Page 28 - Työpoliittinen aikakauskirja
P. 28

Artikkeleita Työpoliittinen aikakauskirja 1/2017 B. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan maksimipituus OECD-maissa, 2012
70 kk 60
50
40
30 20 10
Kaikki
50 -
55 -
58 -
61 -
% 70 60 50 40 30 20 10
00
Selite: A. Ruotsi (2) jos työttömällä alle 18-vuotiaita lapsia, Suomi (2) jos työttömällä on alle kolmen vuoden työhistoria,
Norja (2) jos palkkatulot edelliseltä kalenterivuodelta olivat alle kaksi kertaa perusturvan tason (EUR 21 121).
Lähde: OECD (2016, 97).
Kaikista työttömistä työnhakijoista vuonna 2015 puolet sai ansiosidonnaista työttömyys- turvaa, noin 38 prosenttia työmarkkinatu- kea ja vajaa 12 prosenttia peruspäivärahaa. Vanhemmilla ja korkeasti koulutetuilla työttö- millä ansiosidonnaista työttömyysturvaa saavien osuudet ovat suuremmat kuin nuoremmilla ja vähemmän koulutetuilla.
Toimeentulon kannalta ongelmallisempana näyttäytyvät peruspäiväraha ja työmarkkina- tuki. Niiden taso on verraten alhainen ja näkyy korkeana työttömien köyhyysasteena Suomessa. Viimeisen vuosikymmenen aikana työttömien keskimääräinen köyhyysaste on ollut noin 40 prosentin luokkaa, mikä on ollut noin kolmin- kertainen koko väestön köyhyysasteeseen ver- rattuna.
Työttömyysturvan lisäpäivät turvaavat ikääntyneiden toimeentuloa mutta myös pitkittävät työttömyyttä
Irtisanottujen ryhmässä ne ansiosidonnaista työttömyysturvaa saaneet, jotka ovat täyttä-
neet 60 vuotta ennen kuin heidän ansiosidon- naisen työttömyysturvan maksimikestonsa 500 päivää tulee täyteen, ovat oikeutettuja työttö- myysturvan lisäpäiviin aina 65 ikävuoteen asti. Tätä kutsutaan ns. työttömyysputkeksi. Työttömyysturvan lisäpäivien tavoitteena on ollut turvata vakaampaa toimeentuloa ikäänty- neille työttömille, joiden on usein vaikeampaa löytää uutta työtä verrattuna nuorempiin ikä- ryhmiin. Kolikon kääntöpuolena on kuitenkin se, että lisäpäiväoikeus on aiemman tutkimuk- sen mukaan vaikuttanut lisäpäiviin oikeutetun ikäryhmän alempaan työllisyys- ja uudelleen- työllistymisasteeseen.
Työttömyysputken ikärajaa on aiemmissa uudistuksissa nostettu useampaan kertaan, mikä on laskenut lisäpäiviin oikeutettujen työttömien määrää (kuvio 4). Erillisen työttömyyseläkkeen poistaminen ja aiemmin työttömyyseläkkeeseen oikeutettujen henkilöiden siirtäminen työttö- myysturvan lisäpäiville kuitenkin käänsi työt- tömyysputkessa olevien määrän uudestaan nou- suun vuoden 2009 jälkeen. Tämän vuoden alussa
28


































































































   26   27   28   29   30