Page 35 - Merimies 5 2016
P. 35

–Jag har arbetat på däck i hela mitt liv och lärt mig arbeta så att jag trivs, funderar matros jami
Majuri.
Arbetet som däcksman innehåller många upprepande, rutinmässiga uppgifter.
– Vissa saker måste man bara sköta. Men det är inte bra om man kör samma vakt år efter år.
 Variation piggar upp
Majuri tycker att däcksmännen ska kunna sköta alla uppgifter. Det ger variation i ar- betet.
– Ett roterande vaktsystem är absolut bra. Själv hoppar jag även in som båtsman vid behov. Variation piggar upp.
Majuri kör gärna vakt som utkik på kom- mandobryggan. På sommaren tycker han om målningsprojekten. Han gillar också metalljobben: ”och man behöver inte alltid störa reparatören”.
– Vi har kunniga båtsmän och tydliga upp- gifter. Man kan även arbeta självständigt.
 Samarbete
En bra dag är enligt Majuri en dag då allt går som det ska.
– Att alla arbetar tillsammans och trivs ihop har stor betydelse.
En hårdare arbetstakt går ut över ge- menskapen på lediga stunder.
– Det är sällan vi spelar kort. I klubbrum- met kan vi prata och på sommaren kan vi sitta och dricka kaffe på däck.
 Bemötande och rekommendationer
– Passagerarna byts ut och ingen dag är den andra lik, säger barmästare Sami ahve- nainen.
Han har arbetat i barer i land. Han före- drar att arbeta på fartyg eftersom det är mer levande. Kunderna är inte desamma hela ti- den, såvida man inte räknar lastbilschauffö- rerna. Dem betjänar Ahvenainen gärna.
Uppgifterna i baren är ganska rutinmäs- siga och det verkar inte  nnas någon möj- lighet att avancera. Men man kan göra en egen insats i arbetet. Man kan spela på sin personlighet när man träffar kunder. Man
Jarmo Korpela är på arbetsrotation på Finnmaid. Han trivs när det är livligt ombord.
kan även använda sin yrkesskicklighet till exempel när man rekommenderar drycker.
– På sommaren är det visserligen så hektiskt ibland att man är nöjd när man får lägga sig ner och vila.
Att byta fartyg håller uppe intresset.
 Humorn blomstrar
Sami Ahvenainen önskar att arbetsgivaren lyssnade mer på personalen. Han tror att praktiska erfarenheter skulle gynna plane- ringen av funktioner och produktsorti- menten.
Sami Ahvenainen sätter sin personlighet på spel då han möter kunder.
– Kontoret brukar meddela att de har be- ställt detta och detta, se till att sälja det. Och så kommer det krav på att sälja mer utan att de tänker på hur få vi är som ska göra det. Vi gör vårt bästa, är  exibla och arbetar där det behövs.
Humor piggar upp arbetsdagen.
– Det vore ju trist om vi gick med mun-
giporna nedåt.
 Fungerande arbetsrotation
– Variation är min grej, berättar barmästare jarmo korpela.
Korpela gör sin arbetsrotation på Finn- maid. Hans fasta plats är på Finnlady, dit han snart ska återvända.
– Det är bra att byta fartyg eftersom det håller uppe intresset.
Jami Majuri har lärt sig att arbeta så att han trivs.
2016 • 5 // MS 35


































































































   33   34   35   36   37