Page 13 - Merimies 2/2017
P. 13

Antti Hytin mielestä äreys voi kieliä liikakäytöstä yhtä lailla kuin alkometrin lukemat.
Alkoholi tesseissä
• Merenkulkualan työehto­ sopimuksissa on tiukka linja alkoholista.
• Ulkomaanliikenteen kauppa­ alussopimuksen ja matkustaja- alussopimuksen liite- sopimuksissa on määritelty tarkkaan aluksen päällikön
(tai hänen valtuuttamansa sairaanhoitajan) oikeus puhalluttaa aluksen henkilöstöä.
• Liitesopimuksen mukaan ”työntekijän on muutoinkin esiinnyttävä aluksella ollessaan siten, että hän ei vaaranna matkustajien ja muun henkilökunnan saati aluksen ja sen lastin turvallisuutta ja siten, että hän selviytyy moitteet- tomasti tehtävistään pelastus- organisaatiossa”.
• Suurimmassa osassa kotimaanliikenteen sopimuksia on myös linjaukset alkoholi- politiikasta.
Orastava päihdeongelma otettava puheeksi
Hytti huomauttaa, että esimiesten ja työto- vereiden olisi hyvä tarkkailla muitakin alko- holin liikakäytön merkkejä kuin pelkästään alkometrin lukemia. Tällaisia voivat olla muun muassa äreys ja kon iktiherkkyys työ- tovereita tai alaisia kohtaan. Tärkeintä olisi ottaa orastava alkoholiongelma puheeksi ja pohtia yhdessä keinoja sen hoitamiseksi.
– Suomalaisessa työelämässä on todella merkittävästi vähentynyt se, että tultaisiin hu- malassa tai krapulassa töihin tai juotaisiin työpaikalla. Tämä johtuu toisaalta ehkäisevän päihdetyön lisääntymisestä, mutta myös sii- tä, että työt ovat entistä vaativampia.
Hytti muistuttaa, että useimmista nyky- töistä ei enää selviä krapulassa tai humalassa.
– Samaan aikaan tiedetään, että suoma- laisten työntekijöiden alkoholinkäyttö ei ole laskenut. Alkoholin aiheuttamat terveyshai- tat eivät ole vähentyneet, vaikka töissä ei enää olla alkoholin vaikutuksen alaisena yhtä paljon kuin ennen eikä sitä enää hy- väksytä.
Nykyisin alkoholihaitat työyhteisössä voivat tulla salakavalammin ja niitä voi olla vaikeampi huomata.
– Haitat voivat ilmetä esimerkiksi asiat- tomana työkäyttäytymisenä kuten työkave- reille tai alaisille rähjäämisenä. Näiden taustalla voi olla alkava alkoholiongelma. Alkoholi vaarantaa nykyisin jo enemmän työhyvinvointia kuin työturvallisuutta ver- rattua vaikkapa 20–30 vuoden takaiseen ti- lanteeseen, Hytti linjaa.
Sopikaa pelisäännöt yhdessä
E hyt ry:n aikuistyön päällikön antti hytin mielestä oleellista olisi, että työnantaja, ammattiliitto, esimiehet
ja henkilöstön sopisivat aina alkoholia kos- kevat pelisäännöt keskenään. Jos alus- henkilöstön vapaa-ajalla tapahtuva alkoho- linkäyttö ja alkoholikulttuuri koetaan yhteisesti ongelmaksi, myös ratkaisut pitää löytää yhdessä. Tiukka yksipuolinen kielto siitä, että vapaavahdissa ei saa käyttää al- koholia lainkaan, ei Hytin mukaan ole vält- tämättä toimiva ratkaisu.
Merenkulkualalla kysymys on osin myös kulttuurista.
– Kulttuuri muuttuu puhumalla. Eli pi- tää keskustella yhdessä siitä, mikä tilan- ne päihdeasioissa työyhteisössä on nyt ja koetaanko siinä olevan jotain ongelmia työturvallisuuden, työhyvinvoinnin tai työntekijöille aiheutuvien terveyshaitto- jen kannalta.
– Jos keskusteluissa todetaan, että nyky- tilanne ei ole hyvä eikä kestävä, silloin työ- yhteisön esimiesten ja työntekijöiden pitää
yhdessä sopia, mitkä ovat ne toimenpiteet, joilla ongelmallisiksi koettua kulttuuria läh- detään muuttamaan.
Päätetyt toimet voivat olla esimerkiksi tiedon lisääminen ja tiedon levittäminen. Lisäksi tiedon jakaminen siitä, mistä saa halutessaan apua, on tärkeää. Esimiehiä ja työsuojeluhenkilöstöä on koulutettava siinä, että he pystyvät puuttumaan tilan- teisiin, kun havaitsevat tiettyjä varoitus- merkkejä.
2017 • 2 // MS 13


































































































   11   12   13   14   15