Page 34 - MS_4_2018
P. 34

                 östra karibien
Den populäraste rutten västerut från Afrikas kust under segel- fartygens era tog dem till Små Antillerna, ofta till mitten av raden av öar, ungefär vid Domi- nica och Martinique. Eftersom den dominerande vinden blåser från sydost ligger öarna åt norr i medvind, dvs. på den skyddade sidan, medan öarna åt söder lig- ger i motvind, dvs. på vindsidan. Ön söder om Martinique kallas därför Windwardön.
Den karibiska ögruppen är totalt ca 3 200 km lång. Karibien består av ungefär 7 000 öar. Karibien har sett flera olika erövrare ge- nom åren. Christofer Columbus korsade Atlanten 1492 i sökan- det efter sjövägen till Indien och trodde att han hittat den när han ankom de östra Karibiska öarna.
1. Brittiska Jungfruöarna
I norra Leewardöarna besöker fartyget bland annat Brittiska Jungfruöarna. Det är en ögrupp med 50 öar nära Puerto Rico. Öarna fick sitt namn av Columbus efter hel- gonet St Ursula, som enligt legenden hade 11 000 jungfrur som följeslagare.
Öarna bosattes först av arawak-indianer från Sydamerika. På 1400-talet trängdes de bort av mer aggressiva kariber, efter vilka hela det karibiska området fått sitt namn.
BrittiskaJungfruöarnaärettavdemest förmögna områdena i Karibien. Turism är den huvudsakliga inkomstkällan. Skatte- paradisverksamheten är också lönsam, eftersom beskattningen är minimal och banksekretessen sträng. Fram till 2009 var nästan 406 000 utländska företag re- gistrerade på ön.
Skattesmitningsplaceringarna på Jung-
7.
fruöarna avslöjades i april 2013, då en un- dersökning som gjorts av en amerikansk grupp journalister om företag och privat- personer som placerat sina tillgångar på Jungfruöarna kom i dagen.
2. amerikanska Jungfruöarna
Öarna var en dansk koloni fram till slutet av mars 1917, då de med undantag för Water Island såldes till USA. Danmarks motiv till affären var att sockerproduktionen blivit olönsam i samband med att slavhandeln förbjöds. USA:s mål var i sin tur att skydda Panamakanalen, då öarna ligger längs en viktig fartygsrutt.
3. Gustavia och Saint Barthélemy
Gustavia är uppkallad efter Sveriges konung Gustav III. Staden grundades då Frankrike överlät ön till Sverige år 1785.
Sverige hade köpt ön Saint Barthélemy nära Västindien av Frankrike 1784 och an- vände den som koloni fram till 1878, då de sålde tillbaka den. Gustav III:s kungörelse från 1785, ett löfte om tio års skydd mot fordringsägare och bilden av öns tropiska läge orsakade okontrollerade oroligheter i just Finland. Fattiga bönder kom i tusental till kuststäderna för att vänta på – som de trodde – kungens kostnadsfria transport till Västindien. Det orsakade otaliga tragedier, vilket ledde till att en kunglig kungörelse utfärdades 1786, där man varnade om de trånga förhållandena och karga utkomster- na på ön.
Ön blev snabbt en destinationsort för nordiska sjömän. Svenskarna byggde sta-
 34 MS // 4 • 2018


















































































   32   33   34   35   36