Page 41 - Merimies 2 2016
P. 41

sjömannen frågar, juristen svarar
genmäle på varning TEXT sannaleena kallio
sJömannen: Jag  ck oväntat en varning för att ha åsidosatt mina arbetsuppgifter. min arbetskamrat  ck en anmärkning. enligt förmannen hade vi inte följt arbetsgivarens anvisningar för hur rutinkontroller av maskinrum och anteckningar av kontrollerna ska göras. varningstexten är mycket vag och ingen av oss förstår egentligen vad vi har gjort fel. vad är en varning och vad är dess juridiska betydelse? finns det något jag kan göra för att frågan ska tas upp på nytt?
Juristen: Kapitel 8 § 2 i lagen om sjöarbetsavtal nämner var- ningar. Enligt tredje momentet får en arbetstagare som har åsido- satt eller brutit mot sina arbetsförpliktelser inte sägas upp förrän han eller hon varnats och därigenom beretts möjlighet att rätta till sitt förfarande. anställningsförhållandet kan med andra ord avslu- tas om arbetstagaren upprepade gånger, dvs. trots varning underlå- ter att uppfylla sina arbetsförpliktelser eller fortsätter att åsidosätta arbetsuppgifterna.
Endast en skriftligt given varning är i enlighet med lagen och har rättslig effekt. arbetsgivaren skall kunna bevisa svart på vitt att arbetstagaren har varnats för att anställningsförhållandet kan av- slutas om samma förseelse upprepas. Muntliga anmärkningar har mindre betydelse, men även de kan tas i beaktande när man gör en total bedömning av förutsättningarna för att avsluta anställnings- förhållandet.
utöver att fungera som bevis har varningen även andra uppgif- ter. Genom en varning får arbetstagaren veta att arbetsgivaren an- ser att arbetstagaren har åsidosatt eller försummat sina förpliktel- ser som baseras på anställningsförhållandet, klandrar förfarandet och påminner om de påföljder som kommer att övervägas om åsidosättandet fortsätter. Å andra sidan ger man med en varning arbetstagaren möjlighet att korrigera sitt agerande och beteende eller förbättra sin prestation.
varningen kan ges av arbetstagarens närmaste förman eller av den högsta förmannen i organisationen och alltid av fartygets be- fälhavare. Förutsättningen för att ge en varning är inte alltid att ärendet ska behandlas i fartygskommissionen, eftersom den i prin- cip bara behandlar ärenden där man redan utreder och överväger huruvida det  nns grunder för att avsluta anställningsförhållandet.
En anteckning om att en varning har getts ska alltid göras i skepps- dagboken.
Ingen varning varar för evigt. Enligt ett speci kt villkor i avtalsbi- lagan utrikesfartens drogpolicy är en varning som getts i alkohol- fall giltig i 12 månader. I andra fall beror giltigheten, dvs. längden på den period under vilken arbetsgivaren effektivt kan åberopa sin varning, bland annat på hur allvarligt åsidosättandet eller brottet är samt omfattningen på dess effekt. Enligt en tumregel som baseras på rättspraxis är denna period ungefär ett år, men i grövre fall kan man även beakta äldre varningar.
arbetsgivaren kräver ofta en underskrift från arbetstagaren när man ger en varning. underskriften innebär inte att man godkänner varningen, utan enbart att man har tagit emot den.
Man kan alltid upprätta ett genmäle på en varning. där motive- rar arbetstagaren varför arbetsgivarens varning är obefogad och grundlös och ger sin förklaring på det inträffade och på omständig- heterna kring saken samt kräver att varningen tas tillbaka. I gen- mälet kan man bland annat påpeka att det i varningen inte är tyd- ligt och exakt de nierat hur arbetsgivaren anser att arbetstagaren har brutit mot sina arbetsförpliktelser eller hur arbetstagaren för- väntas ändra sitt förfarande eller att varningen inte har getts inom en rimlig tid för utredning och övervägande, ofta cirka en månad, efter att arbetsgivaren  ck reda på arbetstagarens åsidosättande. En likadan anteckning skall göras i skeppsdagboken för genmälet som för varningen och det kan löna sig att särskilt påminna om detta. I genmälet kan man naturligtvis alltid begära att ärendet behandlas på nytt i förtroendemannens närvaro, vilket många gånger rekommenderas även ur förmannens synvinkel av såväl ar- betsledningsrelaterade skäl som för hela fartygsgemenskapen. det  nns ingen juridisk skyldighet för arbetsgivaren att överväga eller avgöra ärendet på nytt, utan varningen är i detta avseende en ensi- dig åtgärd av anmälningsnatur. Ett genmäle som görs direkt efter varningen kan dock ha stor betydelse längre fram med tanke på helhetsbedömningen vid utvärdering och bestridande av eventu- ellt upphörande av anställningsförhållandet och grunderna för dess laglighet.
Frågor är välkomna: sannaleena.kallio@smu. 
2016 • 2 // MS 41


































































































   39   40   41   42   43