Page 13 - 3 2018
P. 13

Työpoliittinen aikakauskirja 3/2018
Artikkeleita
 Kuvio 1. Tasapainomallin rakenne
  Tuonti
      Ulkomaankauppa
 Hyödykemarkkinat
Vienti
    Kulutus: tavarat Ja palvelut
 Kotitaloudet
Julkinen sektori
Hyödykeverot
Välituotteet
    Hyödykeverot
   Yritykset
    Tuotannontekijäkorvaukset: palkat ja pääomavuokrat
Tuotanto- panokset
  Tuotannontekijä- markkinat
         Työvoima
Pääoma
Maa
 FINAGE-malli
sektorin osalta monet asiat ovat eksogeenisia, sillä ne ovat viime kädessä seurausta poliittisista päätöksistä. Kehitykseen vaikuttavasta politii- kasta tehdään yleensä ”business-as-usual”-ole- tus – jo tehdyt politiikkapäätökset otetaan huo- mioon. Esimerkiksi verokertymät määräytyvät kuitenkin mallista, samoin julkisten menojen arvo.
Tutkimuksessa yhdistetään myös ennakoin- titutkimuksen ja kansantaloustieteen mene- telmiä. Ennakoinnin tehtävänä tässä työssä on ollut osaltaan tuoda kokonaisvaltaista ja sys- teemistä tarkastelua ja yhdistää uudenlaisella tavalla tulevaisuuden kvantitatiivista ja kvali- tatiivista ennakointia toisiinsa (vrt. Kohl et al. 2015, 2018). Strategista päätöksentekoa tukeva ennakointi on mm. tulevaisuuden rakentamista yhdessä. Samalla se on tulevaisuuden mahdol- lisuuksien ja toki myös ei-toivottujen polkujen
ja toimenpiteiden sanoittamista. Monitasoisen muutoksen malli (multiple level perspective, MLP) muodostaa teorian, jonka avulla voidaan ymmärtää sosioteknisen järjestelmän muutosta (Geels 2002, Geels ja Schot 2007). Mallin tarkoi- tuksena on auttaa hahmottamaan yhteiskunnan eri tasojen välistä muutosdynamiikkaa sekä ana- lysoimaan eri toimijoiden ja rakenteiden välistä vuorovaikutusta. Muutoksen toteuttaminen käy- tännössä ei ole mahdollista pelkästään yksittäi- siä uusia toimintamalleja luomalla, vaan toteu- tus on riippuvainen kytköksistä teknologioiden, innovaatioiden, markkinoiden, hallinnon ja myös vallitsevien poliittisten ohjelmien sekä laa- jojen trendien välillä. Tässä työssä on sovellettu ensimmäistä kertaa tätä MLP-lähestymistapaa, jossa on mukana kvantitatiivinen ja kvalitatiivi- nen ennakointi.
13










































































   11   12   13   14   15