Page 23 - Työpoliittinen aikakauskirja
P. 23

Työpoliittinen aikakauskirja 1/2017 Artikkeleita
Joukkoirtisanottujen uudelleentyöllistyminen on
Suomessa kärkitasoa1 Merja Kauhanen2
Suomessa joukkoirtisanomisen tai toimipaikan lakkauttamisen vuoksi työnsä menettää useampi kuin OECD- maissa keskimäärin
Suomessa vuosittain keskimäärin 5,5 prosenttia vähintään vuoden samassa työpaikassa olleista menettää työnsä toimipaikan lakkauttamisen tai joukkoirtisanomisten vuoksi3 . Suhdannetilanne myös vaikuttaa tähän osuuteen. Globaalin  nans- sikriisin alkaessa näistä syistä työnsä menettä- neiden osuus nousi yli seitsemään prosenttiin. Työn menettäminen on yleisempää joukkoirti- sanomisen vuoksi kuin toimipaikan lakkautta- misen seurauksena. Erityisesti lyhemmän aikaa työpaikassa olleilla ja nuoremmilla on suurempi
riski joutua irtisanotuksi joukkoirtisanomisen tai toimipaikan sulkemisen vuoksi, mutta glo- baalin  nanssikriisin alkamisen jälkeen irtisano- miset ovat koskettaneet myös vanhempia työn- tekijöitä.
Suomessa toimipaikan lakkauttamisen tai jouk- koirtisanomisen vuoksi työpaikkansa menettä- neiden osuus on ollut korkeampi verrattuna muihin OECD -maihin, mutta Suomessa suu- rempi osa irtisanotuista myös löytää uutta työtä nopeasti. Kyselytutkimuksen mukaan lähes viisi kuudesta irtisanotusta löytää normaalioloissa uuden työn vuoden sisällä (kuvio 1). Verrattavissa olevista OECD -maista yhtä korkea uudelleen- työllistymisaste oli vain Ruotsissa.
1 Tämä kirjoitus pohjautuu OECD:n raporttiin Back to Work: Finland: Improving the re-employment pros- pects of displaced workers, jonka laatimiseen kirjoittaja osallistui yhdessä OECD:n Ann Vourch’n kanssa OECD:n Christopher Prinzin johdolla.
2 Merja Kauhanen, KTT, tutkimuskoordinaattori, Palkansaajien tutkimuslaitos
3 Englanninkielinen termi tälle ryhmälle on displaced workers ja työntekijä määritetään kuuluvaksi tähän ryhmään, jos hänet on irtisanottu työpaikasta, jossa hän on ollut vähintään yhden vuoden, johtuen taloudel- lisista syistä kuten toimipaikan lakkauttamisesta, kysynnän vähentymisestä tai teknologian muutoksesta.
23


































































































   21   22   23   24   25