Page 12 - Merimies 5 2017
P. 12

                M/s Gabriellan luottamusmiehet Anne ja Hannu:
”merityössä ollaan merillä”
Laivatyöhön kaivataan takaisin vanhoja herrasmiestaitoja ja asioista keskustelua. Laivatoimikuntaan viedään asioita liian matalalla kynnyksellä ja harkitsemattomasti. Laivatoimikuntaa käytetään riittämättömien esimiestaitojen tukemiseen.
TEKSTI JA KUVAT Saana lamminSivu
 M atkustajalaivoilla seurataan herkeämättä ajan trendejä, koska kisa asiakkaista on ko- vaa. Matkustajia houkutel- laan risteilyille ennen kaikkea hyvällä ruoal- la ja risteilyohjelmalla. Laivatiloja päivitetään uuteen uskoon. viking linen M/s Mariellan ja M/s Gabriellan ravintola- maailmat päivitettiin uuteen uskoon noin puolitoista vuotta sitten. Samassa yhtey- dessä aluksille tuotiin uusia trendejä ja
kokkeja maapuolen ravintoloista.
M/s Gabriellalla uudistunut ravintolamaail- ma toi alukselle myös uusia työtapoja. Lai- vahenkilökunnan mielestä on mukavaa ja innostavaa oppia tämän hetken trendejä, olla niin sanotusti ajan hermolla. Muutok- sen tuulet eivät ole olleet valitettavasti pel- kästään suotuisia. Uuden ravintolakonsep- tin myötä alukselle rekrytoitiin maista lisää kokkeja, kuten sous chefejä (vastaava kokki) ja pastry chef (jälkiruokavastaava). Ravintola- uudistuksissa ei kuitenkaan huomioitu muun taloushenkilökunnan työmäärän kas-
vamista uudistuneiden tehtävien myötä. Jo jonkin aikaa on ajettu jo ”vajaalla”, mikä tuntuu taloushenkilökunnan selkänahassa työpaineiden lisääntymisenä ja kiireenä. Kai- kella on hintansa.
Merikarhun ja maakarhun aakkoset
”Uusien ravintoloiden myötä merille saa- pui maapuolelta myös uusia termejä ruoan valmistamiseen. Jokapäiväisessä käytössä on nyt pacojet, eli keittiökone, jota käyte- tään pakastettujen raaka-aineiden käsitte- lyyn. Sitä käytetään esimerkiksi jäätelön ja sorbetin valmistukseen. Keittiöstä löytyy myös sirkulaattori, joka on sekoittimella va- rustettu vedenkuumennuslaite. Sirkulaat- tori upotetaan vesihauteeseen ja se pitää veden lämpötilan halutunlaisena", kylmäk- kö ja osastoluottamusmies anne vuorijär- vi-Eronen taustoittaa terminologiaa.
Merillä on aina ollut oma slanginsa. Itse asiassa meriltä on siirtynyt maihin paljon sanoja, joita käytämme, emmekä tiedä nii- den olevan ”meriperua”. Merillä ja laiva- työssä on ollut vuosikymmeniä käytössä oma ammattisanastonsa, jota on mahdo- tonta korvata maapuolen korvaan sointu- vaksi. Merimiehelle ikkuna on venttiili, kan- si on täkki ja keittiö on byssa. Ei sitä niin vain pysty uusimaan – eikä pidäkään – ko- ko sanavarastoaan. Perinteitä on kunnioi- tettu merillä aina.
Kaiken kaikkiaan matkustaja-aluksilla saa olla nykypäivänä kieli keskellä suuta. Huomiota on alettu kiinnittää myös suku- puolikysymyksiin ja siihen, kuinka työkave- ria tulee puhutella. Siinä on moni vanha merikarhu ihmeissään, onko hän tätä nykyä
12 MS // 5 • 2017






















































































   10   11   12   13   14