Page 22 - Merimies 3 2018
P. 22

                Kevään luottamusmiesten
täydennyskursseille otti osaa
ennätyksellinen osallistujajoukko
Varustamoiden tarjoama koulutus nousi puheenaiheeksi varustamokohtaisissa tapaamisissa: vaatimustaso kasvaa ja laitteet teknistyvät sekä ”robotisoituvat”, mutta työntekijöille järjestetty ammattitaitoa ylläpitävä ja kehittävä koulutus on joissakin varustamoissa heikolla tasolla - ja joissakin sitä ei ole lainkaan.
TEKSTI JA KUVAT SAANA LAMMINSIVU
 Suomen Varustamoiden toimi- tusjohtaja Tiina Tuurnala totesi vast’ikään Trafin järjestämässä seminaarissa, että henkilöstön osaamisen kehittämisen tulisi
olla työnantajan perustyötä. Tämä näkemys korostuu, kun merenkulkuun tulee yhä enemmän laitteistoja, jotka vaativat uutta teknistä osaamista. Vastuu työntekijöiden koulutuksesta on työnanta- jalla, jonka on tarjottava työntekijälle kou-
lutus tai kurssitus, jolla hän pystyy selviy- tymään työtehtävistään muuttuvassa maailmassa.
Byrokratiaa tulee karsia, ei kasvattaa
Kaikki muutos ei ole teknistä, vaan myös byrokraattista: paperityöt ja raportointi ovat lisääntyneet laivoilla. Tästä asiasta kuulee paljon palautetta aluksilta, työsken- teleepä henkilö keittiössä, kannella tai ko- neessa -komentosillasta puhumattakaan.
Paperitöitä tehdään yhä enemmän tietoko- neella ja järjestelmät uusiutuvat aika ajoin. Uusien järjestelmien asentaminen ja hal- tuunotto kestävät aikansa. Harva järjestel- mä on ”paketista ulos ja valmis”, vaan mo- nimutkaisten ja laajojen ohjelmistojen lastentautien parantaminen kestää pitkän ajan. Tulevaisuutta silmällä pitäen rapor- tointia ja ohjelmistoja tulee virtaviivaistaa sekä standarsoida ja yhteydenpitoa lisätä eri toimijoiden välillä.
22 MS // 3 • 2018























































































   20   21   22   23   24