Page 24 - MS_5_2018
P. 24

 TYÖNKUVASSA
                 Messi-isäntä minuutilleen
Laivan sydämessä työskentelee henkilö, joka ei näy ulospäin matkustajille, mutta laivahenkilökunnalle sitäkin enemmän. Messi-isäntä (eli työehtosopimuksen mukaan talousapulainen) pitää huolta siitä, että miehistölle on ruokaa pöydässä minuutilleen, ja auta armias jos näin ei ole.
TEKSTI JA KUVAT SAANA LAMMINSIVU
Merimiehelle hyvä ja ravitseva ruoka on yksi suurimmista nautinnoista törnin aikana. Laiva on merimiehen koti, jo-
ten ei ole yhdentekevää millaista sapuskaa siellä on tarjolla. Messi-isäntä Aziouz Dem- natihuolehtiiM/sFinlandianhenkilökunnan ruoista. Aluksella työskentelee neljä talous- apulaista, joista kaksi on töissä ja kaksi va- paalla. Aziouz on neljästä talousapulaisesta ainoa mies, eli aito messi-isäntä.
”Messissä syö päivittäin yli sata henkeä. Se vastaa helposti pientä ravintolaa”, Aziouz tuumii.
Työssä tärkeintä on rytmi
Miehistöllä on juuri alkamassa lounas, minkä johdosta Aziouzilla on kiire. Vikkelä- liikkeinen mies työntelee tuolit pöydistä syrjään ja imuroi vanhoja ruoanmurusia lattialta aamiaisen jäljiltä. Imurin mentyä lattiat pitää vielä pyyhkiä. Sen jälkeen luo- daan vielä silmäys pöytiin, ettei niihin ole jäänyt vain kahvikuppeja ja pinnat ovat puhtaat.
”Työni on täyttä minuuttipeliä. Tämä jo- bi vaatii ripeän luonteen, eikä tässä ehdi istuskella”, Aziouz huikkaa kasatessaan vii- meiset likaiset astiat vaunuun ja kärrää ne sitten tiskattaviksi.
”Lämpimän ruoan pitää olla jo ennen puolta tarjolla. Ei voi myöhästyä tai ihmiset harmistuvat”, Aziouzin on nyt keskityttävä messin järjestelyyn.
Hän on silminnähden tarkka työstään, eipä siis jaaritella vaan tehdään töitä. Lin- jaston tasot pyyhkäistään vielä kerran läpi
ja katsotaan kaikkien tavaroiden paikat kuntoon. Seuraavaksi Aziouz syöksyy takai- sin keittiöön. Kärry kolisee kynnykseen, kun hän palaa messiin takaisin kärry täynnä lämpimiä ruokia.
”Salaatit paikalleen, kas näin ja tähän lämpimät ruoat. Salaattitarjonta on aluksellamme monipuolinen ja hyvä. Syön itsekin paljon salaatteja pääruokana”, hyvä- kuntoinen Aziouz kertoo asetellessaan lou- nasta paikalleen.
Kello on tasan 10.30, kun ensimmäinen lounastaja jo kurkkii sisään ovenraosta
”Saako tulla sisään?”
Messiin sisään päästyään hän antaa messikallen ymmärtää, että kello on jo puoli ja lounaan tulee olla jo linjastossa.
”Ja mitäs täällä tänään onkaan tarjolla”, hän jatkaa.
Paikat ovat tip top ja lounas on linjastos-
sa valmiin tarjolla. Aziouz esittelee kohteli- aasti antimet. Merityössä ei passaa olla herkkähipiäinen. Messi-isännän työrooli on myös psykologinen. Suuri osa laivatyöstä on asiakaspalvelua, jossa pitää jaksaa hymyillä ja olla ystävällinen matkustajalle, olipa hän millainentahansa.Eioleihme,ettäkunkon- gin ovi aukeaa ja messiin pääsee ruokatau- olle, päästä saattaa nousta sauhu. Onneksi hyvä ruoka, parempi mieli, rauhoittaa.
Urheilu ja maratonit
ovat pitäneet hyvässä kunnossa
Aziouz on nyt 62-vuotias. Ensi syksynä hä- nen olisi tarkoitus jäädä eläkkeelle. Aziouzin mukaan hänen ketterä kuntonsa pohjautuu urheiluun ja hän kertoo juokse- vansa maratoneja.
”Aina kun alus oli Grislehamissa, lähdin juoksemaan”, hän kertoo.
 24 MS // 5 • 2018


   22   23   24   25   26