Page 33 - Merimies 5 2015
P. 33

Kallad till
fartygskommittén
TEXT SAnnALeenA KALLiO
Sjömannen: Jag kallades till fartygskommittén för att svara på befälhavarens frågor om en arbetskamrats förseningar. vad är fartygskommittén egentligen och vad gör den? tar den även upp arbetssäkerhetsfrågor?
Juristen: Fartygskommittén är en speciell kommitté som sammanträder endast på fartygsarbetsplatser och som har till uppgift att undersöka och utreda saker som skett på fartyget. Bestämmelserna som rör fartygskommittén  nns i kapitel 11 i sjöarbetsavtalslagen. De ska tillämpas på fartyg i utrikesfart med minst åtta anställda.
Fartygskommittén sammanträder alltid på kallelse av fartygets kapten, dvs. kommitténs ordförande. I övrigt beror kommitténs sammansättning på vad eller vem ärendet rör. Om det handlar om ett ärende som rör en medlem i besättningen består kommittén av kaptenen samt av en annan medlem ur befälet, ofta överstyrman- nen, maskinchefen eller chefen för den ekonomiavdelning på vilken arbetstagaren som ärendet gäller arbetar. Två andra medlemmar i kommittén representerar besättningen och består i första hand av representanter som utsetts av besättningen, dvs. förtroendemän eller arbetarskyddsfullmäktige. Om några sådana personer inte  nns att kalla till mötet kan kaptenen utse vem som helst ur besätt- ningen till ordinarie medlem i kommittén, och man kan inte vägra att bli medlem utan giltig orsak. Kommittén är endast beslutför när den är fulltalig.
Fartygskommittén har till uppgift att behandla ärenden som rör uppsägning eller upphävande av arbetsavtal av skäl som beror på arbetstagaren samt fall där en arbetstagare misstänks för ett brott. I sådana fall får arbetsavtalet inte avslutas innan ärendet har be- handlats i fartygskommittén. Det är viktigt att notera att kommit- téns materiella behörighet endast omfattar orsaker till avslutande av arbetsavtal och händelser som har konstaterats eller inträffat på fartyget. Om en arbetstagares arbetsavtal ska avslutas av orsaker som har inträffat t.ex. under ett ledigt skift i land eller som anknyter till brist på lämplighet för sjöarbete ingår det inte i fartygskommit- téns behörigheter.
Sjömannen frågar, juristen svarar
Fartygskommittén ska behandla ärenden noggrant och opar- tiskt. Det inkluderar även krav på behandling av ärende utan dröjsmål. På mötet hör man sakägaren och alla som vet något om saken. På mötet ska man även behandla all annan eventuell utredning, dvs. dokument, fotogra er, övervakningsband el. likn. som har med ärendet att göra. Om en grundlig utredning av ärendet så kräver kan fartygskommittén behandla samma ärende på  era möten. Sakägaren, som ärendet gäller, har rätt till ett biträde på mötena och under hela behandlingen.
Majoritetens ståndpunkt eller, om röstningen är oavgjord, den ståndpunkt som är gynnsammare för arbetstagaren blir far- tygskommitténs beslut. Beslutet binder inte arbetsgivaren, utan arbetsgivarens representant fattar det slutliga beslutet på egen hand. Det framhäver fartygskommitténs roll som undersökan- de och utredande organ.
Ett protokoll ska föras över fartygskommitténs möten. Om- ständigheter som framkommit under behandlingen, utrednin- gar, namn på personer som hörts, kommitténs beslut och even- tuella avvikande åsikter hos medlemmarna ska tas med i protokollet. Protokollet undertecknas av alla ordinarie medlem- mar i kommittén. Sakägaren ska få en kopia av protokollet. En notering om fartygskommitténs möte görs i fartygsdagboken och originalprotokollet förvaras som en separat bilaga till far- tygsdagboken.
alla, såväl medlemmar i kommittén som föremålet för utred- ningen, personerna som hörts och biträdet, har tystnadsplikt om all information som de fått på fartygskommitténs möte.
arbetssäkerhetsärenden behandlas enligt lagen om arbetar- skyddssamarbete i en arbetarskyddskommitté, som ska sam- manträda regelbundet på arbetsplatser med minst 20 anställ- da. I en del fall kan ärendet hamna på båda kommittéers föredragningslistor, om det är fråga om t.ex. ett brott eller för- summelse i anknytning till arbetssäkerheten, baserat på vilket arbetsgivaren tänker avsluta arbetstagarens anställning.
Frågor är välkomna: sannaleena.kallio@smu. 
2015 • 4 // MS 33


































































































   31   32   33   34   35