuoroista, niiden pituudesta ja yli- työtunneista säännöllisesti omaa kirjanpitoa esimerkiksi merimieskalenterissa tai ottamalla työvuoro- ja tuntilistoista kännykällä valokuva. tarkista palkkalaskelma aina ja välittö- mästi sen saatuasi! Jos siitä puuttuu jotakin, siinä on virhe tai muuta epäselvää, kysy esimieheltä tai palkanlaskijalta suoraan tai tarvittaessa käänny luottamusmiehen puoleen. Kysymysten ja oman mielipiteen esittämistä ei tarvitse pelätä – voit tehdä palveluksen monelle! Älä odota tai jätä asiaa työ- suhteen päättymisen jälkeiseen aikaan: vanhojen epäselvyyk- sien ratkominen se vasta onkin työlästä!!!
Kysymykset tervetulleita: sannaleena.kallio@smu. 
2015 • 5 // MS 15


































































































   13   14   15   16   17