Page 9 - MS_4_2018
P. 9

                merimies, jäikö tutkintosi kesken tai haluat täydentää ammatillista osaamistasi?
Myös yritykset voivat hankkia henkilöstölleen täydennyskoulutusta entistä helpommin.
Tutkintojen päivittäminen valmiiksi töiden ohessa helpottui vuoden 2018 alusta.
Kouluihin on mahdollista hakea nyt ympäri vuoden ja tehdä puuttuvat opinnot loppuun esimerkiksi töiden ohessa. Tämän mahdollistaa vuoden alusta voimaan tullut ammatillisen koulutuksen reformi.
A mmatillisen koulutuksen refor- mi on suurin koulutuslainsää- dännön uudistus lähes kah- teenkymmeneenvuoteen.Uusi lainsäädäntö tuli voimaan 1.1.2018, mutta sitä ei ole ehditty vielä laajalti markkinoida. Reformin tärkeimpiä tavoitteita on tukea sekä opiskelijan että työelämän tavoitteita. Alla tiivistetysti merkittävimmät muutokset
merenkulkijoiden näkökulmasta.
Jatkuva haku 24/7
Nyt työelämässä olevilla on paremmat mah- dollisuudet päivittää kesken jääneet opin- tonsa kuntoon. ammatillisiin oppilaitoksiin on mahdollista hakea nyt jatkuvan haun 24/7 kautta. Voit siis hakea opiskelijaksi läpi vuoden, kun tilanne on sinulle sopivin.
Yhteishaku
Keväisin järjestettävä valtakunnallinen yh- teishaku säilyy peruskoulunsa päättäville ja vailla toisen asteen tutkintoa oleville.
Osaamisen arviointi työelämässä toteutettavilla näytöillä
1.1.2018 lähtien merenkulkualan ammatilli- sessa koulutuksessa siirryttiin reformin mukaisesti suorittamaan tutkinto yhdellä tavalla, eli osoittamalla osaaminen näytös- sä. Näytöissä opiskelijan tavoitteena on osoittaa käytännön työsuoritusten avulla, että hänen ammattiosaamisensa on tutkin- non perusteissa vaaditulla tasolla. Näytön arvioinnin toteuttaa jatkossa kaksi arvioi- jaa. Lisätietoja näytöistä saa parhaiten suo- raan kouluilta.
Jatko-opinnot
Ammatillisesta koulutuksesta voit tutkin- non suorittamisen jälkeen hakea jat- ko-opintoihin ammattikorkeakouluun ja yliopistoon.
eri ikäisiä opiskelijoita
Ammatillisessa koulutuksessa korostuvat osaaminen ja elinikäinen oppiminen. Am- matillisen reformin myötä ei puhuta enää nuorista ja aikuisopiskelijoista, on vain opiskelijoita. Omia opiskeluryhmiä eri ikäi- sille opiskelijoille (nuoret ja aikuiset) ei siis enää ole olemassa.
Pois pulpetista, kohti monipuolisia oppimisympäristöjä
Perinteistä koulumaista opiskelua ja kokei- ta pyritään vähentämään. Monissa kouluis- sa pakolliset aineet, kuten kielet ja mate- matiikka, pyritään integroimaan osaksi henkilön ammatillista opiskelua. Näin ne tukevat oppilaan ammattia ja motivoivat oppimaan.
Opiskelujen yksilöllinen suunnittelu ja uraohjaus (HOkS)
Opiskelijaksi valinnan jälkeen jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa selvitetään ja tunnustetaan opiskelijan aiemmin hankkima osaaminen ja suunnitel- laan, millaista osaamista opiskelija tarvitsee sekä miten osaamista hankitaan eri oppi- misympäristöissä. Samalla suunnitellaan tarvittavat tukitoimet. Koulutuksessa keski- tytään puuttuvan osaamisen hankkimiseen.
Oppisopimus vai koulutussopimus?
Työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen on kahdenlaista sopimusta; oppisopimusta ja koulutussopimusta. Koulutussopimus teh- dään silloin kun opiskelija on palkattomassa harjoittelussa, esimerkiksi tuleva merenkul- kija saa harjoittelupaikan Merenkulun Har- joitteluMyllyn kautta. Oppisopimus teh- dään, kun opiskelija on työsuhteessa. Oppisopimus voidaan tehdä nykyään myös lyhyeksi ajaksi, vaikkapa viikon työsuhtee- seen.
 Jatkuvassa haussa voi hakea kuka tahansa koulutuksesta kiinnostunut:
❑ Sinulta puuttuu ammatillinen tutkinto
❑ Haluat suorittaa kesken jääneen ammatillisen koulutuksen
❑ Haluat siirtyä toisesta ammatilli- sesta oppilaitoksesta jatkamaan opintosi loppuun
❑ Olet suorittanut toisen ammatilli- sen tutkinnon tai korkeakoulutut- kinnon
❑ Haluat laajentaa aikaisempaa osaamistasi suorittamalla toisen osaamisalan tai uusia tutkinnon osia
❑ Sinulla on työpaikka ja haluat suorittaa ammatillisen tutkinnon oppisopimuksella
 2018 • 4 // MS 9
 MERENKULKUALAN KOULUTUS
 



































































   7   8   9   10   11