Page 36 - Merimies 3 2016
P. 36

merimies kysyy, lakimies vastaa
sairastuminen
vuosiloman aikana
TEKSTI sannalEEna Kallio
mErimiEs: oltuani runsaan viikon kesälomalla sairastuin vakavasti ja työterveyslääkäri määräsi minut sairauslomalle kuudeksi viikoksi. ilmoitin asiasta heti työnantajalle. myöhemmin kävi ilmi, ettei minulle ole maksettu sairausajan palkkaa eikä työnantaja ole korvannut lääkärikäyntejäni eikä lääkkeitäkään. mitä voin näin jälkikäteen vaatia työnantajalta?
laKimiEs: Merimiesten vuosilomalain (433/1984) 9 §:n mukaan työntekijä, joka tulee työkyvyttömäksi vuosilomansa tai sen osan alkaessa tai aikana, voi pyytää vuosiloman siirtämistä myöhäisem- pään ajankohtaan. Työntekijän on esitettävä luotettava ja pätevä selvitys eli yleensä virallinen lääkärintodistus sairaudesta tai louk- kaantumisesta johtuvasta työkyvyttömyydestä. Sama oikeus pyytää vuosiloman siirtoa on työntekijällä, joka joutuu lomansa aikana sellaiseen sairaanhoitoon, esimerkiksi leikkaukseen, joka aiheuttaa työkyvyttömyyden.
Työntekijällä on siis subjektiivinen oikeus pyytää vuosiloman siirtämistä mainituissa tilanteissa. Vuosiloma katkeaa tuolloin vä- littömästi eikä vuosiloman siirtämiseen liity mitään karenssia. (Täl- lainen 6 päivän omavastuuaika on maatyötä koskevassa vuosi- lomalaissa (162/2005)).
Vuosiloman ”katkaisemisesta” siirtämällä jäljellä olevat loma- päivät myöhemmin pidettäviksi alkaa työnantajan velvollisuus maksaa sairausajan palkkaa merityösopimuslain 2 luvun 10 §:n mukaisesti. Toisin sanoen, oikeus vuosiloma-ajan palkkaan siirtyy lomapäivien mukana myöhempään ajankohtaan. Tämä toden- näköisesti aiheuttaa tarpeen korjata palkkaa sairastumiskuukau- den osalta.
Siirretty loma on merimiesten vuosilomalain mukaan annettava ja pidettävä mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään seuraa- van loman yhteydessä eli käytännössä viimeistään seuraavan kuu- den kuukauden pituisen lomanmääräytymiskauden päätyttyä.
vuosiloman aikana eikä sairaus johdu työolosuhteista, työnantaja ei ole velvollinen maksamaan työntekijän sairaanhoitokustannuk- sia merityösopimuslain (756/2011) mukaan.
Jokaisella työnantajalla, myös varustamoilla, on velvollisuus huolehtia työterveyshuoltolain (1383/2001) mukaisesta työterveys- huoltopalvelujen järjestämisestä työntekijöille. Työterveyshuolto- laissa ei ole rajoitettu sitä, milloin ja missä tapauksissa työntekijäl- lä on oikeus käyttää työnantajan järjestämää työterveyshuoltoa eikä rajoituksia ole kirjattu merenkulun työehtosopimuksiinkaan. Näin ollen vuosiloman aikana sairastuneella työntekijällä on oikeus käyttää työnantajan kustantamia työterveyshuoltopalveluja nor- maalisti työterveyshuoltosopimuksen mukaisessa laajuudessa.
Vuosilomapäivien siirtämistä on pyydettävä nimenomaisesti ja erikseen. Se, että olet vain ilmoittanut työnantajalle pitkästä sai- rauslomasta, jonka takia et voi palata työhön sovittuna hetkenä vuosiloman jälkeen, ei riitä pyynnöksi. Mikäli kuitenkin olet pyytä- nyt siirtämistä eikä työnantaja ole toiminut pyynnön mukaisesti, sinun on tehtävä palkankorjauspyyntö sekä vaadittava vuosiloma- kirjanpidon korjaamista. Lääkärikäynnit työterveyshuoltosopimuk- sen mukaisella työterveyslääkärillä kuuluvat yleensä aina ja rajoi- tuksetta työterveyshuoltosopimuksiin. Muualla toteutettua tai muuta kuin työterveyshuoltosopimuksen piiriin kuuluvaa hoitoa ei työnantajalla ole velvollisuutta maksaa tai korvata. Lääkkeet eivät kuulu työterveyshuoltolain tai -sopimuksen piiriin, joten niitä työn- antaja ei korvaa vuosilomalla tapahtuneen sairastumisen osalta.
Jos sairastut tai loukkaannut vuosiloman aikana, ilmoita siitä välittömästi työnantajalle ja pyydä jäljellä olevien vuosilomapäivien siirtämistä. Siirtäminen ei tapahdu automaattisesti, vaan sitä pitää pyytää! Rentouttavaa ja aurinkoista kesää – pysy terveenä!
Merityösopimuslain 2 luvun 13 §:n pääsäännön mukaan työnan-
tajalla on velvollisuus korvata työntekijälle aiheutuneet sairaanhoi-
don kustannukset. Pykälän toisessa momentissa on poikkeussään-
tö, jonka mukaan niissä tilanteissa, joissa työntekijä sairastuu  Kysymykset tervetulleita: sannaleena.kallio@smu. 
36 MS // 3 • 2016


































































































   34   35   36   37   38