Page 37 - 4 2018
P. 37

Työpoliittinen aikakauskirja 4/2018
Artikkeleita
 sillä eläkkeellä olemisen erilaiset määritelmät saattavat tuottaa toisistaan poikkeavia empiirisiä löydöksiä (Wang & Shi 2014).
Yrittäjälle tyypillistä eläköitymisprosessin kytkeytymistä yritykseen ja sen kohtaloon edel- liset määritelmät eivät tunnista. Yrittäjä voidaan määritellä ihmiseksi, joka organisoi liiketoimin- taa ja omistaa yrityksensä yksin tai kumppanei- den kanssa tai ainakin omistaa suurimman osan osakkeista (Carlan ym. 1988). Aiemmassa tut- kimuksessamme (Järvensivu & von Bonsdorff, tulossa) selvitimme sisällönanalyysiä soveltaen eläkkeen, eläkkeelle siirtymisen ja eläkkeellä ole- misen määrittymistä yrittäjien kirjoituspyyntö- vastauksissa. Yrittäjien omien määrittelyiden tutkimisen näimme tärkeäksi taustaksi eläkep- rosessien ymmärtämisen kannalta.
Totesimme tutkimuksessamme yrittäjien määrittelevän eläköitymistä monin tavoin. Eläköityminen tarkoitti aineiston yrittäjille aiemmin hankitun taloudellisen turvan varassa elämään siirtymistä, säännellyn etuuden nautti- mista, tietyn iän saavuttamista, työnteon vähene- mistä ja ajankäytöllisten vapausasteiden lisään- tymistä, työsuhdemuodon muutoksia, yrityk- sestä luopumista (kokonaan / osittaisesti / vuo- sien prosessina), tarpeettomaksi tulemista sekä hyvinvoinnin heikkenemistä. Nämä määreet saattoivat esiintyä joko itsenäisesti tai yhdessä. Kenties mielenkiintoisin havainto oli, ettei elä- köitymistä yhdistetty ollenkaan työnteon lopet- tamiseen. (Järvensivu & von Bonsdorff, tulossa.) Eläkkeelle siirtymisen tutkimustraditio lähtee kuitenkin ajatuksesta, että eläkkeelle siirtymi- seen liittyy työhön sitoutumisen ja tehtyjen työtuntien väheneminen (Wang & Shi 2014) ja lopulta kokonaan työelämästä vetäytyminen (Shultz & Wang 2011).
Yrittäjien eläköitymisestä ja yrittäjyydestä eläköitymisprosessin osana tiedetään toistai- seksi niukasti eikä aihetta ole tutkittu kovinkaan paljoa (Kautonen et al. 2012; DeTienne & Cardon 2012). Liiketaloustieteellisissä tutkimuksissa on todettu vinouma jo siinä, että yritystoiminnan aloittamista on tutkittu runsaasti, mutta lopetta-
mista kovin vähän. Tutkittaessa prosessia, jossa yrittäjä jättää yrityksensä käytetään toisinaan käsitettä ”exit”. Se määritellään prosessiksi, jossa yrityksen perustaja jättää luomansa yri- tyksen poistumalla (vaihtelevassa määrin) yri- tyksen omistajuus- ja päätöksentekorakenteesta. Poistumisia voi tapahtua yrittäjän uralla useita. (DeTienne 2010.)
Tutkimuksissa puhutaan myös ns. exit-strate- gioista (mm. Wennberg ym. 2010). Strategiat ovat tulevaisuuteen suuntautuvia, suunnitelmallisia ja ajassa muotoutuvia. Niissä yrittäjän poistumi- nen yrityksestä yhdistyy yrityksen mahdolliseen jatkumiseen tai lopettamiseen. Kirjallisuudessa on erotettu esimerkiksi taloudellisen ”sadonkor- juun” strategiat (esim. yrityksen myynti), jatka- jan kasvattamiseen perustuvat strategiat (esim. sukupolvenvaihdos) sekä vapaaehtoiset lopet- tamisstrategiat (kuten yrityksen lopettaminen). (esim. DeTienne ym. 2015.) Strategiavalinta vai- kuttaa todennäköisesti myös yrittäjän eläköi- tymisprosessin muotoutumiseen. Yrittäjän yri- tyksestä poistumisstrategioihin kohdistuvissa tutkimuksissa ei kuitenkaan varsinaisesti tutkita yrittäjän eläköitymistä vaan eläköityminen on miellettävissä yhdeksi mahdolliseksi jatkumoksi yrittäjän valitsemista exit-strategioista.
Tämän tutkimuksen tavoitteena on laadulli- sen tutkimuksen keinoin avata yrittäjien eläköi- tymisprosessia sekä samalla syventää ymmär- rystä erilaisten työnteon tapojen, ansainnan muotojen ja tulovirtojen kompleksisesta limit- tymisestä työuran lopulla ja eläköitymisproses- sin aikana. Tämä moninaisuus jää usein tilas- toihin, rekistereihin ja kyselyihin perustuvissa tutkimuksissa tunnistamatta.
Eläköitymisprosessien kompleksisuuden ja yrittäjien eläköitymisen parempi ymmär- rys on nousemassa yhä tärkeämmäksi esimer- kiksi Tilastokeskuksen havaitseman itsensä- työllistäjyyden lisääntymisen myötä (Pärnänen & Sutela 2014). Samoin alan tutkimuksen tar- vetta lisäävät muutokset ikääntyneiden yrittä- jyydessä. Ikääntyneiden yrittäjyys on lisään- tynyt 2000-luvulla ja erityisesti on lisääntynyt
37
























































































   35   36   37   38   39