Page 14 - Työpoliittinen aikakauskirja 2 2018
P. 14

Artikkeleita
Työpoliittinen aikakauskirja 2/2018
 oli, että yleisesti käytettyä ns. ohjaavaa työvoi- makoulutusta vähennettiin ja sen sijaan nykyisin vastaavia tai korvaavia palveluja tarjotaan val- mennuksen nimekkeellä. Samaten aikaisemmin harjoittelun ja valmennuksen nimellä tarjottu- jen toimenpiteiden sijasta uudistuksen jälkeen tarjolla on työ- ja koulutuskokeiluja. Samalla tämän tyyppiseen toimenpiteeseen osallistuvien kokonaismäärä jonkun verran aleni.
Palveluihin osallistuminen eri kohderyhmissä
Vertaamme toimenpiteiden kohdistumista nii- den kohdalla, jotka olivat työttömänä vuosien 2010 tai 2013 alussa. Näistä noin joka neljän- nen työttömyys päättyi saman vuoden loppuun mennessä toimenpiteeseen. Vuonna 2013 osuus oli vähän suurempi kuin 2010, joka kuvastaa toi- menpiteiden tarjonnan maltillista kasvua ajan- kohtien välillä.
Työttömyyden päättyminen toimenpitee- seen oli yleisintä vailla perusasteen jälkeistä koulutusta olevilla nuorilla, ja osallistuminen väheni koulutustason nousun myötä, selvim- min nuorilla. Ikääntyvät osallistuivat koulu- tustasosta riippumatta selvästi muita harvem- min. Osallistuminen oli sitä yleisempää, mitä heikompi työhistoria työttömillä oli. Myös työ- markkinatulokkaiden osallistuminen oli yleistä. Näyttää siltä, että toimenpiteisiin osallistuivat keskimääräistä useammin ne, joiden voisi aja- tella palveluja tarvitsevan. Paitsi toimenpiteiden määrä, myös toimenpiteiden tyyppien rakenne vaihteli huomattavasti iän ja koulutustason sekä työmarkkinahistorian mukaan erotetuissa kohde- ryhmissä (ks. lähemmin raporttimme luku 2.2).
Mikäli äskettäin työuralta työttömäksi jäänei- den työttömyys päättyi toimenpiteeseen, tämä toimenpide oli valtaosalla koulutusta, joka noin kolmanneksen kohdalla oli ammatillista koulu- tusta. Koulutuksen osuus alenee sen mukaan, mitä heikompi työhistoria työttömällä on. Ennestään vähiten koulutetut osallistuivat kou- lutuspalveluihin suhteellisesti vähiten - amma- tillinen työvoimakoulutus ja omaehtoinen opis-
kelu yleistyvät koulutustason noustessa. Ohjaava koulutus on koulutustyypeistä erityisen yleinen nuorilla, mutta yli 25-vuotiaiden ikäryhmissä sen osuus on viime vuosina selvästi alentunut. Ikääntyvillä koulutukseen osallistuminen on muita harvinaisempaa.
Harjoittelu / valmennus / kokeilu on nuo- rilla hyvin yleinen toimenpidetyyppi, jonka osuus vähenee selvästi iän myötä. Vuonna 2013 tämän tyyppiset toimenpiteet olivat pääsään- täisesti nimeltään kokeiluja, ja niiden osuus oli selvästi vähentynyt keskiasteen ja varsinkin kor- kea-asteen koulutuksen saaneilla.
Palkkatukityöhön osallistuminen yleistyy sel- västi iän ja nuorilla myös koulutustason myötä, varsinkin yrityksiin työllistäminen, jonka osuus on jonkun verran kasvanut viime vuosina. Palkkatukityö julkisella tai kolmannella sekto- rilla on selvästi yleisempää heikon työhistorian jälkeen muihin verrattuna.
Kuntouttavaan työtoimintaan osallistuminen on selvästi muita yleisempää vailla perusasteen jälkeistä koulutusta olevilla ja kroonisesti työt- tömillä – näissä ryhmissä osuus oli vuonna 2013 alkaneista toimenpiteistä noin neljännes. Myös työmarkkinatulokkailla osuus on huomionarvoi- nen. Osuus on selvästi kasvanut kaikissa ikäryh- missä ja kaikilla koulutustasoilla.
Toistuva osallistuminen
Olemme selvittäneet tarkemmin toistuvaa osal- listumista aktiivisen työvoimapolitiikan toimen- piteisiin. Tietääkseni ainoa aikaisempi toimen- piteiden toistumisen suomalainen tarkastelu on tehty kymmenen vuoden takaisessa tutkimus- ryhmäni raportissa (Aho & Koponen 2008), jossa analyysiasetelma oli kuitenkin erilainen: lähtö- kohtana ei ollut tiettynä vuonna osallistuneet kuten nyt, vaan tiettynä vuonna ensimmäisen kerran (pitkään aikaan) työttömäksi tulleet.
Kuviossa 2 on tarkasteltu kuinka pian ensim- mäisen vuonna 2010 alkaneen toimenpiteen jäl- keen tapahtuu mahdollinen osallistuminen seu- raavaan toimenpiteeseen. Kuviossa ovat mukana kaikki henkilöt, joilla alkoi vähintään yksi toi-
14




















































































   12   13   14   15   16