Page 58 - Työpoliittinen aikakauskirja 2 2018
P. 58

Artikkeleita
Työpoliittinen aikakauskirja 2/2018
 riön linjausten, kärkihankkeen tavoitteiden sekä ELY-keskusten ja TE-toimistojen tekemien ehdotusten pohjalta. Asiakastulokset eivät ole vastanneet odotuksia, joita niille on asetettu. Toisaalta vastaavista kokeiluista ei ole aikai- semmin ollut kokemusta samojen kohderyh- mien kanssa, joten kunnollista vertailukohtaa (tai vertailuasetelmaa) ei ole ollut.
Pilottien tulokset herättävät kysymyksen tulisiko yksityisen palveluntuotannon hyödyn- tämistä kokeilla pidempään työttömänä olleille. Asiakastuloksellisuuden näkökulmasta tehty vertailu3 herättää kuitenkin kysymyksen siitä, onko yksityisen palvelutuotannon hyödyntämi- nen tuloksellista lyhyemmän ajan työttömänä olleiden kohderyhmien kohdalla, jos ne, jotka eivät osallistu palveluun lainkaan työllistyvät suunnilleen yhtä hyvin kuin osallistuneet.
Valinnanvapauteen perustuviin pilotteihin näyttävät valikoituvan hieman vanhemmat asiakkaat sekä mahdollisesti ne, jotka kokevat tarvitsevansa tukea ja ohjausta työnhaussaan. Arvioinnissa käytössä olevien aineistojen kautta4 ei tilastollisesti päästä kiinni siihen, nopeuttiko osallistuminen pilotteihin asiakkaan työllisty- mistä. Kokonaistuloksia sekä asiakaskyselyjen vastauksia tarkasteltaessa voidaan ajatella, että työllistymisen nopeutumista on tapahtunut onnistuneissa piloteissa.
Kaikissa arvioinnin haastatteluissa korostuu ajatus kumppanuusyhteistyön jatkamisesta jär- jestäjän ja tuottajan välillä. Tämä tarkoittaa jat- kossakin markkinavuoropuhelua, neuvottelu- menettelyjä sekä yrityspalveluiden osalta yritys- palveluja tarjoavien organisaatioiden nykyistä tiiviimpää osallistumista palveluhankintojen suunnitteluun.
Asiakkaiden mukaan saaminen pilotteihin on ollut muutamia pilotteja lukuun ottamatta vai- keampaa kuin pilottien toteuttajat olivat alun perin ajatelleet. Helpoiten asiakkaiden saaminen käyttämään palveluita on onnistunut erityisesti korkeasti koulutettuihin tai asiantuntijatehtä- viin kytkeytyvissä piloteissa. Muissa piloteissa asiakasohjaus on ollut kokonaisuudessaan haas- tavaa. Arvioinnin yhteydessä toteutettu kysely pilotteihin osallistumatta jättäneille paljastaa, että massamarkkinointi, jossa suurta joukkoa työttömiä työnhakijoita lähestytään esimer- kiksi sähköpostilla, on harvoin toimiva ratkaisu. Lisäksi karkeasti joka kolmas piloteista kieltäy- tynyt työnhakija ei koe tarvitsevansa työnhaun tueksi mitään apua, vaikka olisi ollut työttömänä yli kolme kuukautta. Myös osaamisen kehittä- misen tarve nousi esiin usein. Kasvupalvelujen näkökulmasta tämä tarkoittaisi työnvälityksen ja kasvupalvelukoulutuksen yhdistäviä pilotteja. Pilotteihin osallistumista on pyritty kehittämään asiakasohjauksen velvoittavuudella, mikä kui- tenkin toteutettiin siten, että asiakkaiden oli osallistuttava infotilaisuuksiin, mutta palveluun osallistuminen jäi vapaaehtoiseksi.
Asiakasmäärät ovat piloteissa olleet liian vähäisiä suhteessa palveluntuottajien määrään, jotta palvelua voidaan mielekkäästi toteuttaa. Joissakin piloteissa palveluntuottajia on ollut todella paljon suhteessa asiakasmäärään. Näissä palvelun suunnittelu ei ole ollut kovinkaan toi- mivaa, koska asiakkaita on ollut liian vähän yhdelle palveluntuottajalle. Palvelua ei käytän- nössä ole tällöin voitu toteuttaa. Parhaiten toi- mivat ne pilotit, joissa asiakkaan valinta tapah- tui kolmesta viiteen palveluntuottajan välillä. Mikäli valinnanvapaus toteutuu jatkossa kasvu-
 3 Toiminta- ja arviointitutkimus on käynnistynyt pilottien käynnistymisen jälkeen eikä siinä ole ollut mahdollista toteuttaa satunnaistettua koeasetelmaa. Vertailulla viitataan palveluista kiinnostuneiden ja palveluun osallistumattomien välisten ryhmien vertailuun.
4 Pilottien käynnistymisen yhteydessä pilotteihin osallistuneille ei kirjattu URA-järjestelmään sellaista koodia, joka olisi mahdollistanut asiakkaiden aloituspäivämäärän tunnistamisen ja tätä kautta työllistymisen nopeuden seurannan. Seuranta olisi pitänyt tehdä käsityönä asiakkaan nimen perusteella, mikä ei ollut tutkimussuunnitelman perusteella mahdollista.
58
























































































   56   57   58   59   60