Page 10 - MS_4_2018
P. 10

 MERENKULKUALAN KOULUTUS
                 kotkan merenkulkuoppilaitoksessa
(ekami) panostetaan työssäoppimiseen
ja sähköisiin oppimisympäristöihin
Etelä-Kymenlaakson ammattioppilaitoksessa (Ekami) halutaan oppilaat pois pulpetista opiskelemaan laivalle käytännön töitä. Sen mahdollistaa koululaiva Katariina, jolla tehdään opintoja niin paljon kuin mahdollista.
Myös tämän vuoden alussa voimaan tullut ammatillisen koulutuksen reformi antaa liikkumavaraa uudenlaiseen, opiskelijalähtöiseen oppimiseen.
TEKSTI SaaNa LammiNSiVU KUVAT ekami
”M
erenkulun koulutusta pyritään toteutta- maan niin työelämä- lähtöisesti kuin mah-
sen koulutuksen reformin tavoite on pur- kaa sääntelyä, lisätä työpaikoilla tapahtu- vaa oppimista ja tukea yksilöllisiä opintopolkuja. Kotkassa Ekamissa panos- tetaan nyt vahvasti opiskelijan yksilölliseen oppimiseen ja osaamiseen.
Tänä syksynä merenkulkualan oppilai- toksessa aloittavat sitä varten tehtävään rekrytoidut ”hoksaajat”, jotka auttavat opiskelijoita henkilökohtaisesti suunnitte- lemaan omia opintojaan. ”Hoksaus” tar- koittaa henkilökohtaista opintojen suunnit- telua.
”Jokaiselle tutkintoa tai sen osaa suoritta- valle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa sovi- taan siitä, miten tavoitteeksi asetettu osaa- minen saavutetaan ja millaista opetusta, ohjausta ja tukea opiskelija tarvitsee.”
Opiskelijat ovat erilaisia: toiset etenevät opinnoissaan nopeammin ja toiset hitaam- min riippuen opiskelijan elämäntilantees- ta. Merenkulussa käy usein myös niin, että opiskelija voi saada laivalta töitä ja opinnot jäävät kesken.
”Nyt pyrimme siihen, ettei niin kävisi, vaan ”hoksaaja” ja oppilas pitävät säännöllisesti vuoden mittaan yhteyttä, mi- ten opinnot etenevät.”
koulutukseen voi hakea ympäri vuoden
Monet työelämässä jo olevat haaveilevat lisäkoulutuksesta. Valitettavasti into kou- luttautumiseen tyssää monien kohdalla kankeaan koulutusjärjestelmään, eli tiuk- kaan läsnäoloon oppilaitoksessa, johon kaikilla ei ole mahdollisuuksia. Kouluihin on voinut hakea vain kaksi kertaa vuodes- sa: joko keväällä tai syksyllä.
Tämän vuoden alusta yllä mainitut on- gelmat ovat historiaa. Uuden ammattikou- lulain myötä pyritään parantamaan opiske- lijalähtöistä opiskelua. Ammatilliseen koulutukseen voi hakea ja päästä nyt jous- tavasti silloin, kun on tarve ympäri vuoden.
Kotkan merikoulussa uudistus on otettu ilolla vastaan ja opiskelijoiksi halutaan kai- kenikäisiä ja eri taustaisia ihmisiä. Tämä tekee opiskelusta helpompaa esimerkiksi jo työelämässä oleville tai ammatinvaihtoa suunnitteleville.
”Nykyisin ei puhuta enää opiskelijoista ja aikuisopiskelijoista, vaan kaikki ovat yh- tenäistä ryhmää ja ”opiskelijoita”. Samalla vuosikurssilla voi opiskella siis eri ikäisiä ja eri aikaan opintonsa aloittaneita ihmisiä.”
dollista. Kotkan merikoulu tekee parhaansa, että monille hieman tylsää pe- rinteistä koulun penkillä istumista vähen- netään ja työelämälähtöistä opiskelua lisä- tään”, kertoo Ekamin merenkulkualan tiimipäällikkö minna markkanen.
”Kotkan merikoulussa opetusta toteu- tetaan yhä enemmän koululaiva Katarinal- la. Sen lisäksi uudet digitaaliset oppimis- ympäristöt mahdollistavat koulutehtävien tekemisen laivalla töiden ohella tai niiden päätyttyä”, Markkanen toteaa.
Opiskelusta oppilas- ja osaamislähtöistä
Vuoden alusta voimaan tulleen ammatilli-
10 MS // 4 • 2018











































































   8   9   10   11   12