Page 38 - MS_4_2018
P. 38

                 Sharon bytte yrke i vuxen ålder:
Från företagare inom beklädnads- branschen till vaktstyrman på 2,5 år
Allt fler arbetar i flera olika yrken under sin karriär. Att byta yrke i vuxen ålder kräver mod och målmedvetenhet, vilket man hittar hos bland annat Sharon Bos.
TEXT SaaNa LammiNSiVU BILD SHaRON BOS
Bakom bordet sitter en kvinna som tittar dig rakt in i ögonen och ler. Redan från första stund märker man att hon är en stark, målmed-
veten kvinna som gör vad hon vill och inte slutar förrän hon är klar. Man kan även se ledarskap och en förståelse för det mänsk- liga livet.
I våras utexaminerades Sharon Bos som vaktstyrman från sjöfartslinjen på Ekami. Hon genomförde studierna på rekordkorta 2,5 år.
”Jag ville byta yrke, bli klar med studier- na snabbt och komma igång och jobba”, berättar Sharon.
Sharon är finsk-israelisk. Hon är född i Finland, men bodde i Israel i 20 år.
”Jag arbetade som försäljare och som företagare inom beklädnadsbranschen med min dåvarande man. Vi tillverkade bland annat saccosäckar”, berättar hon.
Med tiden gick paret skilda vägar och Sharon träffade en ny man från Holland.
”Han var skeppare och körde i Holland – såklart – som en insjöbåt längs en älv”, skrattar Sharon.
”Jag var ofta med honom på båten som ”följeslagarelev” och lärde på så sätt känna sjöfarten.”
en sjöman kan arbeta i hela världen
Paret fick ett barn och flyttade till Finland. Nu är hennes make pensionerad och tar hand om parets 6-åriga barn. Familjen bor i Vederlax nära Kotka.
”Jag har fortfarande 20 år kvar att arbe-
ta, så jag bestämde mig för att byta bransch när vi kom till Finland. Inom sjöfarten får man internationella papper, vilket innebär att man kan arbeta var som helst i världen”, säger Sharon om varför hon valde att bli sjöman.
Så hon ansökte och kom in på Ekami i Kotka. Skolans chef för sjöfartsteamet, minna markkanen, berömmer Sharon för att ha utfört studierna på rekordtid.
”Man måste vara företagsam och driftig med sina studier. Jag har fortfarande en li- ten flicka hemma som inte är i skolåldern än att tänka på utöver studierna”, konstate- rar Sharon.
”Utbildningen var på finska. Det hade nog varit lättare för mig att studera på en- gelska”, säger hon och berättar att hon sik- tar på utlandet.
På hösten började Sharon studera vida- re, dvs. började läsa till sjökapten på Syd- östra Finlands yrkeshögskola (Xamk) i Kot- ka. Oavsett var hon hamnar är det troligt att hon slutför uppgiften, vad den än må
vara. Det finns arbete både i hemlandet och runt om i världen, vilket passar hennes in- ternationella natur.
”Jag har stött på fördomar mot kvinnor redan under praktiktiden, men de finns sä- kert i många branscher. Mycket hänger på den egna inställningen. Jag uppmanar alla som utbildar sig till sjöman att söka arbete utomlands för att få internationell arbetser- farenhet.”
    38 MS // 4 • 2018











































































   36   37   38   39   40