Page 45 - Työpoliittinen aikakauskirja 3 2017
P. 45

Työpoliittinen aikakauskirja 3/2017
Artikkeleita
unohtamatta (Oksanen 2017).
Neljänneksi Dufvan ym. (2017) raportissa
ennakoidaan toimeentulon koostuvan tule- vaisuudessa useista puroista. Vastaavasti tule- vaisuusselonteossa ennakoidaan työnanta- ja-työntekijä –suhteen muutosta (Oksanen 2017). Johtajien unelmissa tämä trendi näkyi ainakin jonkinasteisena monityösuhteisuuden ihannointina. Monityösuhteisuusunelma siinsi erityisesti miesten mielessä. Toisaalta ei pidä unohtaa sitä, että unelmissa eniten painottui julkisen sektorin palkkatyö, jota voidaan pitää varsin perinteisenä työsuhteen puitteena sote- alalla.
Vaikka karkealla tasolla sote-johtajien unel- mien työpäivät näyttäisivät toteutuessaan muuntavan työtä yleisesti ennakoidun suuntai- sesti, on huomionarvoista, että muutoksen kes- keinen piirre on moninaisuus. Sote-johtajien vastauksissakin näkyi hajontaa moniin suun- tiin. Työn tulevaisuus sisältäneekin hyvin monenlaisia ja keskenään erilaisia työnteon tapoja ja malleja. Näin ollen myöskään käytän- nön tasolla paikallisten organisaatioiden muu- tossuunnat eivät välttämättä aina kohtaa yksi- löiden unelmia, eli yhteen sovitettavaa riittää.
Joka tapauksessa digitalisaatiokehitys todennäköisesti lisää yksittäisten ihmisten mahdollisuuksia toteuttaa työhön liittyviä ihanteitaan ja unelmiaan, mikä saattaa aiheut- taa sen, että ihanteiden ja unelmien merkitys muutosten suuntaajina kasvaa. Mikäli muiden työtä tekevien työpäiväihanteet vastaavat kuta- kuinkin sote-johtajien ihanteita, saattaa käydä niin, että työnteon tapojen muutos vaikuttaa esimerkiksi asumiseen, kaupunkirakenteeseen, elämäntapaan ja liikenteeseen. Yksi aineiston valossakin kiinnostavaksi nouseva kysymys on, jatkuuko urbanisaatio vai valitsevatko ihmiset väljempiä asuinseutuja, kun työmatka ei enää digivälitteisessä työssä ole ratkaiseva tekijä.
Tutkimuksellamme on selkeitä rajoituksia, kuten sen kohdentuminen yhden alan johta- jien ihannetyöpäivään sekä aiemmin mainitut uuden pelillisen tutkimusvälineen aiheuttamat
tulkinnanvaraisuudet. Laajemman kuvan saa- miseksi olisi luonnollisesti hyvä selvittää mui- denkin kuin sote-johtajien työhön liittyviä ihan- teita. Niin ikään pelillisen tutkimusinstrumen- tin mahdollisia vinoumia ja rajoitteita olisi hyvä tutkia. On vaikea arvioida kaikkia niitä tekijöitä, jotka ovat vaikuttaneet johtajien pelissä teke- miin valintoihin. Rajoitteet ja ns. lastentaudit huomioidenkin vaikuttaa kuitenkin siltä, että digitaalinen pelillinen tutkimustyökalu voisi täy- dentää muita tulevaisuuteen luotaavia tutkimus- menetelmiä ja saattaisi soveltua hyvin ihantei- den ja unelmien tutkimiseen.
Lähteet:
Deterding, S., Dixon, D., Khaled, R. & Nacke, L. (2011) From Game Design Ele- ments to Gamefulness: De ning “Gami-  cation”. MindTrek 11, September 28-30, 2011. Tampere, Finland.
Dufva, M., Halonen, M., Kari, M., Koivisto, T, Koivisto, R. & Myllyoja, J. (2017)
Kohti jaettua ymmärrystä työn tule- vaisuudesta. Valtioneuvoston selvi-
tys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 33/2017. http://tietokayttoon. /docu- ments/10616/3866814/33_kohti-jaet- tua-ymmarrysta-tyon-tulevaisuudesta. pdf/61a65884-3d8e-46ae-adce-dba- 625067df5?version=1.0
Hamari, J., Koivisto, J. & Sarsa, H. (2014)
Does Gami cation Work? – A Literature Review of Empirical Studies on Gami-  cation. Hawaii Conference on System Science.
Henttonen, E. Lapointe, K. (2015) Työ- elämän toisinajattelijat. Tallinna: Gaude- amus.
Houni, P. & Ansio, H. (2015) Duunia kim- passa. Yhteisölliset työtilat Helsingissä. Helsingin kaupunki. Tietokeskus. https:// www.hel. /hel2/tietokeskus/julkaisut/ pdf/15_08_26_tutkimuksia_4_hou- ni%26ansio.pdf
Huotari, K. & Hamari, J. (2012) De -
ning Gami cation – A Service Marketing Perspective. MindTrek 2012, October 3-5. Tampere, Finland.
45


































































































   43   44   45   46   47