Page 39 - 4 2018
P. 39

Työpoliittinen aikakauskirja 4/2018
Artikkeleita
 keelle, vaan moni ”silloittaa” siirtymää täydelle eläkkeelle osa-aikatyöllä, itsensätyöllistämi- sellä tai määräaikaisella työllä (von Bonsdorff ym. 2009; von Bonsdorff ym. 2017). Silloittavan työn määritteleminen ja operationalisointi on todettu vaikeaksi johtuen muun muassa siitä, että jo eläköitymisen määrittely ja operationali- sointi on hankalaa. Eri oppialojen tutkijat ovat- kin päätyneet käyttämään erilaisia määritelmiä (Cahill ym. 2018).
Monissa tutkimuksissa silloittava työ kui- tenkin mielletään nimensä mukaisesti joksikin, joka tapahtuu varsinaisen täyden työllisyyden ja täyden eläkkeellä olemisen välillä. Esimerkiksi Cahill ym. (2006) esittivät tutkimuksessaan kol- men vaiheen eläköitymismallin. Siinä tehdyt työtunnit vähenevät ensin siirryttäessä koko- aikaisesta työstä silloittavan työn perioodiin ja edelleen siirryttäessä tästä täyden eläköitymisen perioodiin. (Cahill ym. 2006.)
Erilaisia silloittavan työskentelyn muotoja on tunnistettu lukuisia. Beehr ja Bennet (2014) tunnistivat niitä luokituksensa perusteella kuu- sitoista. Osa silloittavan työn muodoista pohjaa yrittäjyyteen tai itsensätyöllistämiseen. Tällöin yrittäjyys ajatellaan siirtymäperiodin työllisyys- muodoksi, joka sijoittuu varsinaisen työuran jäl- keiseen aikaan mutta aikaan ennen täydellistä työvoimasta vetäytymistä. Silloittava työ voi olla kausiluonteista. Se voi tarkoittaa ammatin tai toimialan vaihdosta tai työllistymisen muodon vaihtumista yrittäjästä palkansaajaksi tai päin- vastoin. (Solinge 2014.) Itsensätyöllistämistä ja yrittäjyyttä voidaan pitää omana silloittavan työn muotonaan, josta on tunnistettu eroavai- suuksia silloittavaan palkkatyöhön nähden (von Bonsdorff ym. 2017).
Yrittäjyyttä eläköitymistä silloittavana työnteon muotona on tutkittu melko niukasti. Silloittavasta yrittäjyydestä on kuitenkin esi- merkiksi erotettu kaksi erilaista versiota, joista toisessa yrittäjyys on ikääntyneelle välttämättö- myys ja toisessa mahdollisuus. Hollantilaisessa pitkittäistutkimuksessa verrattiin silloittavan yrittäjyyden valitsevia silloittavan palkkatyön
valitseviin ja todettiin, että silloittavan yrittäjyy- den valitsevat tyypillisesti varakkaat, hyvin kou- lutetut ja korkean pystyvyyden tunteen omaa- vat, joten yrittäjyys eläköitymisen jälkeisenä pol- kuna olisi tulkittava ennemmin mahdollisuutena kuin välttämättömyytenä (Solinge 2014).
Brittiläistutkimuksessa taas tutkittiin ikään- tyneiden yrittäjyyttä vaihtoehtoisena eläköity- misen mallina, jonka merkityksen kasvun näh- tiin kytkeytyvän eläkejärjestelmän markki- naehtoistumisen lisääntymiseen. Laadullisen tutkimuksen osallistujien osalta todettiin, ettei pitkään työskenteleminen ollut varsinaisesti yrittäjiksi ryhtyneiden tavoitteena, vaan ennem- minkin he olivat todenneet sen omalla kohdal- laan toimivaksi tavaksi tai vaihtoehdoksi var- mistaa tarpeellinen toimeentulo erilaisten elä- kevakuutusmuotojen rinnalla. (Wainwright & Kibler 2014.) Myös yhdysvaltalaistutkimuksessa ikääntyvien yrittäjyys yhdistettiin vakuutusjär- jestelmien muutoksiin (Heim 2015).
Joissakin maissa silloittavalla työllä on huomattava merkitys (Beehr & Bennet 2014). Esimerkiksi enemmistön amerikkalaisista on todettu eläköityvän prosessimaisesti silloitta- vien tehtävien kautta eikä yhden tapahtuman logiikalla. (Cahill ym. 2006; Cahill ym. 2018.) Suomen osalta tutkimustieto on tältä osin tois- taiseksi niukkaa, mutta tilastojen valossa vai- kuttaisi siltä, ettei työntekijöiden eläkeaikainen työskentely ole Suomessa kovin yleistä, joskin se on lisääntymässä (Kannisto 2014). Yrittäjien on sen sijaan todettu työskentelevän eläkkeen naut- timisen aikana merkittävissä määrin (Salonen 2015).
Silloittava työ onkin työpoliittisesta näkökul- masta tulkittavissa yhdeksi lupaavaksi strate- giaksi, jolla ikääntyneet pidentävät työuriaan. Koska silloittava työ on ajateltavissa eläköity- mistä tai lopullista työvoimasta siirtymistä lyk- kääväksi aktiiviseksi työtoiminnaksi, sen luon- teen ja dynamiikan parempi ymmärtäminen pal- velee myös politiikkatoimijoita. Tässä artikke- lissa tarkastelemme silloittavan työn luonnetta osana yrittäjien eläköitymisprosessia.
39
























































































   37   38   39   40   41