Page 11 - Merimies 5 2015
P. 11

ARJEn JURIdIIKKAA
Merimies-Unionin jäsenillä on jäsenetuna oikeus saada Eversheds Asianajotoimiston puhelinneuvontaa jäsenten yksityiselämään kuuluvissa oikeudellisissa asioissa. oikeuksien ja velvollisuuksien ennakointi säästää ristiriidoilta ja vahingoilta. Jäsenille palvelu on ilmainen. www.jbeversheds.com
Jäsen
etu
REILUSTI EROON – Saisitko sinä hyvitystä avoerossa?
Avopuolison suoja erotilanteessa parani, kun laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta astui voimaan vuonna 2011. tuohon saakka avopuolisot olivat lain silmissä toisilleen vieraita ihmisiä, joilla ei ollut lakisääteistä oikeutta toistensa omaisuuteen erotilanteessa tai toisen kuollessa. Laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta soveltuu kuitenkin vain avopuolisoihin, jotka ovat asuneet yhteistalou- dessa vähintään viisi vuotta tai joilla on yhteisiä lapsia.
Tavallisesti suurimmat riidat eron yhteydessä syntyvät omis- tuksen ohella siitä, että toinen puoliso katsoo panostaneensa yhteistalouteen enemmän rahaa tai työpanosta kuin toinen osapuoli. avopuolisolla voi olla oikeus erossa hyvitykseen, jos hän on auttanut toista avopuolisoa kartuttamaan tai säilyttä- mään omaisuutta, ja omaisuuden jakaminen ainoastaan omis- tuksen perusteella merkitsisi hyötymistä toisen kustannuksel- la. Uusi laki tuo muutoksen esimerkiksi tilanteeseen, jossa omaisuus, esimerkiksi koko asunto, on toisen avopuolison ni- missä, mutta se on hankittu tai rakennettu kummankin osa- puolen varallisuutta ja työpanosta hyödyntäen.
Lain määrittelemää panostusta voi olla esimerkiksi työ yhtei- sen talouden tai avopuolison omistaman omaisuuden hyväksi, varojen käyttö yhteiseen talouteen, varojen sijoitus toisen omistamaan omaisuuteen tai muu näihin rinnastettava panos- tus. Myös merkittävä rakennus- ja korjaustyö tai pitkäaikainen hoivatyö kotona toisen avopuolison hyväksi voi oikeuttaa hyvi- tykseen. Joka tapauksessa kyse täytyy olla merkittävästä varal- lisuuden sijoittamisesta. Tavanmukainen yhteisestä omaisuu- desta huolehtimien ei oikeuta hyvitykseen, ellei se ole luonteeltaan merkittävän yksipuolista ja pitkäkestoista.
Hyvityksen saamisen toisena edellytyksenä on perusteeton etu toisen kustannuksella. Jotta hyvitysvaatimus voisi menestyä, toiselle puolisolle koituneen perusteettoman edun täytyy olla merkitykseltään vähäistä suurempi. alaikäisten lasten vuoksi toinen puoliso saattaa keskittyä pitkäaikaisesti kotitöihin. Näissä olosuhteissa avopuolisoiden ansiotulot ja varallisuus- suhteet kasvavat hyvinkin epäsuhtaisesti. Pelkkä tavanomais-
ten kotitöiden tekeminen ei oikeuta hyvitykseen, mutta jos toi- nen puoliso käy töissä, ja toinen samalla jää kotiin ja panostaa tällä tavoin yhteiseen talouteen, hyvityksen edellytykset voivat olla käsillä.
Hyvityksestä sovitaan omaisuuden jaon yhteydessä. Mikäli sopimukseen ei päästä, avopuoliso voi hakea käräjäoikeudelta pesänjakajan määräämistä tai nostaa erillisen kanteen käräjä- oikeudessa. Hyvitysvaatimuksen ei tarvitse perustua tarkkoi- hin tositteisiin tai euromääriin, kunhan vaatimuksen perustei- den tueksi on muuten riittävä näyttö. Oikeus vaatia hyvitystä raukeaa kuitenkin kokonaan kolmen vuoden kuluessa avopuo- lison kuolemasta tai pysyvästä erilleen muutosta.
Hyvityksestä ja omaisuuden jakamisesta sopiminen on kui- tenkin lähes poikkeuksetta vaikeaa akuutissa erotilanteessa. Valmista ja yhtä kaavaa asian ratkaisuun ei ole. Tämän vuoksi pitkään avoliitossa asuvien olisikin syytä keskustella omaisuu- den oikeudenmukaisesta jakautumisesta mahdollisessa eroti- lanteessa ja myös kirjallisesti sopia tästä.
Johanna naarala
asianajaja, varatuomari
Eversheds asianajotoimisto johanna.naarala@jbeversheds.com www.jbeversheds.com


































































































   9   10   11   12   13