Page 25 - Merimies 1 2018
P. 25

                 Tapaturmaton satama – Työturvallisuus yhteisellä työpaikalla
Työturvallisuuden edistämiseksi ja tapaturmien ehkäisemiseksi on tehtävä tuloksellista yhteistyötä eri toimijoiden kesken ja huolehdittava riittävästä osaamisesta ja tiedonkulusta. Jokaisen tulee sitoutua omalta osaltaan ohjeiden noudattamiseen sekä reagoida havaittuihin vaaratilanteisiin.
TEKSTI ANNE E. SUOMINEN KUVA SAANA LAMMINSIVU
S atama on useiden eri organisaati- oiden, kansallisuuksien ja kulttuu- reiden edustajien yhteinen työ- paikka, jossa on työturvallisuuden kannalta useita haasteellisia rajapintoja. Työturvallisuus on henkilöstöön kohdistu- vien riskien hallintaa ja työnteon turvalli- suuden ylläpitoa ja kehittämistä. Yhteisellä työturvallisuuskulttuurilla on suuri merki- tys ja sen luonti kuuluu kaikille osapuolille. Keskeisessä roolissa ovat ennakointi ja en- naltaehkäisy. Esimerkiksi kuljetettavien ta- varoiden kuormanvarmistukseen liittyen ollaan jo myöhässä jouduttaessa puut- tumaan varmistamattomaan kuor- maan tai virheellisiin lastitietoihin
kesken kuljetuksen.
Työturvallisuutta satamissa pyritään edistä- mään monin eri tavoin. Kaikissa Suomen satamissa vietetään esimerkiksi vuosittain lokakuussa Satamaoperaattoreiden ideoi- maa valtakunnallista satamien turvallisuus- päivää, joka on yritysten johdon, henkilös- tön, ammattiliittojen ja satamanpitäjien yhteinen tapahtuma.
Työturvallisuuskulttuuri satamassa -ti- laisuudet yhdistävät kaikki satama-alueen ja -logistiikan eri toimijat. Ensimmäinen ti- laisuus järjestettiin syksyllä 2015, jolloin teemana oli satama yhteisenä työpaikkana ja siihen liittyvät haasteet. Vuonna 2016 kä- siteltiin turvallista liikkumista yhteisellä työpaikalla ja lokakuussa 2017 aiheena oli turvallinen kuljetusketju.
Seuraava tilaisuus järjestetään 16.1.2019
ja sen teemana on Tapaturmaton satama – Työturvallisuus yhteisellä työpaikalla.
Tilaisuuksien suunnitteluun ja toteutukseen ovat osallistuneet Aluehallintovirasto, Ammattiliitto Pro, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry, Autoliikenteen Työnantajaliitto ry, Liikennevirasto, Liikenteen turvallisuusvirasto, Raideammattilaisten yhteisjärjestö JHL ry, Rajavartiolaitos, Satamaoperaattorit ry, Suomen Konepäällystöliitto ry, Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry, Suomen Laivanpäällystöliitto ry, Suomen Merimies-Unioni SMU ry, Suomen Satamaliitto ry, Suomen Varustamot ry, Tulli, Veturimiesten liitto ry ja
Turun yliopiston Brahea-keskuksen Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskus.
2018 • 1 // MS 25























































































   23   24   25   26   27