Page 11 - Aineeton arvo
P. 11

TEOLLISUUSTUOTTEIDEN SUHTEELLISET HINNAT
sitten 1980-luvun alun
AINEETTOMIEN TUOTTEIDEN GLOBAALI HINTAKEHITYS (arvio) Ohjelmistot, digitaalinen sisältö, tietokannat,
aineettomat oikeudet ja ICT-tuetut palvelut
1980 1985 1990 1995 2000 2005 2010
mintoihin, kuten asiakaspalveluun, sisäisiin prosesseihin ja aineettomiin oikeuksiin.
Kuitenkin tilastokäytäntö seuraa pääasiassa edelleen fyysisiä tavaravirtoja. Aineettomia oikeuksia koskevat tilastot syventävät kuvaa. Isossa Britanniassa suojattujen aineetto- mien oikeuksien arvioidaan kattavan puo- let aineettomista investoinneista.4 Lähteen mukaan merkittävimpiä suojauskeinoja ovat etumatka kilpailijoihin, liikesalaisuudet ja monimutkaisuus, joiden rooli suojauskei- nona juridisten kehikkojen sijaan on arvat- tavasti kasvussa suojauskeinojen. Perintei- set patenttisalkkujen vertailut saattavat olla jatkossa vähemmän merkittäviä yritysten tai tuotteiden arvojen vertailussa ja brändiin liit- tyvien ekosysteemien imu kasvussa.
Maailmankaupan hintakehitys asettaa tava- roiden tuotannolle ankaran kustannuspai- neen. Samalla aineettomilla palveluilla on mahdollisuus kasvattaa arvoaan. Tämä johtuu tietenkin siitä, että palvelujen asiakkaalle tarjo- ama arvo kasvaa. Digitaalisin välinein palvelut voidaan toimittaa tehokkaasti ympäri maail-
man ja monistaa kaikkien käyttöön. Markki- napalveluista voi tulla tuottavuuden ajuri eikä kansantalouden kehityksen hidastin.
Fyysisten ja aineettomien investointien yh- distäminen, asiakasarvon luomisen eri vaih- toehdot ja verkostomainen toiminta uudista- vat yritysten rajoja, tiedon jakamista ja arvon luonnin pelisääntöjä. Teollinen tuotantolaitos ja sen mittakaava ei välttämättä ole enää tär- kein arvonluonnin lähde palveluvaltaistuvan asiakasprosessin ytimessä.
Kansantalouden kannalta keskeistä on se, kuinka nopeasti ja tehokkaasti nämä käytän- nöt leviävät yrityksissä ja kuinka hyvin toimin- taympäristö tukee yrityksissä tapahtuvaa siir- tymää aineettoman hyödyntämiseen. Samalla joudutaan miettimään, kuinka arvonluonnin uusi maantiede kehittyy ja mikä rooli Suomella on tässä kehityksessä. Globaalit alustat ja eko- systeemit keräävät arvoa toisin mallein kuin perinteiset alueelliset toimitusketjut.
Yhdysvalloissa aineettoman arvonluonnin toimialojen osuus kansantaloudessa on
ohittanut fyysisen tavaratuotannon, vaikka luokittelu ei ulottuisikaan työtehtäviin asti ja esimerkiksi tietoliikennepalvelut laskettaisiin- kin fyysisen tuotannon osaksi.5 Ei ole syytä ajatella Suomelle erilaista kehityspolkua.
Kilpailukykyvertailut kertovat, että Suomi me- nestyy edelleen hyvin inhimillisen pääoman luomisessa ja todennäköisesti myös sen hyödyntämisessä. Osaaminen ja teknologian kehittäminen ovat politiikan painopisteitä, vaikka valtiontaloutta joudutaankin tiivistä- mään. Koulutuksen laatu, relevanssi, tulosten hyödynnettävyys ja niiden vastapainona kiih- tyvä osaamisen vanheneminen ovat tulevan kehityksen avainehtoja. Murros yhden taidon työurasta jatkuvan oppimisen elämänmalliin on koko yhteiskuntaa haastava.
Onko Suomessa myös kykyä hyödyntää aineettoman arvonluonnin ja tarttua esim. digitalisaation luomiin uusiin mahdollisuuk- siin? On tunnetusti eri asia esiintyä poten- tiaalisena menestyjänä kuin saavuttaa laa- ja-alaisia tuottavuusetuja läpi toimialojen. Ja osaavatko yritykset joustavan siirtymisen palvelulähtöiseen vuorovaikutukseen asi- akkaan kanssa ja syventää suhdepääomaa käytännön liiketoiminnan tasolla?6 Vaati- mukset kohdistuvat entistä useammin avai- nyksilöihin yritysten sisällä. Heidän kauttaan yritysten, toimialojen ja kansantalouden suorituskyky joko saavuttaa eturintaman tai jatkaa alakuloisella käyrällään.
Jos politiikalla voidaan innostaa yrityk- siä tarttumaan aineettoman arvonluonnin mahdollisuuksiin, on sitä toteuttavan kehi- kon rakentamisella kiire. Innovaatiopolitii- kan sisällön uudistamisen on syytä toivoa näkyvän yritysten ja niiden omistajien ja rahoittajien strategisena suuntautumisena arvonluontiin.
1 BIS Research Paper number 74. 2012.
2 https://www.tekes.fi/globalassets/julkaisut/ainee-
ton.pdf
3 Petri Rouvinen Etla 2014
4 UK Patent Office 2014/36
5 Athena Alliance 2015 http://www.athenaalliance.
org/weblog/
6 Marja Toivonen: Tutkimustuloksista arvoa liiketoi-
mintaan, Tekes 2013
11
20 40 60 80 100
Suuntaa-antavahahmotelma,PetriRouvinen / Etla


































































































   9   10   11   12   13