Page 25 - Merimies 5 2017
P. 25

                Syysedustajisto 2017 – SAK:laiset yhdessä heikomman puolella
SAK:n edustajiston päätöslausuma 24.11.2017
työntekijät oVat monien muutosvoi- mien kohteena. Työelämään kohdistuu pai- neita paitsi globalisaation ja digitalisaation johdosta, myös työnantajien voimakkaan asennemuutoksen vuoksi. Työnantajapuoli ei näe työntekijöitä enää yhteistyökumppa- neina vaan kustannustekijöinä muiden jou- kossa.
Ammattiyhdistysliikkeen rooli heikom- pien puolustajana on yhä tärkeämpi. Käyn- nissä oleva liittokierros on osoittanut, että Elinkeinoelämän keskusliitto vahtii työeh- tosopimusneuvotteluja tiukalla otteella, ei- kä työnantajilla ole aitoa halua neuvotella työehtojen alakohtaisista kehittämistar- peista. Työnantajapuolen neuvottelijat pii- loutuvat mieluummin valtakunnansovitte- lijan selän taakse, kuten hiihtokeskus- ja ohjelmapalvelualalle julistettu työsulku osoittaa.
SAK edellyttää, että työehtosopimus- neuvotteluissa ratkaisut tehdään tällä kier- roksella liitto- ja alakohtaisesti. Samalla on kuitenkin pidettävä huoli kaikkein heikoim- massa asemassa olevien työntekijöiden palkkakehityksestä ja työehdoista. Suku- puolten väliset palkkaerot on poistettava ja palkankorotuksia suunnattava erityisesti pienipalkkaisille työntekijöille.
Paheksumme Suomen Yrittäjien epä- asiallista puskista huutelua. Yhdenvertaisia työehtoja ei voi edistää sopimustoiminnas- ta irrallaan olevan SY:n esittämällä sane- luun perustuvalla paikallisella sopimisella. Työntekijät tarvitsevat vahvan ja osaavan edustajan, kun työehdoista sovitaan. Ammattiyhdistysliikkeellä on vastuu työn- tekijöiden oikeuksien toteutumisesta maa- ilmanlaajuisesti. Kansainvälisyys ja työpe- räinen maahanmuutto ei saa tarkoittaa, että heikossa asemassa olevia kolmansien maiden työntekijöitä käytetään paikallista työvoimaa korvaavana halpatyövoimana. Työlupien saatavuusharkinta on siksi edel-
Merimies-Unionin edustajat SAK:n edustajistossa:
Tarja Rännäli-Lehto (Finnlines) ja Timo Purho (Viking Line).
 leen tarpeen säilyttää ja ammattiliitoille saatava esimerkiksi kanneoikeus.
Opiskelijat ansaitsevat
laadukkaan koulutuksen
Ammatillisen koulutuksen reformi muut- taa työpaikoilla tapahtuvaa oppimista ja asettaa haasteita koulutuksen laadulle. Ammatilliseen koulutukseen kohdistuvat säästöt uhkaavat sekä nuorten että aikuis- ten osaamisen kehittämistä.
Työpaikka toimii hyvänä oppimisympä- ristönä, jos opetuksen ja ohjauksen resurs- sit ovat kunnossa. Opiskelijoiden ohjaami- nen ja opettaminen vaatii aikaa, mikä on otettava huomioon työjärjestelyissä. Opet- tajien työpanosta ei saa pienentää ja työ- paikkaohjaukseen on varattava riittävät re- surssit ja ohjaajille saatava riittävä koulutus ja korvaus.
Työelämän pelisääntöjen pitää koskea kaikkia työpaikoilla toimivia. Opiskelijat ovat työelämässä ensisijaisesti oppimassa, eikä heitä ei saa käyttää korvaavana työvoimana. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut pitää ottaa mukaan paikallisesti sopimaan työpaikalla tapahtuvan oppimisen käytän- nöistä. Opiskelijoiden edunvalvonta on jat-
kossakin tärkeä osa SAK:laisen ammattiyh- distysliikkeen toimintaa.
Totaalistoppi häirinnälle
Emme hyväksy seksuaalista häirintää tai kiusaamista missään muodossa. Kaikenlai- nen työntekijöihin kohdistuva häirintä on saatava loppumaan työpaikoilla.
Työnantajalla on vastuu suojata työnte- kijänsä sekä puuttua heihin kohdistuvaan häiritsevään ja uhkailevaan käytökseen. Kaikilla työntekijöillä on ihmisoikeudet, eikä häirinnän sietämisen pitäisi olla osa mitään ammattia. Työpaikka ei ole lihatiski.
SAK julkaisi jo viime vuoden maalis- kuussa seksuaalisen ja sukupuolisen häi- rinnän kieltävät ohjeet, joissa annetaan neuvoja uhrille, häirintää todistaville työto- vereille ja häiritsijälle. Kehotamme kaikkia työpaikkoja laittamaan ne jakoon koko työ- yhteisölle.
Tällä työpaikalla kaikki häirintä on kielletty -ohje löytyy osoitteesta: http://www.sak. /aineistot/julkaisut/ muut-julkaisut-ja-liitteet/tassa- tyopaikassa-kaikki-hairinta-on- kielletty-2016-03-08
 2017 • 5 // MS 25














































































   23   24   25   26   27