Page 63 - Työpoliittinen aikakauskirja 2 2018
P. 63

Työpoliittinen aikakauskirja 2/2018
Katsauksia ja keskusteluja
 eniten. Vuoden 2017 aikana linjan asiakkaille tehtyjen suunnitelmien määrät jopa 14-ker- taistuivat ja vuoden loppuun mennessä linjalla olikin tehty reilut 64 800 suunnitelmaa. Myös kahdella muulla linjalla muutos oli ollut saman- suuntainen. Osaamisen kehittämispalveluissa määrät olivat 3,3-kertaa ja tuetun työllistymi- sen palveluissa vajaat kuusi kertaa vuotta 2016 suuremmat.
Pelkällä suunnitelmien laatimisella ei kui- tenkaan ole välttämättä suurempaa vaikutusta, ellei se sisällä konkreettisia toimenpiteitä joilla edistää työnhakua. TE-toimiston kanssa yhteis- työssä tehtävään suunnitelmaan voidaan esi- merkiksi kirjata tiedot siitä, millaisiin työllis- tymistä edistäviin palveluihin tai koulutuksiin työttömän tulee määräaikaan mennessä hakeu- tua. Toisaalta siinä voidaan sopia myös esimer- kiksi TE-toimiston CV-netin käytöstä tai puh- taasta omatoimisesta työnhausta ja työpaikko- jen etsimisestä. Teoriassa suunnitelma onkin erinomainen työkalu työnhaun ohjaamiselle. Tutkimuksessa kävi kuitenkin ilmi, että ylivoi- maisesti yleisin toimenpide, josta suunnitel- missa oli sovittu, liittyi pelkkään omatoimisen työnhaun jatkamiseen ja työpaikkojen omatoi- miseen etsimiseen. Vastapainona esimerkiksi merkintä palveluihin hakeutumisesta löytyi vain vajaassa viidenneksessä suunnitelmista. Pientä osuutta voi ymmärrettävästi selittää asiakkaan yksilöllinen palvelutarve tai TE-toimiston pal- velulinjojen erilaiset painotukset. Tästä huoli- matta näytti siltä, että liian vähän suunnitelmaa käytetään suoranaisesti työnhaun ohjaamiseen, vaikka tältä osin sen mahdollisuudet olisivat suuret.
Samalla kun työttömien määräaikaishaas- tattelumäärät ja suunnitelmien teko on yleisty- nyt, ovat kasvaneet myös erilaiset yhteydenotot TE-toimiston ja työnhakijan välillä. Viime vuo- sien ajan yksi yleisin TE-toimistoja kohtaan esi- tetty kritiikki on liittynyt henkilökohtaisen asia- kaspalvelun vähentymiseen. Uudistuksen myötä tähän näyttää ainakin osittain tulleen muutos. Yhteensä vuoden 2017 aikana TE-toimiston ja
työnhakijoiden yhteenlaskettujen yhteyden- ottojen määrä nousi vajaaseen 1,4 miljoonaan kontaktiin. Kasvua oli tapahtunut 42 prosent- tia. Vaikka suuri osa yhteydenotoista ei millään tavoin olekaan liittynyt määräaikaishaastat- teluihin, antaa muutoksen ajoittuminen juuri haastattelumäärien kasvattamisen yhteyteen kuitenkin niiden vaikutuksesta vahvoja viit- teitä. Kun yhteydenottomäärien kasvua tarkas- teltiin niiden toteutustavan kautta, havaittiin kuitenkin, että kasvu ei ole jakautunut tasaisesti. Voimakkaimmin suorista haastattelutavoista oli kasvanut puhelimen välityksellä tapahtuneiden yhteydenottojen määrä (56 %). Varsinainen käyntiasiointi toimistossa oli sen sijaan lisäänty- nyt vain 14 prosenttia, ja osaamisen kehittämis- palvelut -linjalla sen määrät olivat jopa tippu- neet. Sinällään kehitys ei ole yllättävää. Puhelin on jo pitkään ollut yleisin TE-toimiston hyödyn- tämä palvelukanava, eikä määräaikaishaastatte- lujen lisääminen tunnu ainakaan muuttaneen tätä asetelmaa ratkaisevalla tavalla.
Määräaikaishaastattelujen lisäämisen vaikutus asiantuntija- ja esimiestyöhön
Määräaikaishaastattelujen lisäämisen vaiku- tuksia toimiston sisäisiin prosesseihin selvi- tettiin sekä TE-toimiston asiantuntijoiden että esimiesten näkökulmista sähköisellä kyselyllä. Kyselyyn vastasi yhteensä 341 asiantuntijaa ja 30 esimiestä. Vastausprosentti oli noin 60 molem- pien ryhmien osalta. Vastaajat jakautuivat melko tasaisesti toimiston kolmen eri palvelulinjan kesken. Eniten vastauksia saatiin alle vuoden ja yli 10 vuotta työskennelleiltä asiantuntijoilta, joista alle vuoden työsuhteessa olleita oli 124 vas- taajaa ja yli kymmenen vuotta työskennelleitä 118. Asiantuntijoista 2-5 vuotta työskennelleitä oli 45 henkilöä ja 6-10 vuotta työskennelleitä oli 48 vastaajista. Kysely oli kohdennettu asiakas- palvelutyötä tekeville asiantuntijoille sekä kai- kille esimiehille.
Tutkimuksessa vertailtiin esimiesten ja asiantuntijoiden näkemyksiä erilaisten haas- tatteluja koskevien teemojen osalta. Yleisesti
63

























































































   61   62   63   64   65