Page 39 - Merimies 3 2016
P. 39

sjömannen frågar, juristen svarar
att bli sjuk under semestern
TEXT sannalEEna Kallio
sJömannEn: En dryg vecka in på min semester blev jag allvarligt sjuk och ordinerades sex veckors sjukledighet av företagsläkaren. Jag anmälde det genast till arbetsgivaren. senare visade det sig att jag inte fått någon lön under sjukperioden och att arbetsgivaren inte har ersatt mina läkarbesök eller mediciner. vad kan jag kräva av arbetsgi- varen så här i efterhand?
JuristEn: Enligt 9 § i semesterlagen för sjömän (433/1984) kan en arbetstagare som blir arbetsoförmögen när semestern eller en del av semestern börjar eller under semestern begära att semestern  yttas fram till en senare tidpunkt. Arbetstagaren ska lägga fram tillförlitlig och giltig utredning, dvs. oftast ett of ciellt läkarintyg över arbetsoförmåga som beror på sjukdom eller skada. Samma rätt att begära fram yttande av semestern har en arbetstagare som under semestern kommer att undergå sådan sjukvård, t.ex. en operation, som gör arbetstagaren arbetsoförmögen.
Arbetstagaren har alltså subjektiv rätt att begära att semestern  yttas fram i nämnda situationer. Semestern avbryts då direkt och ingen karens utgår i anknytning till att semestern  yttas fram. (En sådan karenstid på sex dagar  nns i semesterlagen (162/2005) för arbete i land).
Då semestern ”avbryts” genom att de kvarvarande semesterda- garna  yttas till en senare tidpunkt börjar arbetsgivarens skyldig- het att betala ut lön för sjuktiden i enlighet med 2 kap. 10 § i sjöar- betsavtalslagen. Med andra ord  yttas rätten till lön för semestertid med semesterdagarna till en senare tidpunkt. Det orsakar troligen ett behov att korrigera lönen för sjukmånadens del.
Den fram yttade semestern ska enligt semesterlagen för sjö- män ges och hållas så snart som möjligt, dock senast i samband med nästa semester, dvs. i praktiken senast då nästa sex månader långa semesterkvali kationsperiod har upphört.
Enligt huvudregeln i 2 kap. 13 § i sjöarbetsavtalslagen är arbetsgi- varen skyldig att betala arbetstagarens sjukvårdskostnader. I det andra momentet i paragrafen  nns det en undantagsregel, enligt vilken arbetsgivaren i de situationer där arbetstagaren insjuknar under semester och sjukdomen inte berott på förhållanden som
hänför sig till arbetet inte är skyldig att betala arbetstagarens sjuk- vårdskostnader enligt sjöarbetsavtalslagen (756/2011).
Varje arbetsgivare, även rederier, är skyldiga att anordna före- tagshälsovårdstjänster åt sina anställda enligt lagen om företags- hälsovård (1383/2001). I denna lag  nns det inga begränsningar för när och i vilka fall som arbetstagaren har rätt att utnyttja den av arbetsgivaren anordnade företagshälsovården. Det  nns inte heller några begränsningar inskrivna i sjöfartens kollektivavtal. Därmed har en arbetstagare som insjuknar under semestern rätt att använ- da av arbetsgivaren bekostade företagshälsovårdstjänster normalt i den omfattning som fastställs i företagshälsovårdsavtalet.
begäran om att  ytta fram semesterdagarna ska göras uttryckli- gen och separat. Att du bara har informerat arbetsgivaren om din långa sjukledighet som gjort att du inte kan återgå i arbete vid den avtalade tidpunkten efter semestern räcker inte som begäran. Om du däremot har begärt att  ytta fram semestern och arbetsgivaren inte har gjort det ska du lämna in en begäran om lönekorrigering samt kräva att semesterbokföringen korrigeras. Läkarbesök hos en företagsläkare enligt företagshälsovårdsavtalet ingår oftast alltid och utan begränsning i företagshälsovårdsavtalen. Arbetsgivaren är inte skyldig att betala för eller ersätta vård som genomförts på annat håll eller annan vård än sådan som omfattas av företagshäl- sovårdsavtalet. Mediciner omfattas inte av företagshälsovårdsla- gen eller -avtalet, varvid arbetsgivaren inte ersätter dem för sjukpe- riod som inträffar under semestern.
Om du insjuknar eller skadas under semestern ska du omedelbart anmäla det till arbetsgivaren och begära att de kvarvarande semesterdagarna  yttas fram. Fram yttandet sker inte automatiskt, utan man måste begära det! Ha en avkopplande och solig sommar
– och håll dig frisk!
Frågor är välkomna: sannaleena.kallio@smu. 
2016 • 3 // MS 39


































































































   37   38   39   40   41