Page 35 - Merimies 4 2017
P. 35

På rutten Vasa–Umeå slog man förra sommaren såväl passagerar som fraktrekord. Besättningen på Wasa Express gläder sig över att rutten blivit så attraktiv, men någon enkel match för personalen var sommaren inte.
TEXT katariina kiVistö BILDER jukka-pekka flander
M ånga anställda tyckte det var trevlig med fart och  äng, men ibland riskera- de det bli för mycket av det goda. I synnerhet da-
garna med fyra avgångar tog på krafterna. – Det var tufft. Fötterna värkte och svårt var det att ta paus, funderar en och annan. Men besättningen berömmer andan och sammanhållningen ombord. I  na ar- betskamraters lag klarade man även de
tyngsta arbetspassen.
När det nu blivit höst kan personalen på
Wasa Express njuta av pauser och lite min- dre tajta skift.
En dag i taget
Fartygsvärdinnan Christina Wingren som svarar för skärgårdsbordet säger att som- maren gick snabbt.
– Det var mycket jobb, men jag tog en dag i taget. När det var som mest kunder  ck vi vanligtvis hjälp av andra avdelningar och sommarjobbare. Lyckligtvis har kun- derna varit nöjda, säger Wingren.
Wingren är Vasabo, liksom cirka hälften av fartygets personal.
En god laganda är guld värd.
– Kul att kunna jobba på ett fartyg som avgår från hemstaden.
Köttbullar i tiotusental
Kocken-kallskänkan olli pekkola har sin första sommar med fartygsjobb bakom sig. – Visst ska det vara tempo när det är sä- song. Väl planerat är hälften gjort, sam-
manfattar han.
Pekkola tillreder maten för Wasa Express restauranger och i synnerhet skärgårdsbor- det, som är fartygets stolthet. Buffén är komponerad av åländske stjärnkocken mi- chael Björklund, som också har lärt kök- spersonalen ombord hur den lagas.
– Vi har respekterat Björklunds läror och håller fast vid dem. Det är viktigt för oss att göraalltingsjälva,såvälköttbullarsomka- kor.
Pekkola låter sig inte skrämmas av den hektiska sommaren; han trivs fortfarande med att arbeta till sjöss.
– Ombord får man jobba ordentligt och därefter ha ordentligt ledigt.
Kollegan juha porko instämmer med Pekkola i att det gällde att ha fart på i som- ras.
– Jag har rullat så där 66 000 köttbullar, uppskattar Porko.
Som Porko ser det är brådska och perso- nalbrist inte samma sak. Att det är bråttom
Christina Wingren tycker att det är  nt att Wasa Express avgår från hennes
hemstad.
2017 • 4 // MS 35


































































































   33   34   35   36   37