Page 14 - Merimies 5 2017
P. 14

                 valistunut monista asioista, kuten eri oikeusasteiden erilaisista päätöksistä”, Hannu kuvailee työn laajuutta.
Laivatoimikunta on kutsulle koolle monta kertaa vuoden aikana
”Etenkin viimeinen vuosi on tuonut paljon työtä laivaluottamusmiehelle. Valitettavasti on käynyt niin, että olen saanut kutsun laivatoimikuntaan jopa parikin kertaan kah- den kuukauden sisällä.”
Hannu kertoo, että vuoden aikana hän on joutunut laatimaan kolme isoa erimieli- syysmuistiota, joista yksi oli esimerkiksi laiton irtisanominen. Laivatoimikuntaan viedään asioita aivan liian matalalla kyn- nyksellä. Ihmisiä uhataan irtisanoa perus- teettomasti ja ”suorilta käsin”, kun entisinä aikoina asioista keskusteltiin ja annettiin esimerkiksi varoitus.
”Peli on koventunut aluksellamme siihen pisteeseen, että kahdesta negatiivisesta asiakaspalautteesta, tai ”feedback”-palaute- keskusteluiden tähden, joutuu jo laiva-
Kylmäkkö Anne:
toimikunnan kuultavaksi”, luottamusmie- het kertovat.
Matkustajilla on oikeus mielipiteeseen- sä, joka on otettava huomioon. Joskus palaute annetaan työntekijälle humalatilan vallitessa, eikä osata erottaa jyviä akanoista. Mikäli keitosta löytyy hius, onko se irtisano- misen peruste. Ei ollut ainakaan entisinä aikoina. Maalaisjärki tuntuu olevan tällä hetkellä pahasti kadoksissa.
”Matkustaja voi maksaa risteilystään vain 12 euroa, ja hän taatusti saa sillä nautittavakseen Itämeren parhaat maise- mat ja iloisen sekä toimivan asiakas- palvelun. ”Ruotsinlaivalle” toivotetaan jo aulassa hymyssä suin vastaan. Risteily on upea elämys, josta kiitos kuuluu osaavan ja työhönsä paneutuneen laivahenkilö- kunnan”, Hannu ja Anne pitävät omiensa puolta.
Näihin sanoihin on hyvä lopettaa ja toivottaa kaikille rauhaisaa joulua sekä me- nestystä ja työssäjaksamista koko matkus- tajalaivojen henkilökunnalle.
 m/s gaBriellan ravintolamaailmas- ta löytyy nyt grilli, meren antimia tarjo- ava Bistrotek ja perinteinen Buffet. Näiden lisäksi aluksen kahdeksannelta kannelta löytyvät uuden tyyppiset ra- vintolat Food Garden, jossa voi valita noutaako herkkunsa ”Tablesta”, joka on täynnä erilaisia alku- ja jälkiruokia vai tilaako annoksensa á la carte -lis- talta. Hyvän suosion on saavuttanut myös No Name -ravintola, jossa tarjo- taan 7 ja 9 ruokalajin maistelumenuita.
       Lapset eivät ole este merityölle
– anna myös puolisollesi vastuuta
K otkalainen anne vuorijärvi-Eronen kannustaa nyt perheiässä olevia ih- misiä rohkeisiin valintoihin elämäs-
sään. M/s Gabriellalla kylmäkkönä työsken- televällä Annella on kolme aikuista lasta. Koko perheajan hän on työskennellyt meril- lä. Vaikka jotkut ovat maissa osoittaneet paheksuntaa ”perheen jättämistä” koh- taan, Anne on pitänyt päänsä kylmänä ja panostanut merityöhönsä.
”Perheen ja merityön yhdistäminen ei ole mahdotonta. On vain annettava puoli- solle vastuuta ja luotettava siihen, että asiat kotona hoituvat. Anne kertoo van- hemman siskonsa olleen samoin laivalla töissä, kun lapset olivat pieniä. Siskokset
ovat aina auttaneet perheitään arkiasioi- den hoitamisessa.
Annen mies puolestaan oli kotiseudulla Kotkassa päivätyössä. Järjestely ei ole meri- kaupungissa mitenkään uusi ilmiö, onhan Kotkasta lähdetty aina merille, jolloin yleen- sä merimiehen muija on jäänyt rannalle ruikuttamaan, kuten laulussa sanotaan. Asiat voivat olla toisinkin päin.
”Välillä on ollut rankkojakin aikoja, ku- ten joulut merillä”, Anne muistelee men- nyttä jälleen joulun lähestyessä.
”Perhe oli mukanani laivalla vain yhden jouluristeilyn. Lapset ovat toimeliaita, joten he halusivat olla joululomansa kotona.”
Katsoessaan elämää taaksepäin Anne
näkee oman merityönsä luonnollisena va- lintana.
”Mies pärjää, jos hänelle annetaan mah- dollisuuksia. Hän on ihan samalainen kas- vattaja kuin äitikin.”
 14 MS // 5 • 2017











































































   12   13   14   15   16