Page 13 - Matkalla Euroopan parhaaksi
P. 13

Kirjasto löysi uuden elämän
Vantaan kaupunki
Kun Vantaalla ryhdyttiin miettimään, millainen olisi uusi kirjasto, mukaan otettiin kirjastossa kävijät. Syntyi jotain ihan uutta, jossa kaikki voittivat.
”Kriisi on paras inspiraation lähde. Taloudelli- nen taantuma ja kirjastokonseptin uudistamis- tarve pistivät miettimään, mitä tehdä”, kirjasto- palveluiden johtaja Mikko Vainio sanoo.
Tapahtunut muutos on myönteinen. Kävijä- määrät ovat kasvaneet ja kirjaston ympärille on kehittynyt uudenlaista pöhinää. Perinteinen ja hieman kulahtanutkin kirjastokonsepti on saa- nut uutta väriä ja virtaa. Kirjasto on nyt uudella tavalla vantaalaisten yhteinen juttu.
Uutta uusin ideoin
Kaikki sai alkunsa vuonna 2012, jolloin oli aika ryhtyä peruskorjaamaan Vantaan Hakunilan kir- jastoa. Mukaan keksittiin pyytää kirjaston asiak- kaat ja asuinalueen asukkaat, niin nuoret kuin aikuiset. Kirjaston uudistamista edistettiin sekä asiakaskyselyin että erilaisin työpajoin.
”Oli mielenkiintoista nähdä, miten erilaisia toiveita aikuisilla ja nuorilla oli kirjaston uudis- tamisen suhteen. Ilahduttavaa oli sekin, kuinka vilkkaasti nuoret lähtivät mukaan”, verkosto- päällikkö Katariina Ervasti kertoo.
”Kun toiveet olivat tiedossa, tilat suunnitel- tiin uudenlaisin ratkaisuin siten, että erilaisille tarpeille löytyi tilaa. Kirjaston uudistamiseen osallistui yli 600 ihmistä, joten voidaan sanoa, että paikka on nyt pitkälti asiakkaiden toivei- den mukainen”, Vainio iloitsee.
Melkoista säätöä
”Pomon näkökulmasta on nyt helppo hymyil- lä. Kirjaston palvelumuotoilu ilahduttaa niin asiakkaita, henkilökuntaa kuin veronmaksajia”, Vainio toteaa.
”Hakunilan kirjaston kaltainen uudistustyö olisi maksanut perinteisellä tavalla tehtynä noin puoli miljoonaa euroa. Yhteistyöllä, kierrättä-
mällä ja vanhaa tuunaamalla uudistamiseen meni tällä konseptilla vain reilut 100 000 euroa.” Hyvät kokemukset innostivat monistamaan toimintamallia muihinkin kirjastoihin. ”Tänä vuonna mietimme esimerkiksi sitä, millaisin menetelmin kirjasto voisi edistää lastenosas- tolla oppimista pelillisin ja leikillisin keinoin”,
Ervasti kertoo.
”Uudistamistyöstä ja osallistamisesta seu-
ranneet kokemukset ovat hyviä. Vantaalaiset ovat löytäneet kävijä- ja lainausmääristä päätel- len yhä enemmän syitä käydä kirjastossa”, Vai- nio kiteyttää.
”Kirjastokulttuuri muotoutuu aina kävijäkunnan mu- kaan. Yhdessä kirjastossa meininki voi olla perinteisen rauhallista, kun toisessa se on selvästi äänekkäämpää ja vilkkaampaa”, Mikko Vainio ja Katariina Ervasti sa- novat.
11
Kuva Sari Okko


































































































   11   12   13   14   15