Page 37 - Merimies 4 2017
P. 37

sjömannen frågar, juristen svarar
Alkoholtest på arbetsplatsen
TEXT sannaleena kallio
sjömannen: på min arbetsplats genomfördes ett blåstest där all personal på avdelningen testades i början av arbetstiden. är alla i per- sonalen tvungna att genomgå ett alkoholtest för att bevisa att de är nyktra och vad blir följden om man avböjer att göra testet? hurdana och vilka regler kring blåstest måste arbetsgivaren följa?
juristen: Kollektivavtalsmässiga bestämmelser gällande nykter- hetstester åter nns exempelvis i tilläggsavtalet ”Drogpolicy” som är bilaga till utrikesfartens kollektivavtal och isbrytarnas kollektiv- avtal. Enligt det kan arbetsgivaren låta utföra blåstest vid två olika tillfällen: i enskilda fall där det  nns orsak att misstänka att arbets- tagaren är alkoholpåverkad under arbetstid samt i form av stick- provskontroller.
Stickprovsblåsning kan exempelvis ske för arbetstagarna på en viss avdelning eller för hela fartygets personal. Enligt tilläggsavtalet skall man vid genomförandet av alkoholtest eftersträva jämlikhet och rättvisa, dvs. proven ska genomföras så att de inte endast rik- tar sig mot en enskild arbetstagare. Ett sådant prov som är selek- tivt eller inriktat på någon särskild person skulle lätt kunna få drag av osaklig behandling. Ingen ska bli väckt mitt i vilotiden för att göra ett blåstest, utan testet skall göras inom ramarna för arbetsti- den. Testerna arrangeras så att det är befälhavaren som sköter blåstestet, eller enligt hans instruktioner sjukvårdare eller sjuk- vårdsansvarig styrman. På plats är också vanligen en förtroende- man om inte arbetstagaren undanber sig dennes närvaro. Efter- som det rör sig om ett ärende som handlar om arbetstagarens integritet, måste testet genomföras på en plats som inte övriga arbetstagare eller resenärer har tillgång till.
Enligt punkt 5 i tilläggsavtalet skall en anställd testas när det  nns skäl att misstänka att en arbetstagare jobbar alkoholpåverkad. Då får personen genomgå ett blåstest. Arbetsgivaren måste alltså ha skäl att misstänka att den anställde har nyttjat alkohol och är berusad exempelvis på ett sätt som går att upptäcka med våra sin- nen eller genom andra tecken som visar att personen druckit alko- hol. Med uttrycket ”jobbar” betonas att det är oacceptabelt att uppträda berusad under arbetstiden och när man utför arbetsupp- gifter.
Enligt tilläggsavtalet fastställs att om en anställd vägrar att göra ett alkoholtest, så utreds följden av vägran från fall till fall med beak- tande av övriga omständigheter som visar alkoholpåverkan hos den anställde. Texten i tilläggsavtalet betyder inte att man automa- tiskt kan tolka den anställdes vägran som att vederbörande vet el- ler antar att det kan  nnas alkohol i blodet. Det är alltså inte bevis på att man är alkoholpåverkad. Ett blåstest är ett sätt bland många att utreda om en enskild anställd är berusad. Att vägra genomgå testet är inte något arbetsavtalsbrott i sig och kan således inte ha någon påföljd. Den anställde har en grundlagsenlig rätt att neka till kontrollåtgärder som riktar sig mot dennes person. Endast po- lismyndigheten har enligt lag rätt att under hot om tvångsåtgärder ålägga person att genomgå ett alkoholtest. Det är alltså inte möj- ligt att överenskomma i kollektivavtalet eller i arbetsavtalet om en fullständig skyldighet att alltid genomgå ett blåstest då det krävs.
I tilläggsavtalet betonas separat att mätutrustningen måste un- derhållas och kalibreras regelbundet och vid behov för att kunna uppnå pålitliga mätresultat. Resultatet måste hålla sig inom fel- marginalen. På grund av felmarginalen och det faktum att exem- pelvis rökning och en del mediciner kan orsaka positiva resultat så är praxis att testet görs om en halvtimme efter det första positiva testet. Testernas resultat utvärderas därefter tillsammans.
Som avtalspart i kollektivavtalen rekommenderar vi att våra med- lemmar följer tilläggsavtalet och deltar i blåstester när arbetsgiva- ren utför dem i enlighet med kollektivavtalet och dess principer.
Frågor är välkomna:
sannaleena.kallio@smu. 
2017 • 4 // MS 37
Katariina Kivistö


































































































   35   36   37   38   39